Intalnire importanta la Cotroceni: Klaus Iohannis, discutii cu seful Grupului Bancii Mondiale despre...

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 13 aprilie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Presedintele Grupului Bancii Mondiale, David R. Malpass.

Agenda discutiilor a vizat cu prioritate situatia generata de razboiul din Ucraina, cu accent pe asistenta pe care Banca Mondiala ar putea sa o acorde autoritatilor romane si tarilor din regiune, in general, in efortul de gestionare a situatiei refugiatilor. De asemenea, a fost discutata nevoia de dezvoltare a parteneriatului dintre Grupul Bancii Mondiale si Romania, pentru un raspuns cat mai adecvat in raport cu provocarile economico-sociale actuale.

Presedintele Grupului Bancii Mondiale a subliniat rolul important al Romaniei in gestionarea fluxului de refugiati de la granitele tarii, inclusiv in privinta sprijinului pentru Republica Moldova, si a transmis aprecieri privind modul in care Romania gestioneaza situatia generata de agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. Astfel, a adus in atentia Presedintelui Romaniei intentia Bancii Mondiale de a include tara noastra, dar si Republica Moldova, in randul beneficiarilor sprijinului mobilizat pana in prezent de institutia financiara internationala, la nivel global, in contextul razboiului din Ucraina.

Presedintele Romaniei a salutat initiativa Bancii Mondiale de a sprijini eforturile nationale si a subliniat, totodata, faptul ca obiectivul tarii noastre este trecerea la un model economic competitiv, sustenabil si incluziv. In acest sens, Presedintele Klaus Iohannis a mentionat ca prioritatile Romaniei vizeaza utilizarea cat mai eficienta a fondurilor europene, investitiile in dezvoltarea capitalului uman, sprijinirea economiei viitorului si a dezvoltarii pietelor, precum si securitatea energetica, care a devenit imperativa in conditiile actuale.

Presedintele Romaniei a precizat, de asemenea, ca transformarea digitala a tarii noastre reprezinta, alaturi de tranzitia verde, o parte importanta a agendei de redresare post-pandemica si dezvoltare durabila a tarii, alaturi de reforme si investitii substantiale care vizeaza infrastructura de transport, cea energetica si marile sisteme publice, indeosebi educatia si sanatatea. In acest context, a apreciat impactul pozitiv al asistentei Bancii Mondiale, subliniind, totodata, ca este important ca rezultatele sa devina vizibile pe masura ce implementarea reformelor si a investitiilor in sectoarele cheie accelereaza.

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat in mod deosebit sprijinul acordat de Banca Mondiala eforturilor nationale de crestere a calitatii educatiei, precum si a depasirii provocarilor generate de efectele pandemiei, subliniind importanta atingerii obiectivelor programului Romania Educata.

In contextul evaluarii efectelor economice ale razboiului din Ucraina, Presedintele Romaniei a subliniat necesitatea unor abordari proactive, axate nu doar pe solutionarea temporara a problemelor generate de cresterile de preturi si criza energetica, ci si pe valorificarea unor oportunitati evidente de crestere a securitatii energetice, alimentare si tehnologice in regiune.

Presedintele Romaniei a reiterat importanta asistentei oferite de Banca Mondiala in implementarea reformelor asumate in Planul National de Redresare si Rezilienta, subliniind oportunitatile oferite prin implementarea reformelor si proiectelor de investitii.

Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentantii Bancii Mondiale si pe marginea prognozelor macroeconomice ale institutiei financiare, atat la nivel global, cat si pentru Romania, concluzia fiind aceea ca, intr-un context global marcat de o tendinta generala de incetinire economica, deciziile de politica economica vor avea un rol decisiv in sustinerea cresterii economice.

La randul sau, Presedintele Grupului Bancii Mondiale a exprimat angajamentul institutiei de a sprijini prioritatile de dezvoltare ale Romaniei, in acord cu cadrul actual de parteneriat si in virtutea bunei relatii de cooperare pe care institutia financiara internationala a avut-o cu Romania in ultimele trei decenii.

De asemenea, David Malpass a precizat ca Banca Mondiala va continua sa acorde sprijin in raport cu agenda de reforme in domenii precum educatia, sanatatea, protectia sociala, reforma administratiei si companiilor de stat, dar si cresterea securitatii energetice si a securitatii alimentare, cu accent pe gestionarea provocarilor generate de schimbarile climatice si pe nevoia de crestere a competitivitatii in economia Romaniei.

Comments