Intalnire la Kremlin: Putin saluta planul lui Xi Jinping pentru ,,criza acuta din Ucraina". Xi spune...


Presedintii Rusiei si Chinei s-au intalnit luni la Moscova pentru a aprofunda ,,parteneriatul fara limite" pe care l-au promis inainte de invazia din Ucraina. Razboiul a fost una dintre temele de discutie, au spus oficialii si comentatorii citati de BBC, CNN si New York Times.


UPDATE ora 20:45: Discutiile dintre Vladimir Putin si Xi Jinping s-au incheiat dupa patru ore si jumatate, transmite The Guardian.


UPDATE ora 20:22: Kremlinul a declarat ca discutiile dintre presedintele Chinei, Xi Jinping, si Vladimir Putin continua si dupa aproape patru ore, potrivit agentiilor de presa rusesti, transmite CNN.


UPDATE ora 16.35: China si Rusia ,,impartasesc obiective similare", a declarat Xi Jinping, in fata omologului sau de la Moscova.


,,Este adevarat ca tarile noastre impartasesc aceleasi, sau unele obiective similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea tarilor noastre. Putem coopera si lucra impreuna pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Xi.,,Sunt foarte fericit ca pot vizita din nou Rusia, la invitatia dumneavoastra. Si ca Rusia este prima tara pe care am vizitat-o dupa realegerea mea ca presedinte al Chinei", i-a mai spus Xi lui Putin.


UPDATE ora 16.18: Presedintele Xi s-a declarat ,,sigur" ca poporul rus il va sustine pe Putin la alegerile prezidentiale de anul viitor.


,,Stiu ca anul viitor vor avea loc alegeri prezidentiale in tara dumneavoastra. Datorita conducerii dumneavoastra puternice, Rusia a facut progrese semnificative in obtinerea prosperitatii tarii in ultimii ani. Sunt sigur ca poporul rus va va sustine cu tarie in eforturile dumneavoastra" bune", a spus Xi.


Reuters noteaza ca Xi l-a numit pe Putin ,,prietenul sau drag" si ca liderul rus a folosit acelasi termen pentru oaspetele sau.


UPDATE ora 16.10: Intr-o scurta declaratie inaintea intalnirii, Putin i-a spus lui Xi ca a salutat propunerea Beijingului de a pune capat ,,crizei acute" din Ucraina si ca priveste planul de pace propus de Beijing cu respect.


,,Stiti ca suntem intotdeauna gata sa negociem si vom discuta toate aceste chestiuni, inclusiv sugestiile dumneavoastra", a spus Putin, potrivit CNN.


Liderul de la Kremlin a mai spus ca Rusia este ,,usor invidioasa" pe dezvoltarea rapida a Chinei din ultimele decenii.


Xi i-a spus la randul sau lui Putin ca cele doua tari ,,ar trebui sa aiba relatii stranse". El l-a felicitat pe liderul rus pentru ,,conducerea sa puternica", despre care spune ca a permis Rusiei sa prospere, potrivit Reuters.


UPDATE ora 15.55: Presedintele chinez Xi Jinping a sosit la Kremlin pentru o intalnire informala cu omologul sau rus, Vladimir Putin, potrivit presei de stat chineze si ruse.


Discutiile oficiale sunt programate pentru maine.


<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fr" dir="ltr">A l'instant, image de la premiere rencontre entre Xi Jingping et Vladimir Poutine au Kremlin <a href="https://t.co/5F0I7cRAOY">pic.twitter.com/5F0I7cRAOY</a></p>&mdash; Lionel Feuerstein (@olesmains) <a href="https://twitter.com/olesmains/status/1637812888755658752?ref_src=twsrc%5Etfw">March 20, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

UPDATE ora 15.50: Xi Jinping a ajuns la Kremlin, inainte de intalnirea sa informala cu presedintele Putin.


UPDATE ora 15.30: Casa Alba a declarat ca urmareste ,,foarte, foarte atent" vizita presedintelui chinez Xi Jinping la Moscova si si-a exprimat ingrijorarea privind orice apel la incetarea focului, in acest moment.


,,O incetare a focului solicitata chiar acum nu ar face practic decat sa ratifice cucerirea Rusiei si i-ar da mai mult timp domnului Putin sa se pregateasca si sa reinceapa operatiunile la momentul si in locul pe care le va alege", a declarat John Kirby, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, la CNN.


El a declarat ca SUA vor ,,respinge" orice apel la incetarea focului in urma acestei reuniuni cu miza mare, reiterand totodata ca nu ar fi ,,in interesul Chinei" sa furnizeze arme Ucrainei.


Relatia dintre Rusia si China, a mai spus Kirby, este ,,o casatorie de convenienta, nu de afectiune".


,,Sunt doua tari care nu au foarte multa incredere una in cealalta, dar care gasesc o cauza comuna in respingerea Occidentului, in respingerea conducerii americane", a spus el.


Kirby a declarat ca SUA nu a vazut nicio confirmare a unei convorbiri intre Xi si presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar a incurajat o discutie.


"Daca veti merge la Moscova si veti sta trei zile la masa cu presedintele Putin si veti obtine perspectiva sa asupra unui razboi pe care l-a inceput si pe care l-ar putea termina astazi. Ar trebui sa ridicati cel putin telefonul si sa vorbiti cu presedintele Zelensky si sa aflati perspectiva ucraineana aici", a spus el.


UPDATE ora 14.30: Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni ca Curtea Penala Internationala (CPI) ar trebui sa evite ,,standardele duble". Comentariile lui Wang Wenbin, purtator de cuvant al ministerului, au fost facute chiar inainte ca liderul Xi Jinping, sa aterizeze la Moscova.


Vineri, CPI l-a acuzat pe Putin de crime de razboi si a sustinut ca acesta poarta raspundere penala individuala pentru rapirea si deportarea copiilor ucraineni de la inceputul invaziei.


Cand a fost intrebat luni, in cadrul unui briefing, despre mandatul de arestare, Wang nu s-a referit in mod explicit la acuzatii.


,,Curtea Penala Internationala ar trebui sa mentina o pozitie obiectiva si impartiala, sa respecte imunitatea sefilor de stat fata de jurisdictie in conformitate cu dreptul international, sa isi exercite functiile si puterile cu prudenta, in conformitate cu legea, sa interpreteze si sa aplice dreptul international cu buna credinta si sa evite politizarea si standardele duble", a spus Wang.


Curtea nu recunoaste imunitatea unui sef de stat in cazurile care implica crime de razboi. Nici China si nici Rusia nu au semnat tratatul din 2002 care a stabilit autoritatea CPI, noteaza New York Times.


UPDATE ora 13.25: In ziua in care Putin si Xi vor vorbi despre planul de pace al Beijingului, un oficial ucrainean a subliniat ca orice discutie trebuie sa fie conditionata de restaurarea completa a teritoriului Ucrainei.


,,Primul si principalul punct este capitularea sau retragerea trupelor de ocupatie rusesti", a declarat Oleksii Danilov, seful Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, luni, potrivit New York Times.


UPDATE ora 12.35: Agentia de stiri rusa de stat Tass a relatat cateva comentarii facute de Xi la sosirea pe aeroport. ,,Sunt foarte bucuros sa ma intorc pe pamantul vecinului nostru apropiat intr-o vizita de stat, la invitatia presedintelui Vladimir Vladimirovici Putin", a spus liderul chinez.


Presedintele Xi Jinping a sosit la Moscova. FOTO: Profimedia

,,China si Rusia sunt buni vecini si parteneri de incredere legati de munti si rauri", a adaugat el.


Xi a mai mentionat ca China este pregatita, impreuna cu Rusia, sa protejeze ordinea mondiala bazata pe dreptul international.


UPDATE ora 12.25: Xi a fost primit pe aeroportul Vnukovo din Moscova de o delegatie rusa condusa de vicepremierul pentru turism, sport, cultura si comunicatii, Dmitri Chernisenko. O fanfara militara l-a intampinat de asemenea pre presedintele chinez. Presa rusa, citata de New York Times, specula anterior ca Vladimir Putin insusi l-ar putea intampina pe ,,bunul si vechiul sau prieten" Xi. Nu a fost cazul.


Ce presupune vizita de stat a lui Xi


Xi Jinping a aterizat luni la Moscova intr-un moment important al razboiului din Ucraina, care se pregateste de o noua escaladare, si la doar cateva zile dupa ce Curtea Penala Internationala a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pentru crime de razboi. O vizita oportuna in special pentru liderul de la Kremlin, care are in mod evident nevoie de un prieten.


Iar vizita nu este una obisnuita, ci una de stat, cu toate rigorile de protocol care o insotesc.


Luni dupa-amiaza, Putin si Xi vor avea o ,,intalnire bilaterala tete-a-tete", a explicat consilierul pe politica externa al liderului de la Kremlin, Iuri Usakov. ,,Conversatia informala cu usile inchise", a spus el, va acoperi cele mai importante si sensibile probleme - inclusiv afacerile internationale.


,,Bineinteles, conflictul din Ucraina va fi discutat", a spus Ushakov, adaugand ca este posibil ca cei doi lideri sa ,,spuna cateva cuvinte" presei inainte de intalnire si de pranz. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat si el ca Xi si Putin vor discuta ,,bineinteles" planul de pace a Beijingului pentru razboiul din Ucraina.


,,Presedintele Putin va da explicatii exhaustive, astfel incat presedintele Xi sa poata intelege pozitia Rusiei in momentul de fata", a declarat el reporterilor.


Marti dimineata, Xi se va intalni cu premierul rus, Mihail Misusin, iar apoi va participa la discutii prelungite dupa-amiaza.


Delegatiile din Rusia si China se vor intalni pentru negocieri, iar Xi si Putin vor sosi si ei mai tarziu pentru a semna documente si pentru a se adresa presei.


Si nu doar atat. Seara, Xi va avea parte de un dineu de stat la Kremlin.


Putin conteaza pe sustinerea lui Xi


Intr-un articol scris duminica pentru un ziar chinez, Putin a salutat dorinta Chinei de a juca ceea ce el a caracterizat drept un ,,rol constructiv" in rezolvarea ,,crizei" ucrainene - o referire la planul de pace prezentat de Beijing, care nu a convins Occidentul si Ucraina.


In articol, liderul de la Moscova a spus ca Xi este ,,un bun si vechi prieten" si a subliniat ca Rusia are mari sperante pentru vizita - prima a liderului chinez in Rusia de cand Putin a lansat invazia in Ucraina anul trecut.


Vizita in sine este un semn clar de sustinere pentru Rusia - si pentru Vladimir Putin - intr-un moment in care Kremlinul se afla sub o presiune internationala intensa. Iar relatia Rusiei cu China este fundamentala pentru capacitatea ei de a rezista la aceasta presiune.


,,Putin isi construieste propriul bloc. El nu mai are incredere in Occident - si nu va mai avea niciodata", a explicat jurnalistul Dmitri Muratov, redactor-sef al Novaia Gazeta si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, citat de BBC.


,,Asadar, Putin cauta aliati si vrea ca Rusia sa faca parte dintr-o fortareata comuna cu China, precum si cu India, cu unele parti din America Latina si Africa. Putin isi construieste lumea sa anti-occidentala", a spus acesta.


In aceasta ,,lume anti-occidentala", Moscova se bazeaza foarte mult pe Beijing - acum mai mult ca oricand, pe masura ce razboiul din Ucraina face ravagii.


,,Razboiul a devenit principiul organizator al politicii interne, al politicii externe si al politicii economice rusesti. Exista o obsesie pentru distrugerea Ucrainei", a concluzionat si Alexander Gabuev, cercetator la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american, intr-o discutie cu BBC.


,,Pentru asta ai nevoie de arme, bani si o linie de sustinere economica. China furnizeaza Rusiei, cel putin, componente pentru arme si tehnologie civila care poate fi folosita in scopuri militare. Cu siguranta ofera bani", a spus acesta.


Pentru a contracara sanctiunile occidentale si pentru a consolida economia rusa, Rusia a stimulat comertul cu China, in principal in sectorul energetic. Este destul de sigur ca energia va fi pe ordinea de zi a discutiilor Putin-Xi de luni si marti.


Rusia are insa asteptari ceva mai mari. Iar daca exista un lucru pe care ultimul an l-a aratat, acesta este ca ,,parteneriatul fara limite" dintre Moscova si Beijing are intr-adevar limite.


Pana in acest moment, Beijingul a fost aparent reticent in a oferi asistenta militara directa Moscovei, de teama sa nu atraga sanctiunile Occidentale.


Pacificatorul Xi Jinping


Multi comentatori se intreaba ce semnale ii va transmite Xi lui Putin, pe tema razboiului din Ucraina.


Dupa ce va ajunge la Moscova, el si omologul sau rus vor vorbi despre o multime de alte lucruri, dar toata atentia va fi indreptata catre criza ucraineana.


Intr-un articol semnat si publicat luni in presa de stat rusa, Xi a vorbit despre vizita la Moscova ca despre ,,o calatorie de prietenie, cooperare si pace", promitand sa deschida ,,un nou capitol" al relatiilor bilaterale.


De asemenea, el a afirmat ca China ,,a mentinut tot timpul o pozitie obiectiva si impartiala" cu privire la Ucraina si ,,a promovat in mod activ discutiile de pace".


Brian Hart, cercetator la China Power Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, a explicat pentru CNN ca Xi ,,spera sa foloseasca aceasta calatorie pentru a se prezenta ca un om de stat si pentru a prezenta China ca o putere globala majora si un pacificator capabil sa modeleze evenimentele globale".


Momentul ales pentru intalnire nu este intamplator, deoarece ii permite liderului chinez sa profite de impulsul recentei victorii diplomatice din Orientul Mijlociu pentru a modela - sau a da impresia ca ar putea modela - traiectoria razboiului din Ucraina, a spus analistul.


China a intermediat recent un acord prin care Iranul si Arabia Saudita au restabilit relatiile diplomatice.


,,Dar razboiul va fi o sarcina mult mai complicata. Intrebarea cheie este daca, si in ce masura, Xi incearca sa isi foloseasca influenta pentru a modela comportamentul Rusiei in razboiul care va urma", a spus Hart.


,,Pana acum, nu l-am vazut pe Xi luand masuri tangibile pentru a incerca sa puna capat razboiului", a adaugat acesta.


Cei mai multi comentatori cred ca Xi va prefera sa nu trimita un semnal clar, preferand sa pastreze o neutralitate aparenta, chiar daca va oferi Rusiei o sustinere implicita.


In mod public, China spune ca suveranitatea tuturor natiunilor ar trebui respectata (deci si a Ucrainei), dar si ca ,,preocuparile legitime de securitate" ale altor tari (adica ale Rusiei) trebuie satisfacute. Cu toate acestea, Xi Jinping se afla in vizita la Moscova, nu la Kiev, observa BBC.


Dorinta lui Xi de a mentine aparenta unei neutralitati in privinta razboiului din Ucraina are motive strategice. China a renuntat aproape complet la ideea imbunatatirii relatiei cu SUA, dar Xi este dornic sa mentina legaturile cu Europa, un partener comercial important, spun analistii.


Iar una dintre principalele provocari interne cu care se confrunta Xi in momentul acesta este resuscitarea economiei, dupa problemele suferite in timpul pandemiei COVID.


Un dezechilibru


Un lucru pe care multi comentatori il observa este ca vizita lui Xi vine intr-un moment de dependenta tot mai mare a Rusiei fata de Beijing. Xi detine practic un avantaj fata de Putin, la un an de la inceperea razboiului din Ucraina.


,,Exista deja un mare dezechilibru de putere inainte de razboi. Acum, odata cu izolarea Rusiei de Occident, aceasta asimetrie de putere este pe steroizi", a explicat pentru The Guardian Alexander Gabuev, cercetatorul de la Carnegie Endowment for International Peace.


,,China are toate parghiile pe care le doreste, iar acestea vor creste in continuare", a adaugat el.


Gabuev a subliniat dependenta economica tot mai mare a Rusiei de Beijing, China reprezentand acum peste 40% din totalul importurilor Rusiei, potrivit datelor comerciale oficiale.


Datele arata totodata ca China a intervenit pentru a furniza Rusiei volume tot mai mari de produse, atat pentru uz civil, cat si militar, inclusiv materii prime si cipuri de calculator - resurse vitale pentru ca Moscova sa isi mentina masinaria de razboi pe linia de plutire.


Importurile chinezesti de petrol rusesc au crescut si ele cu 8% anul trecut. Importurile de gaz rusesc au crescut cu 50%, potrivit Gazprom, principalul producator rus.


Aceasta schimbare explica, partial, de ce economia rusa s-a descurcat mai bine decat au prezis multi economisti dupa introducerea sanctiunilor occidentale fara precedent impotriva tarii.


Dar, desi Moscova a reusit sa redirectioneze o parte din fluxurile comerciale catre China, bugetul tarii a inregistrat un deficit de aproape 25 de miliarde de dolari in ianuarie, dupa ce Occidentul a introdus o serie de plafoane de pret si embargouri asupra exporturilor de energie rusesti, care reprezinta sufletul economiei rusesti.


,,Pentru Rusia, va fi foarte important sa discutam despre cresterea vanzarilor de petrol si gaze si despre continuarea fluxului de componente critice", a declarat Gabuev.


Comments