INSOLVENTA CALDUTA – Datoriile companiei statului Remin Baia Mare, mentinuta ilegal in insolventa de...

CUM INCALCA STATUL LEGILE PE CARE NE OBLIGA SA LE RESPECTAM. In primul semestru al anului trecut, datoriile companiei statului Remin Baia Mare (titulatura oficiala: Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin SA Baia Mare), mentinuta ilegal in insolventa de 14 ani, au crescut cu inca 1,7 milioane de lei (exact: 1.726.819 lei), de la 656 de milioane de lei la 657,73 milioane de lei, potrivit situatiilor financiare oficiale raportate de fosta companiei miniera, aflata in administrarea Ministerului Economiei.

&

Practic, in perioada celor 14 ani de la introducerea firmei statului sub protectia procedurii de insolventa (februarie 2009), datoriile Remin nu doar ca nu au scazut, ci au crescut semnificativ, cu inca 87 de milioane de lei (de la circa 570 de milioane de lei la 657 de milioane de lei).

&

Conform legii, Remin este mentinuta ilegal in insolventa pentru ca in acest moment mai detine active care valoreaza cu 381 de milioane de lei (!) mai putin decat datoriile pe care ar trebui sa le plateasca, fapt care "indica existenta unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea societatii de a-si continua activitatea" si care a fost subliniat si in Raportul auditorului financiar independent Mariana Staub (de la firma de audit Staub Consulting SRL – acreditata de Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar – ASPAAS).

&

Simplificat: in conditiile in care o firma prezinta datorii de aproape doua ori mai mari decat valoarea totala a activelor pe care le detine si, prin activitatea sa, dovedeste ca respectivele datorii cresc de la an la an, nefiind capabila sa le reduca pentru a ajunge intr-un final la limanul fiscal (mai mult, neavand niciun plan de reorganizare aprobat de 14 ani!) aceasta este declarata in faliment si lichidata (dizolvata).

&

Numai ca firmele statului, asa cum este si cazul Remin, nu joaca dupa regulile economico-fiscale fair-play din piata economica, fiind lasata de la an la an sa acumuleze datorii imense pe care nu are nicio sansa sa le plateasca (asa cum li se cer firmelor private).

&

Conform legii, criteriul pentru a fi declarat in faliment este suspendarea platii datoriilor de catre debitor. Instanta poate sa emita, in cazul in care activele sunt insuficiente pentru a acoperi pasivele, un ordin de plata din active aferent costurilor, taxelor si cheltuielilor atrase pentru dizolvare si lichidare, in ordinea de prioritate pe care instanta o considera adecvata.

&

Catalin VISCHI

Articolul INSOLVENTA CALDUTA – Datoriile companiei statului Remin Baia Mare, mentinuta ilegal in insolventa de 14 ani, au crescut in prima jumatate a anului trecut cu inca 1,7 milioane de lei apare prima data in 2mnews.

Comments