Inspectorul sef adjunct al ITM Sibiu, pus sub control judiciar. Este acuzat de trafic de influenta s...

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Alba-Iulia, au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand cu data de 9 august 2024, fata de inculpatul RADU LUCIAN, inspector sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu, pentru savarsirea infractiunilor de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii (7 infractiuni, din care doua in forma continuata), trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodata, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si cercetarea in stare de libertate a inculpatilor:

R.C.D. (sotia primului inculpat), administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la savarsirea infractiunii de folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si

B.C., persoana fizica fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunii de instigare la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian in calitatea mentionata anterior, ar fi dezvaluit directorilor unor societati comerciale si sefilor unor institutii publice de pe raza judetului Sibiu despre verificarile pe care urmau sa le desfasoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sanctiuni contraventionale si de a dispune masuri impotriva acestora.

In unele dintre situatii, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anuntat pe reprezentantii societatilor comerciale prin intermediul sotiei sale care, prin firma pe care o detinea, avea incheiate cu acestia contracte de prestari servicii de consultanta in domeniul securitatii si sanatatii in munca, urmarind pe de o parte evitarea aplicarii unor sanctiuni contraventionale societatilor dar si consolidarea relatiilor comerciale dintre aceste societati si firma administrata de sotia sa.

In cazul institutiilor publice, inculpatul ar fi urmarit prin aceste demersuri incheierea unor contracte de prestari servicii de consultanta in domeniul securitatii si sanatatii in munca (S.S.M.) pentru societatea administrata de sotia sa.

La data de 9 mai 2024, in contextul efectuarii unui control de catre inspectorii ITM Sibiu la o societate comerciala avand ca obiect de activitate service auto, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe langa acestia astfel incat societatea respectiva sa primeasca o amenda redusa la jumatate, in conditiile in care amenda ar fi trebuit sa fie in cuantum de 40.000 de lei.

La data de 5 iunie 2024, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe langa un inspector ITM Sibiu impunandu-i acestuia sa intrerupa controlul pe care il efectua la societate comerciala cu care sotia sa se afla in relatii contractuale si sa nu aplice o sanctiune contraventionala respectivei societati, pentru a nu periclita contractul de prestari servicii dintre cele doua societati.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte o serie de obligatii intre care: sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul procurorilor DNA, sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar si sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele, respectiv functia de inspector sef adjunct al ITM Sibiu.

Inculpatului Radu Lucian i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar pe cautiune se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

nculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile penale, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comments