Inteligenta Artificiala consuma resurse IMENSE de energie si pune in pericol functionarea zilnica a...

Prin urmare, in apropierea malurilor raului din centrul statului Washington, Microsoft pariaza pe un efort de a genera energie din fuziunea atomica - ciocnirea atomilor care alimenteaza soarele - o descoperire care a scapat oamenilor de stiinta in ultimul secol. Fizicienii prezic ca nici Microsoft nu va reusi.

Gigantul tehnologic si partenerii sai spun ca se asteapta sa exploateze fuziunea pana in 2028, o afirmatie indrazneata care le intareste promisiunile de a trece la energia verde, dar distrage atentia de la realitatea actuala. De fapt, consumul vorace de energie electrica al inteligentei artificiale determina o extindere a utilizarii combustibililor fosili - inclusiv intarzierea scoaterii din functiune a unor centrale pe carbune.

In fata acestei dileme, Big Tech se implica total in proiecte experimentale de energie curata care au sanse mari de reusita in viitorul apropiat. In plus fata de fuziune, ei spera sa genereze energie prin scheme futuriste, cum ar fi mici reactoare nucleare conectate la centre de calcul individuale si masini care exploateaza energia geotermala prin forarea scoartei terestre la 3.000 de metri.

Companiile de tehnologie au promis ca "energia curata va fi aceasta resursa magica, infinita", a declarat Tamara Kneese, director de proiect la organizatia nonprofit Data & Society, care urmareste efectele inteligentei artificiale si acuza industria tehnologica de utilizarea "matematicii neclare" in afirmatiile sale privind clima.

"Centralele pe carbune sunt revigorate din cauza boom-ului AI"

"Centralele pe carbune sunt revigorate din cauza boom-ului AI", a declarat Kneese. "Acest lucru ar trebui sa fie alarmant pentru oricine caruia ii pasa de mediu."

Pe masura ce gigantii tehnologiei concureaza intr-o cursa globala a inarmarii cu inteligenta artificiala, o frenezie a constructiei de centre de date cuprinde intreaga tara. Unele campusuri de calcul necesita la fel de multa energie ca un oras de marime modesta, transformand firmele de tehnologie care au promis sa deschida calea catre un viitor cu energie curata in unele dintre cele mai nesatioase consumatoare de energie din lume. Nevoile lor proiectate de energie sunt atat de mari, incat unii se intreaba daca va exista suficienta energie electrica din orice sursa pentru a le acoperi.

Centrele de date, depozitele pline cu rafturi de servere care alimenteaza internetul modern, exista de zeci de ani. Insa cantitatea de energie electrica de care au nevoie acum creste vertiginos din cauza inteligentei artificiale. Formarea modelelor de inteligenta artificiala si utilizarea inteligentei artificiale pentru a executa chiar si sarcini simple implica calcule din ce in ce mai complicate, mai rapide si mai voluminoase, care pun la grea incercare sistemul electric.

O cautare pe ChatGPT consuma de aproape 10 ori mai multa energie electrica decat o cautare pe Google

Conform Agentiei Internationale pentru Energie, o cautare pe ChatGPT consuma de aproape 10 ori mai multa energie electrica decat o cautare pe Google. Un mare complex de centre de date din Iowa detinut de Meta consuma anual o cantitate de energie echivalenta cu 7 milioane de laptopuri care functioneaza opt ore pe zi, pe baza datelor facute publice de companie.

Revenirea la putere a combustibililor fosili, generata de centrele de date, contrasteaza puternic cu angajamentele in materie de sustenabilitate ale gigantilor tehnologici Microsoft, Google, Amazon si Meta, care afirma ca isi vor sterge complet emisiile incepand cu 2030. Aceste companii sunt cei mai proeminenti actori dintr-o constelatie de peste 2 700 de centre de date la nivel national, multe dintre acestea fiind conduse de firme mai obscure care inchiriaza putere de calcul gigantilor tehnologici.

Companiile sustin, de asemenea, ca promovarea AI acum s-ar putea dovedi mai benefica pentru mediu decat reducerea consumului de energie electrica. Ei spun ca AI este deja valorificata pentru a face reteaua electrica mai inteligenta, pentru a accelera inovarea noilor tehnologii nucleare si pentru a urmari emisiile.

Sistemele energetice puse la grea incercare

O pana de curent uriasa a afectat Muntenegru, Bosnia, Albania si cea mai mare parte a coastei Adriaticii din Croatia. Sunt tari care se confrunta cu un val de caldura de 40 de grade Celsius. In numeroase orase, pana de curent a afectat semafoarele si a provocat un haos fara precedent. Oamenii au fost sufocati de caldura, intrucat aparatele de aer conditionat nu au fost functionale.

Defectiunea ar fi fost provocata de o crestere brusca a consumului de energie pe fondul caniculei. Sistemele de distributie a energiei electrice din Balcani sunt interconectate pentru a permite transferuri si schimburi comerciale, motiv pentru care toate aceste tari au fost afectate.

,,Defectiunea a aparut din cauza unei sarcini electrice foarte mari, rezultata pe de o parte din cresterea consumului zilnic si pe de alta parte din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Acesti doi factori interconectati au dus la incapacitatea de a transmite electricitatea in mod eficient prin liniile de inalta tensiune. Liniile au devenit supraincarcate, ceea ce a provocat o pana de curent. Atunci cand alimentarea unei linii electrice se intrerupe, celelalte linii sunt suprasolicitate si asa mai departe. Mai simplu spus, aceasta este situatia care a dus la pana de curent de astazi", a declarat Sasa Mujovic, ministrul energiei din Muntenegru.

In Croatia, traficul rutier din orasul Split a fost grav perturbat din cauza defectarii semafoarelor, iar sirenele ambulantelor s-au auzit in tot orasul.

Acest lucru se poate intampla din cauza temperaturilor ridicate si a utilizarii crescute de energie. Totusi, problema provine din afara si nu s-a intamplat pe teritoriul nostru, dar facem parte din aceeasi retea electrica. Pana cand mecanismul nostru de rezerva a intrat in functiune, o parte a tarii a ramas fara curent, a precizat Ante Susnjar, ministrul Economiei din Croatia.

,,Nu vreau sa trag concluzii pripite, dar informatiile preliminare spun ca o retea electrica intre Grecia si Albania s-a prabusit, dar la acest moment acestea sunt speculatii si informatii neconfirmate, sustine Danko Blazevic, seful retelelor croate de electricitate

In Muntenegru, aproape toata tara a fost afectata de intreruperea curentului, iar capitala bosniaca Sarajevo a ramas si ea fara electricitate.

in Albania, atat capitala Tirana cat si alte orase din tara au ramas fara curent electric.

Miercuri, 20 iunie, a fost pana de curent la nivel national in Ecuador, iar aproximativ 18 milioane de oameni au ramas fara energie electrica timp de cateva ore, a declarat ministrul Lucrarilor Publice Roberto Luque, scrie BBC.

Metroul din capitala Quito s-a oprit, iar semafoarele au incetat sa mai functioneze miercuri, la amiaza. La scurt timp dupa remedierea problemei, ministrul Lucrarilor Publice Roberto Luque a declarat ca intreruperea a fost cauzata de lipsa investitiilor in sistemele electrice. Intr0un mesaj pe Twitter, el a scris ca este ,,inca o dovada a crizei energetice cu care ne confruntam". ,,De ani de zile am incetat sa mai investim in aceste sisteme si astazi ne confruntam cu consecintele", a adaugat el.

Comments