INTERVIU | Gabi Szabo, dezlantuita ca niciodata: "Am gasit la CSM Bucuresti neveste de politicieni s...

"Nu m-am suparat! Asa sunt eu, mai pasionala!" Interviul s-a terminat, acum urmeaza discutia "off the record" si Gabriela Szabo, directorul general al clubului de 100 de milioane de euro - atat a investit Primaria Bucuresti de la infiintare si pana acum in CSM Bucuresti - pare ca s-a mai relaxat. Penultima intrebare, cea privitoare la PSD, pare sa ii fi picat cel mai greu, dar acum blonda micuta din fata noastra spune ca nu e nicio problema.

Pe parcursul discutiei de o ora si 29 de minute, campioana olimpica de la Sydney 2000 a emanat foarte multa energie. Dialogul cu reporterii Fanatik a parut un capac ridicat de pe o oala sub presiune. Foarte multe lucruri se inghesuisera, pesemne, pe sufletul sefei de la CSM Bucuresti. Interviul cu Nicusor Dan, publicat cu o saptamana in urma de Fanatik, a rascolit-o pe Gabriela. Se considera nedreptatita, "calcata pe cap" - dupa cum s-a exprimat.

Pune pasiune, vine cu cifre, explica in detaliu organizarea clubului, isi justifica actiunile. S-au strans in doi ani foarte multe critici, din toate partile, si Szabo nu le-a raspuns. Pana acum, cand replicile se pravalesc ca un suvoi, ca un torent care matura totul.

Discutia cu ziaristii, la care a asistat si mana dreapta a Gabrielei in club, directorul general adjunct Ionut Marius Aron - fost consilier al Olgutei Vasilescu la Ministerul Muncii, sustinut politic de ALDE - a alternat episoadele in care fosta sportiva si-a prezentat strategia cu cele in care a explicat de ce crede ca e victima unei vendete. Cu greu se abtine cand vorbeste despre fostii oameni din club, care "mi s-au prezentat ca fiind cei mai buni manageri din Romania, dar n-aveau nicio pregatire". Are multe pe suflet. Refuza cu vehementa termenul "furt", dar spune ca a starnit nemultumiri majore cand a introdus controlul riguros al cheltuielilor. Alin Petrache, fostul director general inlocuit de primarul Gabriela Firea, in 2017, cu Gabi Szabo, nu i-a predat clubul. Crede ca persoanele plecate de la CSM - printre altii, nasa Mihaela Marasescu (sotia regretatului Nicolae Marasescu), fostii manageri de la handbal, volei si rugby Andrei Nicolae Luca, Eugen Banciu si Lucian Lorin - au relatii in presa si de aici atacurile. "Am muncit ca o sclava, ca o albinuta, 7 zile din 7, de doi ani incoace", totul ca sa fie ponegrita de oameni "care n-au habar" se ce intampla la club. Pe parcursul discutiei repeta, dealtfel, de foarte multe ori ca este onesta, ca s-a ingrijit de eficientizarea banilor publici si ca de aceea a ajuns sa fie urmarita, vanata, filmata si fotografiata, tinta a unor acuzatii si zvonuri false.

Sunt, totusi, multe lucruri pe care Gabi Szabo nu poate sa le spuna - sau, cel putin, aceasta este impresia. In ciuda eforturilor de a le masca, legaturile cu politicul sunt vizibile. Incepe prin a refuza sa pronunte numele lui Nicusor Dan pentru ca, spune Szabo, nu accepta ca politicienii sa se agate de renumele sau si sa-si faca reclama. Insa devine foarte nervoasa cand i se aminteste ca pe cei de la PSD i-a lasat sa se "agate" de imaginea ei. Devine furibunda cand e intrebata de relatia cu Gabriela Firea - "cum sa ma cert eu cu primarul general?" -, dar nu poate explica de ce nu i se permite infiintarea unui departament specializat pentru aducerea contractelor de publicitate.
Interviul de mai jos este lung, pe masura perioadei de doi ani in care Gabi Szabo n-a vorbit despre ce face ea la CSM Bucuresti. Dar poate fi socotit un raport public de activitate: ce se intampla la clubul care primeste cei mai multi bani de la o primarie din Romania. Si, in acelasi timp, un colt ridicat al cortinei care acopera ce s-a intamplat cu sutele de milioane de lei din bani publici cheltuite de la infiintarea CSM, din 2007, si pana in prezent.


Gabi Szabo despre...

  • …ce-a lasat Alin Petrache: "In iulie 2017, cand am venit la CSM Bucuresti, nu mi-a fost predat clubul de vechea conducere (n.r. - precedentul director general a fost Alin Petrache). A trebuit sa fac audit".
  • …numarul de copii legitimati la CSM: ,,Am preluat clubul de la 1.275 de copii, astazi avem 2.154 de copii legitimati. Jumatate din buget se duce in centrele de copii si juniori".
  • …observatiile lui Nicusor Dan: ,,Din fotoliu este foarte simplu sa vii si sa critici. In primul rand, candideaza, castiga alegerile, cheama-ne sa stam de vorba… Asa, sa stai si sa iti dai cu parerea e ca si cum eu, astazi, as veni sa spun despre el ca nu o sa aiba nicio sansa sa castige pentru ca: n-are proiect, n-are strategie. Doar ca este cine este si ce sa spun? A aparut la televizor de 3 ori, 5 ori, a vorbit despre nu stiu ce proiecte cu Bucurestiul si vrem brusc sa ne cocotam in functii publice".
  • …plecarea suedezului Tomas Ryde de la echipa de handbal: "Nici n-a vorbit cu mine! Eu am aflat la ora 8 si jumatate dimineata ca Tomas Ryde a parasit echipa. Punct".
  • …de ce crede ca a plecat Ryde: "Nu era in performante, in obiective. Deja avea 2 meciuri pierdute, incepea Champions League, starea emotionala din mijlocul echipei nu era cea mai buna, deci probabil a simtit ca nu poate sa faca fata performantelor de pe plan international, din Champions League, si acesta este motivul pentru care cred ca asa, de la o ora la alta, a decis sa plece".
  • …trecerea bazelor sportive din Bucuresti la Primarie: "S-a lucrat la o hotarare de Guvern. Nu stiu ce s-a intamplat. La un moment dat, Primaria Capitalei a dorit sa preia toata infrastructura sportiva la nivelul Bucurestiului si sa faca investitii. Acea hotarare de Guvern n-a mai ajuns pe masa Guvernului, din pacate".
  • …criticii sai: ,,Au fost foarte multi care au trait foarte bine din acest club si aveau remuneratii pe care le-am gasit aici foarte importante".
  • …fosti manageri ai unor sectii din club: ,,A trebuit sa facem si aceasta educatie financiara, ca noi cu banul public nu ne jucam. Cea mai mare bucurie a mea e ca am avut Curtea de Conturi, pe care am inchis-o in 13 decembrie anul trecut, si nimeni nu vine cu banii de acasa! Fata de 2015, cand erau debite de 5,6 milioane de lei de recuperat".
  • …interviul acordat de Nicusor Dan despre CSM Bucuresti: "Un candidat caruia nu ii spun numele pentru ca nu fac reclama nimanui si nu as vrea ca pe spatele meu politicienii sa se agate si sa isi faca reclama…".
  • …asocierea cu PSD: "Da, am aparut langa oameni politici. Care este problema? Am aparut si la o parte, si la alta… (…) Ce fac eu in timpul meu liber, este problema mea, cum este si problema ta! Da? Sincer!".

,,In 2017, clubul nu mi-a fost predat de vechea conducere. Am chemat auditul"

Gabriela Szabo spune ca Alin Petrache (al doilea din stanga, langa fosta atleta) nu i-a predat gestiunea clubului in iulie 2017 si a fost nevoie de un audit. Cei doi s-au intersectat des in ultimii ani, cand au ocupat functii de conducere in sportul romanesc. FOTO: sportpictures.eu

– Gabriela Szabo, director general CSM Bucuresti: Eu ma bucur foarte tare ca ne vedem astazi sa vorbim despre noi, despre club, despre CSM. Nu ne ferim. Am preluat acest club, sau, ma rog, am fost numita pe data de 4 iulie 2017, dar, propriu-zis, am preluat clubul pe 5 martie 2018, pentru ca a trebuit sa fac audit, clubul nu mi-a fost predat de vechea conducere (n.r. - Gabriela Szabo a venit in locul lui Alin Petrache, acum presedinte la federatia de rugby), in asa fel incat sa stiu exact ce preiau. Pe 5 martie 2018 am preluat clubul.

Fanatik: In acest interval, dintre iulie 2017 si martie 2018…
– S-a lucrat. Am mers mai departe, cu mentiunea clara ca pe 5 martie 2018 am stiut exact in fiecare departament ce se intampla.

Dar de ce nu s-a facut un proces verbal intre vechea conducere si cea noua?
– Nu s-a facut, pur si simplu.

Nu poti sa iesi pe usa institutiei si…
– Nu mi s-a predat si nu mai intram in detalii! Nu mi s-a predat clubul. Cert este ca am facut hartie imediat la Primaria Capitalei. S-a facut auditarea si am trecut alb pe negru ce am preluat.

Si ce ati preluat?
– CSM Bucuresti, cu bune si cu rele.

Si erau mai multe bune sau mai multe rele, in opinia dumneavoastra?
– Stiti cum este… In orice institutie sunt si bune, sunt si rele. Important este ca din cele rele sa facem oportunitate si sa mergem mai departe. Toata viata mi-am dedicat-o sportivului si antrenorului. Daca sportivului si antrenorului le este bine, cu siguranta vor genera performanta, vom putea atrage atentia asupra noastra ca merita sa faci investitie in sport. Atentie foarte mare, eu nu spun cheltuiala in sport, spun investitie in sport! Mesajul pe care unii incearca sa il duca pe piata este ca sportul este o cheltuiala. Nu, sportul este o investitie pe termen mediu si lung, indiferent ca vorbim de sport de masa sau de sport de mare performanta.

,,Jumatate din buget se duce la centrele de copii si juniori"

Sunteti multumita de cei doi ani de activitate?
– Da. S-au facut foarte multe lucruri. Am incercat sa eficientizam toate cheltuielile din club, sa-l transparentizam, sa avem o evidenta clara in ceea ce priveste centrele de copii si juniori. Suntem pentru al doilea an cea mai buna sectie de atletism din tara, tocmai ne-am intors de la Balcaniada cu 6 medalii, ceea ce clubul nu a avut niciodata. Intradevar, regina este disciplina handbal. Totul se invarte in jurul acestei echipe minunate care a fost cladita acum 6 sau 7 ani. In 2018-2019 s-a intamplat sa avem foarte multe accidentari: 8. Cine ar fi crezut ca accidentarea Cristinei (n.r. - Neagu) va avea un efect de domino? Cu atatea accidentari ale unor jucatoare-cheie, s-au vazut efectele, am suferit foarte mult, dar pana la urma sportul este cu up and down (n.r. – cu suisuri si coborasuri).

Cat la suta din bugetul total al clubului ocupa sectorul de copii si juniori?
– Foarte mult. Cred ca jumatate din buget se duce in centrele de copii si juniori.

Sunt unii care spun ca aproape jumatate din buget merge la echipa de handbal…
– Nu este adevarat! Compartimentul handbal, dintotdeauna, a avut alocata suma cea mai mare, pentru ca vorbim de organizari de evenimente nationale si internationale. Numai sa organizezi un eveniment de Champions League inseamna costuri foarte mari, fie de deplasare, fie daca il organizezi acasa. In rest, nu stiu unde este critica, sincer, pentru ca toate echipele de juniori merg in competitii.

"A aparut la televizor de 3 ori, 5 ori, a vorbit despre nu stiu ce proiecte cu Bucurestiul si vrem brusc sa ne cocotam in functii publice"

Gabi Szabo a fost vehementa la adresa lui Nicusor Dan, spunand ca nu accepta ca politicienii sa se agate de imaginea ei si ca e regretabil modul in care CSM e tarat in discutii politice. Dar nu mai departe de cateva zile in urma, Szabo a postat pe contul sau de Facebook o poza cu Gabriela Firea si Cristina Neagu

“Sunt un om foarte corect, foarte responsabil, iar din fotoliu este foarte simplu sa vii si sa critici. In primul rand, candideaza, castiga alegerile, cheama-ne sa stam de vorba… Asa, sa stai si sa iti dai cu parerea e ca si cum eu, astazi, as veni sa spun despre el ca nu o sa aiba nicio sansa sa castige pentru ca: n-are proiect, n-are strategie. Doar ca este cine este si ce sa spun? A aparut la televizor de 3 ori, 5 ori, a vorbit despre nu stiu ce proiecte cu Bucurestiul si vrem brusc sa ne cocotam in functii publice. OK, ii place un asemenea raspuns? Nu cred ca ii place.”

Candidatul la primaria Capitalei cu care am facut interviu saptamana trecuta (Nicusor Dan) avea reprosul ca desi echipa de handbal peformeaza, acest lucru nu se materializeaza prin aducerea unor sponsori care sa finanteze activitatea, desi suntem intr-un oras bogat, ca Bucurestiul. Pe de alta parte, nu s-a reusit transpunerea performantelor acestei echipe in popularizarea si atragerea de public catre CSM Bucuresti.
– Stiti care e chestia, mie imi pare rau ca sportul azi… Depindem de politic, foarte clar. Sportul, astazi, in Romania, depinde de politic pentru ca, la orice eveniment pe care noi il organizam, avem nevoie de sustinere. Fie financiara, de la Ministerul de Finante, fie de la Ministerul Tineretului si Sportului, pe infrastructura sportiva, fie la Ministerul de Interne, pentru ca vorbim de jandarmi, etc, etc. Fie ca vorbim de primariile locale, care in proportie covarsitoare sustin sportul. Ca tot vorbim de sursele financiare… Noi avem sponsori, dar in cea mai mare parte ori sunt bartere, ori ne sustin in tot felul de activitati. Da, avem si financiar, numai ca fiecare contract de sponsorizare are o linie pe care trebuie sa o pastram si sa o ducem la indeplinire. Daca dumneavoastra gasiti astazi o companie care spune ,,da, voi fi sponsorul care sa sustina salariile", va spun ,,multumesc". Deoarece, deocamdata, colegii mei din marketing si comunicare nu au gasit acest sponsor. Daca cineva ne aude si doreste sa faca acest lucru, noi suntem cu bratele deschise.

Suma venita din publicitate si sponsorizari, comparativ cu totalul bugetului, este foarte mica. Ati fost la marile companii, multinationale, banci, si ati fost refuzati?
– Da, mai suntem si refuzati. Chiar zilele trecute am primit un refuz, dar nu mai conteaza. Politica unor companii este sa se duca in alte directii, nu spre sport. Acum suntem in negocieri avansate cu o firma de branzeturi care sa sustina partea de echipament in club. Si zilele trecute am vandut minutul pe LED-uri, in Champions League, cel mai scump din Europa! Numai ca banii pe care ii primim sunt insuficienti la anvergura clubului. Dar, revenind la intrebarea pe care mi-ai pus-o, cu un candidat caruia nu ii spun numele pentru ca nu fac reclama nimanui si nu as vrea ca pe spatele meu politicienii sa se agate si sa isi faca reclama… Stiu ca sunt un nume important in sportul romanesc, am acceptat sa vin si sa conduc acest club cu toata responsabilitatea si cu toata onestitatea care ma caracterizeaza. Sunt un om foarte corect, foarte responsabil, iar din fotoliu este foarte simplu sa vii si sa critici. In primul rand, candideaza, castiga alegerile, cheama-ne sa stam de vorba… Asa, sa stai si sa iti dai cu parerea e ca si cum eu, astazi, as veni sa spun despre el ca nu o sa aiba nicio sansa sa castige pentru ca: n-are proiect, n-are strategie. Doar ca este cine este si ce sa spun? A aparut la televizor de 3 ori, 5 ori, a vorbit despre nu stiu ce proiecte cu Bucurestiul si vrem brusc sa ne cocotam in functii publice. OK, ii place un asemenea raspuns? Nu cred ca ii place. Da? Eu inteleg ca sunt in campanie, dar este foarte grav ca CSM Bucuresti este intr-o asemenea batalie si nu lasam acest club sa se dezvolte. Sportivul si antrenorul au nevoie de liniste. Credeti-ma ca in sedintele noastre de lucru, pe care le avem saptamanal cu antrenorii si coordonatorii, este un punct important in discutiile in care ni se spune: ,,Doamna Szabo, haideti sa facem ceva, ca nu ne fac bine, cateodata, aceste mesaje din presa". Pentru ca destabilizeaza climatul din echipe si de acolo, de la firul ierbii. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa scriem. Dar haideti sa luam informatiile corecte. Iar durerea mea cea mai mare este ca despre CSM Bucuresti… N-am vazut nicaieri in Romania sa mai fie un club victima colaterala intr-o asemenea batalie politica. Si imi pun intrebarea de ce?

Nu v-ati asteptat sa fie CSM Bucuresti motiv de disputa electorala?
– Nu. Nu are nicio logica. Aici facem performanta pentru Bucuresti, pentru partea internationala, sa ne vedem sportivii pe arenele mari ale lumii. Va dati seama ca avem nevoie de liniste. Un sportiv care isi doreste sa vina la orice club dintr-o anumita tara se informeaza. Pe ei nu-i intereseaza in cea mai mare masura remuneratia pe care o primesc de la club, sa stiti!

"In 2019 nu ne-am inscris in campionat cu unele echipe pentru ca, efectiv, bugetul clubului pana la 31 decembrie nu ne-a mai permis acest lucru"

Dar ce anume?
– Remuneratia vine undeva, pe locul 4 sau 5. Ii intereseaza salile de antrenament, distanta de unde sunt cazati si pana in sala, cine sunt antrenorii, cine sunt jucatoarele din echipa, care este distanta de la antrenament pana la recuperare - refacere, cine este medicul lotului si abia apoi intervine discutia de remuneratie. Exceptand infrastructura, noi suntem OK. Singurul lucru, care pe mine ma deranjeaza foarte mult, este aceasta campanie negativa pe care am citit-o in presa referitor la activitatea CSM-ului.

Vor mai fi interviuri pe aceasta tema, pentru ca sunt foarte multi bani pe care primaria ii da. Peste 10 milioane de euro pe an…
– Si vi se pare o suma enorma pentru un club, fie el din Bucuresti, fie el din alta localitate?

“Va dati seama ca apare ca eu sunt certata cu primarul general. Sa fim seriosi! Cum sa ma cert eu cu primarul general?”

Nu, dar este o suma suficient de mare incat sa nasca discutii…
– Dar nu ne-am plans niciodata de bani! Stiti si situatia din 2019, cand bugetul national a fost votat foarte tarziu, in contextul acesta primariile si-au aprobat bugetul foarte tarziu, aproape la sfarsitul lunii mai. Dupa aceea, la trei saptamani, a mai venit o taiere. Va imaginati ca, in primele 4-5 luni, activitatea clubului a curs intr-o anumita directie. Organizari de evenimente, Champions League, accidentarile, recuperarile, trebuiau gandite strategiile de echipe, acolo unde era cazul, pentru sezonul 2019-2020. Cert este ca a trebuit sa luam masuri destul de serioase cu privire la eficientizarea…

Desfiintarea unor echipe, practic…
– Nu e vorba de desfiintare. Vorbiti foarte dur. Nu ne-am inscris in campionat pentru ca, efectiv, bugetul clubului pana la 31 decembrie nu ne-a mai permis sa facem acest lucru.

,,Eu am aflat la ora 8 si jumatate dimineata ca Tomas Ryde a parasit echipa. Punct"

Gabi Szabo a povestit ca a aflat despre plecarea suedezului Tomas Ryde de la echipa de handbal in dimineata cand acesta parasea tara. Totusi, ea spune ca acest lucru nu i se pare neobisnuit. (C) FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Se spune ca Tomas Ryde a plecat la inceputul sezonului tocmai din cauza problemelor financiare. Ce v-a spus in momentul in care s-a hotarat sa plece?
– Nici n-a vorbit cu mine! Eu am aflat la ora 8 si jumatate dimineata ca Tomas Ryde a parasit echipa. Punct. N-a venit la club, n-a vorbit cu noi, a vorbit doar cu… Sunt sigura ca a vorbit doar cu team managerul echipei. Cu mine, personal, nu.

“Aveam ceva mesaje din interiorul echipei cum ca Tomas… Dar nu asa, de la o zi la alta. In plus de asta, nu era in performante, in obiective. Nu era in obiective Tomas Ryde. Deja avea doua meciuri pierdute, incepea Champions League, starea emotionala din mijlocul echipei nu era cea mai buna, deci probabil a simtit ca nu poate sa faca fata performantelor de pe plan international, din Champions League, si acesta este motivul pentru care cred ca asa, de la o ora la alta, a decis sa plece.”

Nu v-a dat niciun motiv?
– Nu mi-a dat niciun motiv pentru care a plecat si asta v-o spun cu toata onestitatea. Eu la 8 si jumatate veneam spre club, am primit telefon de la Vlad (n.r. – Enachescu, seful sectiei de handbal feminin) ca Tomas Ryde a parasit echipa si ca nu mai merge la antrenament.

Imi cer scuze, dar ce tip de relatie poate sa existe in interiorul clubului din moment ce pleaca antrenorul in asa fel, fara sa anunte, fara sa vorbeasca…
– Pai, a vorbit cu team managerul… Iertati-ma, dar directorul general nu face… Ganditi-va ca un director general are directori generali adjuncti, pe fiecare compartiment in parte exista coordonatori team manageri, plus ca deasupra mea este un Consiliu de Administratie. Va dati seama ca toata informatia si tot ce se intampla la firul ierbii se face prin coordonatorii de departamente cu care ma vad in fiecare saptamana. Ne vedem si discutam fiecare problema in saptamana respectiva, urgentele care trebuie. Dar, iertati-ma, Doamne, cand tu vrei sa iti dai demisia de la institutie… El, Tomas Ryde, a vorbit cu Vlad Enachescu, a aflat motivele, m-a informat pe mine si asta este. A plecat…

E ca si cum selectionerul nationalei Romaniei l-ar informa doar pe directorul tehnic si gata: ,,La revedere! Mi-am luat geamantanul, am plecat". Mi se pare o situatie bizara…
– Mie nu. Mi se pare un lucru normal ca antrenorul sa tina legatura cu team managerul, cu coordonatorul de departamente si apoi sa fiu eu informata si sa vedem modul in care se inchide contractul si cum se pleaca. Adica nu mi se pare nimic iesit din comun.

Ati fost luata prin surprindere, din ce inteleg…
– Aveam ceva mesaje din interiorul echipei cum ca Tomas… Dar nu asa, de la o zi la alta. In plus de asta, nu era in performante, in obiective. Nu era in obiective Tomas Ryde. Deja avea doua meciuri pierdute, incepea Champions League, starea emotionala din mijlocul echipei nu era cea mai buna, deci probabil a simtit ca nu poate sa faca fata performantelor de pe plan international, din Champions League, si acesta este motivul pentru care cred ca asa, de la o ora la alta, a decis sa plece.

,,Parerea primarului general despre activitatea mea este foarte buna"

Voiam sa va intreb de tensiunile despre care s-a scris ca primarul Gabriela Firea le-ar avea cu dumneavoastra, vizavi de performantele echipei.
– Mi se pare ca trebuie sa vin si sa dezmint niste minciuni din presa! Nu va suparati, dar mi se pare inadmisibil sa vin si sa dezmint minciuni si zvonuri. Daca vreodata am tensiuni cu cineva, nu merg la presa sa le spun. O chem in fata mea, discut cu acea persoana si decidem ce se intampla. Nu inteleg unde este tensiunea? Accept sa vin sa coordonez acest club. Facem lucrurile pe care le facem impreuna si asa mai departe. Plus ca eu nu lucrez direct cu Primarul General. Eu lucrez cu viceprimarul (n.r. - Aurelian Badulescu) prin ordinul dat de Primarul General. Deci, lucrul meu este direct cu viceprimarul Capitalei. Eu niciodata nu m-am certat cu nimeni, n-am avut tensiuni cu nimeni.

De-a lungul timpului, ce feedback ati primit de la Primarul Capitalei: nemultumita, multumita, foarte multumita? Care a fost?
– Foarte buna.

Credeti ca exista cineva din interiorul clubului care are interesul sa va atace?
– Categoric, da! Va imaginati ca am deranjat foarte mult prin modul meu de lucru onest, transparent. Clar am deranjat persoane care nu mai lucreaza la club. Da. Aceste persoane dau informatiile. Ba ca este tensiune, ba ca nu stiu ce se intampla la club. Chiar ma bucur ca ati venit astazi, ca sa vedeti care este atmosfera in club. Uitati-va pe site la transparentizarea deciziilor manageriale, pentru ca sunt managerul care, de la achizitii pana la modul in care facem executia bugetara, pune totul pe site. Raportul de activitate. Adica, ce sa imi reproseze? Doua lucruri: am luat clubul de la 1.270 si ceva de copii legitimati. Azi, CSM Bucuresti are 2.154 de copii legitimati. Unde este problema?

Este mult sau putin 2.154 de copii?
– Avem posibilitate sa crestem, dar depindem foarte mult de salile de sport din Bucuresti. Suntem intr-o competitie si cu cluburile private si cu orele de sport. Gasim foarte greu sali si pozitii libere in program, in asa fel incat sa crestem si mai mult.

Pe actuala infrastructura a Bucurestiului, cam care credeti ca este cifra realista de copii legitimati la care poate ajunge CSM intr-un an, doi, trei?
– Chiar ne dorim sa crestem, dar trebuie sa priviti un lucru. Un antrenor nu poate sa antreneze mai mult de 20 de copii pe grupa. Ne ducem in niste calcule de acest gen. Si financiare. In momentul in care vom primi bugetul oficial, putem sa ne facem niste calcule, sa vedem cat mai putem sa sustinem, de exemplu contractul de activitate sportiva al antrenorului, numarul de sportivi, pentru ca ii aduci la sport. Ramanem in aceasta linie, de 2.200-2.400 de copii, ca sa putem sa si sustinem activitatea lor. Pentru ca, la noi, totul este gratuit, noi nu luam bani de la copii.

Cum vi se pare cifra asta, 2.100 de copii la un oras de aproximativ 2 milioane de locuitori?
– Dar ganditi-va ca nu suntem singurul club din Bucuresti.

Mai sunt cateva sute la Dinamo, cateva sute la Steaua…
– Steaua, Dinamo, Triumf, Olimpia. Sunt cluburile scolare, private, centrele de agrement, pentru ca si acolo sunt copii. Parintele il duce in sali sa faca activitati sportive: de la inot pana la arte martiale. Mi se pare ca este un numar rezonabil ca si club. Cand o sa fim mai multi, poate o sa putem sa facem si venituri proprii: venituri din sponsorizari, reclama…

,,Primaria Capitalei a dorit sa preia toata infrastructura sportiva din Bucuresti. Acea hotarare de guvern n-a mai ajuns pe masa guvernului"

Biletele la meciuri…
– Biletele la meciuri sunt si ele considerate venituri proprii. Se pot face foarte multe, dar in contextul in care avem aceasta lipsa a infrastructurii… Nu vorbim doar de Bucuresti, ci la nivelul intregii tari. Si aceasta este provocarea noastra, cum putem sa o dezvoltam, pentru ca si terenurile la nivelul Bucurestiului sunt sub umbrela Ministerului Educatiei in cea mai mare parte. Ca Primaria sa poata sa faca investitii in terenul respectiv, statul trebuie sa transfere catre Primarie. Este si o chestie birocratica si de vointa.

Sunteti un nume important in sportul romanesc. Ati avut o initiativa, din punctul asta de vedere?
– Da, s-a lucrat la o hotarare de Guvern, Primaria Capitalei. Nu stiu ce s-a intamplat. La un moment dat, Primaria Capitalei a dorit sa preia toata infrastructura sportiva la nivelul Bucurestiului si sa faca investitii. Acea hotarare de Guvern n-a mai ajuns pe masa Guvernului, din pacate.

Asta cand s-a intamplat?
– Recent, acum un an, un an si putin. Primarul Capitalei isi dorea si isi doreste sa investeasca in infrastructura sportiva.

Este destul de ciudat, pentru ca, pana de curand, la guvernare a fost chiar partidul din care face parte Primarul General…
– N-as vrea sa comentez.

"Sunt calcata asa, pe cap, de niste oameni, fie din domeniul sportului, fie din domeniul politicului, fara sa stie realitatea"

Conflictul dintre Dragnea si Firea ar fi blocat adoptarea unei Hotarari de Guvern care sa treaca infrastructura sportiva a Bucurestiului la Primarie. FOTO: contul de Facebook al Gabrielei Firea

Proiectul de HG nu merge cu un postalion care sa fie pradat in drumul spre Guvern…
– Nu fac politica si nu ma intereseaza acest domeniu foarte tare. In conditiile in care sunt calcata asa, pe cap, de niste oameni, fie din domeniul sportului, fie din domeniul politicului, fara sa stie realitatea, mi se pare foarte crunt.

Apropo de ce ati afirmat mai devreme, ca sunt persoane care au lucrat in club si care nu sunt multumite…
– Din momentul in care nu mai lucreaza aici, normal ca nu sunt multumite.

Va referiti la fostul manager de la sectia de handbal (n.r. - Andrei Luca, sotul fostei handbaliste Steluta Luca)?
– Nu mai conteaza la cine ma refer.

Eu intreb…
– Au fost mai multi la CSM Bucuresti. Au fost foarte multi care au trait foarte bine din acest club si aveau remuneratii pe care le-am gasit aici foarte importante. Astazi, ca nu mai sunt, nu vor vorbi frumos de club si de ceea ce se intampla aici. Stiti cum e? Ca sportiv, toata lumea te iubeste cand faci performante sportive. Dar ca manager, ai un buget, trebuie sa te incadrezi in acel buget si masurile pe care trebuie sa le iei sunt mai putin populare. Si anul trecut, 2019, da, a fost un an cu foarte multe provocari, a trebuit sa luam niste decizii. I-am afectat pe unii dintre ei, dar daca ne uitam in CV-ul unor oameni pe care eu i-am gasit aici si mi s-au prezentat ca fiind cei mai buni manageri din Romania, nici macar nu aveau studii de specialitate pentru a fi in domeniul respectiv.

La cine va referiti?
– Nu mai conteaza! Sa ne axam pe centrele de copii si juniori au fost unele dintre cele mai mari provocari ale noastre. Cum sa nu le afectam din niciun punct de vedere, sa putem sa le trimitem la competitie. Una dintre greseli, din punctul meu de vedere, este ca intotdeauna am pozat in clubul cu banii cei mai multi. Da, a fost o perioada cand… Pana in 2017, era singurul club sustinut de Primarie si care avea mai multi bani fata de celelalte cluburi din Romania.

Steaua a avut mai multi bani…
– Bine, vorbind de primarii.

,,Am fost de acord sa nu ne inscriem in campionatul national cu echipele de seniori ca sa ne incadram in buget"

Autoritati locale, deci?
– Da. Nu vorbesc de Steaua sau Dinamo. Din 2017 – de cand s-a dat acea Ordonanta 38 prin care primariile pot sustine sportul – si pana astazi, toate primariile au cluburi si investesc in sport. Unele investesc in 2-3 sporturi, altele in 5 sporturi, altele intr-un singur sport. Da, suntem, poate, clubul cu 10 milioane de euro astazi, dar ganditi-va ca avem 13 sectii si costurile pe fiecare sectie in parte si fiecare sportiv in parte sunt foarte mari. Supararea mea este de ce toata lumea priveste la CSM si nu se uita in jur? Daca maine pierdem un meci sau facem un egal, toata lumea da titluri bombastice. Daca alta echipa din tara pierde, e o intamplare.

Sunt avantaje si dezavantaje sa conduci cel mai mare club. Aveti de gand sa desfiintati in acest an si sectia de juniori de la rugby?
– Atentie foarte mare! Eu, Gabi Szabo, nu pot sa desfiintez o sectie.

“N-am mai fost de acord sa se faca contracte… Pai… Ce Dumnezeu? Lasati-ma… Si pentru asta mi-am luat-o de nu m-am vazut! De-asta am fost fotografiata cand veneam in institutie, de-asta am fost fotografiata cand plecam din institutie, cu cine vorbesc, cu cine ma intalnesc, inclusiv declaratia mea de avere facea parte din discutii… Care e publica, iar banul mi l-am castigat cu foarte multa truda. Si asa mai departe. De-asta n-am mai lasat contracte cu nasa (n.r. - Mihaela Marasescu, plecata de la CSM Bucuresti dupa tensiuni cu Szabo), care sa fie aici fara niciun sportiv. Cand am venit la CSM am gasit sotii de fosti politicieni… Despre asta vorbim. De-asta suntem toata ziua in presa, de-asta suntem filmati, fotografiati, de-asta nimic nu este bun. De-asta, de-asta, de-asta! Pentru ca nu am mai acceptat asemenea compromis! Facem compromis, ca e normal, dar nu cu banul public. Atentie, reiterez: banul public! Nu este nici banul meu, nici banul lor, este banul cetatenilor. Noi, pentru banul cetatenilor, trebuie sa eficientizam! Si pentru asta, da, am vazut, sunt in ziare. Dar nimeni nu a intrebat aici de ce la anumite sporturi aveti oameni fara nicio pregatire. Fara nicio pregatire!”

Puteti sa propuneti…
– Nici macar sa propun. Si nu va imaginati ca Gabi Szabo vine maine si propune desfiintarea unor sectii. Never (n.r. - niciodata). N-o sa fac asta niciodata.

Se va interpreta daca raspunsul asta nu va fi ,,da" sau ,,nu". Exista in plan asa ceva?
– Nu s-a pus in discutie niciodata, nici in Consiliul de Administratie, sa inchidem sectii si compartimente. Un compartiment nu poate fi inchis decat prin votul Consiliului General (n.r. - al Municipiului Bucuresti), pentru ca fiecare compartiment in parte se afla in organigrama clubului. Deci, Consiliul General al Primariei Capitalei. Trebuie sa fie decizie politica daca o sectie din club se inchide sau nu. Nu este in atributiile mele. Eu, Gabi Szabo, niciodata nu voi accepta ca o sectie din acest club sa fie inchisa. O sa ma opun intotdeauna. Am fost de acord sa nu ne inscriem in campionatul national cu echipele de seniori (n.r. - la rugby si volei) tocmai ca sa ne incadram in buget, salvand si luptandu-ne inclusiv cu Consiliul de Administratie pentru aceste centre de copii si juniori care sunt viitorul. Trebuie sa crestem organic, sa putem sa refacem aceste echipe si sa revenim in campionatele de seniori.

Sectie de sporturi de iarna dupa ce va fi gata patinoarul

Exista vreo posibilitate sa se mai inchida alte echipe de seniori?
– Nu stiu. Eu nu stiu de unde aveti informatiile astea.

Eu intreb, ca sa le lamurim.
– Mi se pare ca imi puneti niste intrebari… Ati aflat o barfa si trebuie sa lamurim barfa respectiva. Nu le lamurim asa! Deocamdata ma intrebati. Este o barfa. Nu s-a pus in discutie. Daca s-ar intampla asa ceva, sunt ferm convinsa ca Primaria Capitalei sau Consiliul de Administratie ar veni cu o asemenea… Pentru ca in Consiliul de Administratie sunt reprezentantii din Consiliul General, mai ales ca noi facem intalnirile lunare de lucru. Deci, eu, Gabi Szabo, nu fac bugetul. Toate proiectele, tot ce se intampla, tot ce intra si iese din acest club este cu informare si avizat de Consiliul de Administratie. Este modul meu de lucru si eu l-am implementat pentru a fi intr-o legatura continua si, mai ales, Consiliul General sa fie informat de reprezentantii sai in Consiliul de Administratie. Deci eu, in acest moment, nu am o asemenea informatie, cu mine nu s-au discutat asemenea lucruri si vreau sa nu mai…

Vor mai aparea alte sectii? In afara de cele 13 sporturi pe care le aveti in acest moment?
– Stiti cum e, cu cat ai mai multe sectii, cu atat e mai mare anvergura si puterea clubului. Da, ne gandim la aceasta posibilitate. Da, daca vom avea patinoar la nivel de Bucuresti, este extraordinar sa avem si sporturi de iarna la CSM. Vom putea sa punem la dispozitia sportivilor si antrenorilor infrastructura sportiva. Da, de ce nu?

Exista posibilitatea sa apara in urmatorii trei ani o sectie de fotbal la CSM Bucuresti?
– Am mai auzit aceasta informatie. Dar, nu! Stiu ca si-au dorit fostii sefi ai clubului. Si-au dorit ca la CSM Bucuresti sa fie si echipa de fotbal. Eu, una, privesc lucrurile putin diferit. Este un sport superprofesionist, care se practica in alte conditii. Nu l-as vedea legat… Nu as vedea ca o primarie acum sa faca o asemenea investitie.

"Nu vad sustenabil, in momentul actual, acest proiect al fuziunii cu Rapid"

Am auzit primele zvonuri despre acest lucru in toamna lui 2016. In primavara lui 2017, chiar seful CSM-ului, Alin Petrache, a vorbit despre posibilitatea ca Primaria, prin CSM, sa preia si ,,sa inghita" CS Rapid.
– N-as vrea sa comentez ce s-a intamplat in 2016.

Dar acum exista aceasta discutie?
– Cu mine, nu.

Deci nu se pune problema sa se preia CS Rapid…
– Cu mine nu s-a discutat, plus de asta Rapidul este sub umbrela Ministerului Transporturilor, noi suntem sub umbrela Primariei Capitalei.

Rapid a mai tinut de Primaria Capitalei in anii 80, daca nu ma insel. Deci, exista precedent.
– Nu stiu istoricul. Dar este vorba de vointa politica, de proceduri birocratice. Nu vad sustenabil, in momentul actual, acest proiect.

"Cel putin 20% dintre sportivii romani din delegatia pentru Tokyo sa fie de la CSM Bucuresti"

Sunteti multumita de performantele internationale pe care le obtine CSM Bucuresti?
– Rolul cluburilor din Romania este de a-si pregati pepinierele si echipele in asa fel incat sportivii sa se califice sau sa faca parte din loturile nationale olimpice si asa mai departe. Iar noi avem un procentaj foarte mare de sportivi fie de la echipele de seniori, fie de la echipele de juniori, la loturile nationale si olimpice.

Cate medalii de aur a luat CSM Bucuresti la Campionatele Mondiale din sporturile olimpice?
– Avem sportivii care, de exemplu, la atletism s-au calificat la Campionatul Mondial si avem finalisti dupa foarte multi ani. La lungime fete, prin Alina Rotaru. L-am avut si pe Andrei Gag. Deci, avem sportivi care... La handbal, la fel, atat la seniori, cat si la juniori, care sunt in loturile nationale. Deci, avem...

Dar performante? Medalii s-au luat?
– (pauza) Nu!

Nu...
– Nu. Dar la nivel de juniori, da.

Aveti asteptari de la Olimpiada din vara? Va propuneti o medalie, doua, trei?
– Iertati-ma, dar asta ar trebui sa ne spuna Comitetul Olimpic, la cate medalii se asteapta.

Stiu ca altii si-au facut deja socotelile. Cei de la Steaua se asteapta la 4 medalii olimpice.
– Eu, cand am venit la CSM Bucuresti, mi-am dorit foarte tare sa aducem cei mai buni sportivi seniori, ca sa putem sa-i pregatim sa faca parte din delegatia olimpica. Cel putin 20% dintre sportivii romani din delegatia pentru Tokyo sa fie de la CSM Bucuresti.

“N-am mai fost de acord, de exemplu, sa aducem sportivi din zone de-astea de… Asa… Pe sume imense, pe cheltuieli imense… Tonga, Australia (n.r. - echipa de rugby de la CSM a avut legitimati jucatori din Tonga, Noua Zeelanda si Africa de Sud)… Cu bilete de avion de 3.000 de euro… Normal ca am suparat!”

Si va veti incadra in aceasta tinta?
– Ne dorim foarte tare. V-am spus foarte clar ca performanta din laboratoare se creste step by step. Nu poti s-o faci asa...

De acord, dar clubul are, totusi, 13 ani de existenta. A fost infiintat in 2007. Azi suntem in 2020.
– Eu, de doi ani si ceva, in aceasta directie muncesc. Pentru ca eu mi-am schimbat...

In aceeasi directie au muncit si predecesorii dumneavoastra, nu?
– Eu nu vreau sa comentez ce au facut predecesorii mei. Ca s-a vazut foarte clar, pana la momentul respectiv, performantele n-au fost foarte sustenabile. In sensul ca echipele au fost facute aducand jucatori si asa mai departe... Eu ma uit ce se intampla in pepiniera si cum putem sa-i ducem mai departe. Adica, eu de doi ani aici si lucrez: la nivelul de juniori 3, 2, 1, tineret, in asa fel incat sa-i putem duce la echipele de seniori, dupa care sa mearga la loturile nationale, sa mearga in competitiile internationale. Dar e un proces de durata.

"Am fost foarte atenta la tot ce inseamna banul public in acesti doi ani si ceva de cand sunt la CSM"

Este o viziune corecta. Dumneavoastra in cat timp va asteptati sa se vada rezultatele?
– La urmatoarea Olimpiada. Din tot ce cladim noi in momentul de fata… Pentru ca trebuie sa regandim si partea de centre de copii si juniori. De ce va spun asta: am avut foarte multi copii care, cand si-au terminat junioratul, au plecat la alte echipe. Nu intamplator m-am luptat anul trecut foarte mult ca pe acesti juniori sa-i si folosim la seniori.

Daca v-ar opri pe strada un bucurestean oarecare sa va intrebe: ,,Ce ati facut cu banii mei anii acestia?"…
– I-am eficientizat.

Asta i-ati raspunde, ca i-ati eficientizat…
– E vorba si de eficientizarea banului public. De responsabilizarea banului public. Am fost foarte atenta la tot ce inseamna banul public in acesti doi ani si ceva de cand sunt la CSM.

Se intampla lucrul acesta si inainte?
– Eu va spun ce fac eu. Nu va spun ce-a fost inainte.

"N-am mai fost de acord sa aducem sportivi din zone de-astea de… Pe sume imense… Cu bilete de avion de 3.000 de euro"

Echipa de rugby de la CSM Bucuresti a fost desfiintata anul trecut, spune Gabi Szabo, pentru ca nu mai putea fi sustinuta pana la sfarsitul anului, dupa ce bugetul gruparii a fost taiat de doua ori in cateva saptamani. La echipa erau jucatori de la Antipozi care costau foarte mult clubul, spune directorul general (C) FOTO:Dragos Pascaneanu/SPORT PICTURES

Cum au decurs negocierile cu Cristina Neagu?
– Eu nu negociez contracte! Sunt specialistii care se ocupa de sectia respectiva si care analizeaza, propun, discutam, mergem mai departe in Consiliul de Administratie, dezbatem, se avizeaza si dau drumul la procedurile interne. Cam asa se procedeaza. Nu se mai fac contractele ca am discutat cu tine, vino la noi, asta e suma, la revedere, nu ne mai intereseaza. Nu! Este un procedeu. Ma intereseaza la sportivul care vine la CSM inclusiv starea de sanatate, dupa aceea discutiile care au loc acolo, pe compartimentul tehnic, dupa aceea CV-ul, documentele din spate, promisiunile care se fac. Am standardizat unele lucruri aici, la CSM Bucuresti. Si normal ca lumea s-a agitat un pic! Da? Deci, lumea a fost putin agitata. Unii s-au suparat, altii mai putin…

Din club sau din afara?
– Si cei care au plecat! Pentru ca n-am mai fost de acord, de exemplu, sa aducem sportivi din zone de-astea de… Asa… Pe sume imense, pe cheltuieli imense…

Ce zone? La ce va referiti?
– Tonga, Australia (n.r. - echipa de rugby de la CSM a avut legitimati jucatori din Tonga, Noua Zeelanda si Africa de Sud)… Cu bilete de avion de 3.000 de euro… Normal ca am suparat!

Credeti ca de aici apar…
– Oooo! Ooooo!

Cum sa interpretam asta ca raspuns? Ca n-o putem traduce.
– (pauza prelungita) Normal ca s-au suparat! Normal ca nu vor vorbi frumos de mine personal, cand deranjez unele lucruri.

"De ce o cazare la un sportiv a costat 3 lei si la altul 5 lei? Care-i logica? Am venit eu si am standardizat"

De ce credeti ca…
– Imi pui de trei ori intrebari "de ce, de ce, de ce"! De ce o cazare la un sportiv a costat 3 lei si la altul 5 lei? Care-i logica? Am venit eu si am standardizat. Poti sa stai unde vrei tu, dar asta e alocatia si asta este remuneratia pe care o oferim! Punct!
– (intervine Ionut Marius Aron, directorul general adjunct al CSM): Vreau sa spun o chestie si poate parea putin suparatoare pentru alte persoane, dar modul de lucru al CSM-ului… Poate suntem criticati de fosti colegi, dar sa stiti ca modul nostru de lucru a contribuit si la dezvoltarea altor cluburi. Sunt, credeti-ma, cluburi din tara…
– (intervine Szabo): Studiu de caz am fost. I-am invatat cum sa se organizeze.

Vorbiti de cluburi private sau de stat?
– Multe! Cand am venit la CSM Bucuresti si am inceput sa pun in ordine clubul din foarte multe puncte de vedere, administrativ vorbind, ca asta e rolul meu, administrativ, eficientizare, transparentizare, achizitie, tot… Da. 10-15 cluburi din Romania au venit aici cu pixul si i-am invatat cum sa faca normele financiare, cum sa-si faca criteriile de finantare, metodologia, achizitiile. Pentru ca la noi totul e prin SEAP.

Banuiesc ca vorbiti despre alte cluburi sustinute de autoritatile locale.
– Clar. Am devenit studiu de caz. Iar colegii nostri, care au fost aici si au plecat, au aruncat cu noroi in club si arunca in continuare cu noroi.

"Cand am venit, am fost foarte suprinsa de modul de lucru. Intr-un an, se schimbau antrenorii din 5 in 5 luni. Am zis, Doamne, nu se poate asa ceva!"

Andrei Luca (la costum, in stanga Gabrielei Szabo) a fost managerul sectiei de handbal. Actualul director general al clubului l-a inlocuit anul trecut, iar acum spune, in interviu, ca n-a fost de acord cu modul in care erau schimbati antrenorii si jucatorii. FOTO: sportpictures.eu

Fiecare sectie are propriul ei buget, sau este un buget comun din care ia toata lumea?
– Bugetul pe care noi in primim este over all. Activitate sportiva, administrativa si salariala. Avem pe fiecare sectie in parte o suma orientativa in care fiecare trebuie sa se incadreze. Apoi tinem evidenta, eu si contabilitatea, foarte strict. Pentru ca ei erau obisnuiti sa zici ca au 3 lei, dar nu tineau cont… Multi dintre cei care au lucrat aici nu-si tineau evidenta, iar la final spuneau: ?Pai, eu sunt in buget!". Uite ca iti demonstrez ca nu esti in buget! Ca ai cheltuit mai mult decat era cazul! Si atunci au fost discutii, ca vai de mine si de mine. Da. Deci, a trebuit sa facem si aceasta educatie financiara, ca noi cu banul public nu ne jucam. Efectiv, nu ne jucam! Cea mai mare bucurie a mea e ca am avut Curtea de Conturi, pe care am inchis-o in 13 decembrie anul trecut, si nimeni nu vine cu banii de acasa! Fata de 2015, cand erau debite de 5,6 milioane de lei de recuperat.

Banuiesc ca ati avut si dumneavoastra un cuvant de spus in readucerea lui Per Johansson (n.r. - noul antrenor secund la echipa de handbal feminin).
– Eu mi-am dorit foarte tare ca Per sa ramana in 2018, sa continue activitatea la CSM Bucuresti dupa ce ne-am calificat atunci in Final Four. Dupa aceea am inteles foarte clar care a fost argumentul lui ca sa nu ramana. A fost unul obiectiv si foarte serios. Dar Adi (n.r. - Adrian Petre, antrenorul principal al echipei feminine de handbal de la CSM Bucuresti) si cu Per se inteleg foarte bine, au avut rezultate foarte bune la echipa. Eu am fost chiar surprinsa sa vad ca Per a acceptat sa vina ca secund al lui Adi. Chiar si in 2018 a fost una din discutiile pe care le-am avut eu cu Per, ca Adi sa ramana principal, iar el sa ramana din umbra sa il sustina si sa lucreze impreuna. Cert este ca, atunci cand am venit eu la CSM Bucuresti, in 2017, am fost foarte suprinsa, inclusiv ca om de sport, de modul de lucru. Adica intr-un an se schimbau antrenorii din 5 in 5 luni. Am zis, Doamne, nu se poate asa ceva! Pentru ca antrenorul are nevoie de timp, sa se integreze si el. Fetele, la fel, sa se adapteze la stilul antrenorului. Nu merge asa!

"Cu tot ce s-a intamplat pana la venirea mea nu am fost de acord! Nu am fost de acord!"

Se platesc prime de instalare atunci cand vin jucatorii?
– Nu, nu! Dar nici n-avem cadrul legal pentru asa ceva, Doamne-iarta-ma! Vorbim de banul public! In banul privat probabil ca exista asa ceva, dar la banul public trebuie sa fii foarte atent si sa respecti la virgula legea, ca nimeni nu te iarta! Revenind: am fost foarte surprinsa sa vad stilul acesta de lucru, pleaca sportivii, schimbam antrenorul. Nu-mi venea sa cred ca s-a lucrat in acest stil (n.r. - managerul sectiei de handbal era atunci Andrei Luca). Si am zis ca trebuie sa mergem in sustenabilitate si armonie. Altii mi-au spus: "Nu, Gabi, cateodata e nevoie si de un soc". Bine-bine, dar voi v-ati uitat la Gyor? Sau la alte echipe, ca antrenorul este de o perioada… Nu antrenorul il dai afara! Daca este cineva din echipa indisciplinat sau nu se adapteaza, atunci trebuie sa intervina antrenorul si sa vada ce face: ramane, nu ramane, are nevoie de consiliere psihologica acel sportiv… Nu intamplator am lucrat anul trecut cu psiholog. L-am adus la echipa tocmai ca sa faca aceasta integrare.

Acum mai aveti?
– Nu, nu mai avem. Iar cu tot ce s-a intamplat pana la venirea mea nu am fost de acord! Nu am fost de acord! Si chiar s-a si vazut. Am acceptat in prima parte niste lucruri…

Unii v-ar putea raspunde ca s-a luat o Liga Campionilor (n.r. - in 2016)…
– Si nu numai! Inclusiv cu schimbul asta de jucatoare, pleaca-vino, pleaca-vino… Si atunci, unde iti faci omogenitatea de echipa? Nu poti, asa, sa schimbi tot timpul jucatorul, antrenorul, imi place, nu-mi place…

Simtiti presiunea psihica din acesti doi ani la conducerea CSM?
– La ce te referi cand zici presiune psihica? Pai, barfele astea care apar la ziare nu sunt o presiune? Minciunile astea, ca sunt certata cu primarul general, nu sunt o presiune?

Va intreb daca ati resimtit-o.
– Personal? M-am obisnuit.

,,Sa fim seriosi! Cum sa ma cert eu cu primarul general?"

V-ati gandit vreodata sa va retrageti?
– Ca sportiva, tot asa, cand mi-a fost cel mai greu, mi s-a pus intrebarea daca m-am gandit sa ma retrag. Iti raspund si acum la fel: nu! N-am stiut sa cedez niciodata presiunilor de genul acesta. Abandonez in anumite conditii, dar nu la presiunea facuta de X sau Y persoane, tocmai pentru ca nu lucreaza aici. Adica asta este o presiune! Va dati seama ca apare ca eu sunt certata cu primarul general. Sa fim seriosi! Cum sa ma cert eu cu primarul general?

Dar de ce vi se pare neobisnuit? Oamenii se mai si cearta. Nu e ceva nemaiauzit.
– Nu, dar chiar n-aveam niciun motiv sa se certe ea cu mine sau eu cu primarul general al Capitalei! Serios?

“La noi nu platesti nici antrenorul, nici sala, nici echipamentul, nici transportul la competitie, nici recuperarea, nici operatia”

Peste 4 ani va vedeti tot aici?
– Daca ma intrebai, ca ministru, daca ma vad la un club, iti spuneam ca nu. Nu stiu ce se va intampla maine, dar peste 4 ani!

Tocmai am discutat acum un sfert de ora si estimati ca munca dumneavoastra se va vedea la Olimpiada din 2024.
– In sport, orice strategie pe care o faci e pe ciclu olimpic. Nu poti sa o gandesti de pe un an pe altul. Nu suntem ca in economie, sa iei o decizie astazi si sa-i vezi efectele intr-un an. In sport, orice decizie pe care o iei azi se vede in 4, 8, chiar 10 ani. Din masa asta de 2.000 si ceva de copii, vom vedea cati ne raman la nivel de seniori. Si daca ne raman, sa zicem, 10 sau 20 de procente din aceasta masa in club, deja este un succes foarte mare. Si daca mentinem in fiecare an acest numar de 2.000 si ceva de copii si nu lasam sa scada acest numar, daca ii ducem mai departe pana la nivel de juniori 3, 2, 1, pana la seniori, vom vedea efectele peste 10 ani. Imi doresc ca sportul romanesc sa aiba cat mai multe valori. Pentru asta avem nevoie… O parte a presei ne critica, o alta spune ca e OK. O parte a presei spune ca de ce primariile sustin sportul, o alta spune ca e bine. Trebuie sa ne hotaram daca e bine sau rau. Este sustenabil sau nu?

Cred ca e bine ca banii cetatenilor sa fie folositi eficient.
– Este vorba ca, la un moment dat, iti pui intrebarea, si oamenii politici isi pun intrebarea asta, merita sau nu merita sa mai investim? Eu zic ca merita! Merita pentru ca, prin numarul de practicanti de sport dintr-o tara, vezi si starea de sanatate a natiunii respective. La noi, dar nu numai, ci in toate cluburile din Romania (n.r. - cluburile municipale), este gratuitate. La noi nu platesti nici antrenorul, nici sala, nici echipamentul, nici transportul la competitie, nici recuperarea, nici operatia. Facem eforturi foarte mari. Daca te-ai accidentat la noi, la antrenament sau in sala de competitii, avem aceasta obligativitate, sa recuperam copilul sau sportivul.

,,Nu ne dorim nici mai mult, nici mai putin decat bugetul de azi"

Gabriela Szabo spune ca incearca acum sa atraga si fonduri europene pentru centrele de copii si juniori de la CSM Bucuresti

Daca ar fi dupa necesitatile clubului, de ce suma credeti ca ati avea nevoie anual pentru a atinge toate obiectivele?
– Niciodata banii nu sunt suficienti. Nici intr-o familie. E in firea noastra sa ne dorim si mai mult. Cu cat esti mai chibzuit, cu atat lucrurile se pot intampla. Eu zic ca nu ne dorim nici mai mult, nici mai putin. Ne dorim sa fie ca si astazi (n.r. - 50 de milioane de lei este bugetul pe 2020) si sa putem sa sustinem toate activitatile pe care ni le propunem. Sunt un om corect. Daca as avea 100 de milioane maine, primul lucru pe care l-as face ar fi sa cumpar teren si sa fac acolo o sala de sport.

2.000.000 de lei pe an, din resurse proprii, vi se pare o suma rezonabila?
– Niciodata nu este suficient.

Multumitoare?
– Niciodata nu este multumitoare. Intotdeauna e in firea noastra sa ne dorim mai mult.

,,N-avem echipa de vanzare. O facem noi. Si partea administrativa, si cea de vanzare, de negocieri"

Cam care credeti ca e potentialul de marketing al clubului? Cati bani poate atrage din surse proprii CSM intr-un oras ca Bucuresti?
– Pana in prezent avem 400.000 de euro in acest an. Si facem eforturi. N-avem echipa de vanzare. N-avem echipa de vanzare. Tot ce facem…

Va referiti la echipa care sa se ocupe de vanzarea publicitatii.
– Da, echipa care sa vanda publicitatea. O facem noi. Deci, noi facem si partea administrativa, facem si partea de vanzare, de negocieri.

Dar n-ar fi normal sa aveti? Un departament compus din profesionisti care asta sa faca. Sa aduca publicitate, sponsorizari.
– Pai, noi facem asta. Asta facem noi.

  • 20 de angajati are acum CSM Bucuresti in zona administrativa

Nu dumneavoastra. Un departament specializat.
– Nu avem un departament specializat de vanzare. Si nu avem nici in organigrama cuprins un astfel de departament. Avem numai marketing cu doua persoane. Departamentul de marketing eu l-am infiintat, cand am venit aici.

Nu se poate externaliza acest serviciu? Sa discutati cu o companie de publicitate care sa va aduca sponsori.
– Am incercat, am incercat. Am avut discutii. Am avut discutii nenumarate si in continuare avem discutii.

Dar chiar sunt curios. De ce nu aveti departament de vanzare a publicitatii? Toate cluburile au.
– (Gabriela ezita) Profesioniste? Toate au un departament, da. Cert este ca noi nu avem. Avem un departament de marketing cu doi oameni. E adevarat. Dar rolul lor e sa faca partea asta de organizari de competitii.

Nu puteti infiinta acest departament care sa se ocupe de contractele de publicitate? Tine de Primarie, tine de altcineva?
– (ezita) Cu oameni putini facem multe, sa stiti.

“Ganditi-va ca eu imi pun semnatura pe fiecare. Si raspund. De-asta, probabil, este supararea unora. Ca verific de trei ori si ca trimit documentele inapoi. Pana nu-mi place mie cum arata si pana cand nu sunt justificate toate cheltuielile, nu dau drumul in plata. De exemplu, a venit si ieri cineva ca vrea o suplimentare la un referat de 300 de lei. De ce? Pentru ca! Pai, justifica-mi! De ce vrei banii astia? Nu asa, sa iti semnez un referat de 300 de lei. Iti dau banii, daca ii avem, dar justifica-mi fiecare leu in parte! Si aici am deranjat!”

Cati oameni aveti angajati?
– In acest moment, in administrativ avem 20 de oameni.

Iar cu totul? Cu antrenori, medici, administratori etc?
– Avem 200 de contracte de activitate sportiva. Asta inseamna sportivi si antrenori. Si la centrele de copii si juniori antrenorii sunt tot pe contracte de activitate sportiva, conform Ordonantei 38. Inclusiv medicii, preparatorii kineto.

"Domnule, nu pot sa folosesc un asemenea cuvant!"

Aveti si alt tip de contracte?
– Contractele individuale de munca si cele de activitate sportiva. Sincer, facem foarte multa munca, 7 zile din 7, ca la noi nu exista weekenduri, cu oameni foarte putini. Mediul international chiar ne-a si felicitat. Si suntem in zona de verde in tot ce inseamna organizare de Champions League. Singura mea greseala, probabil, ca manager, a fost ca n-am stiut niciodata sa fac PR si sa vand. Daca merg maine la piata, sa anunt ca merg la piata. Aici cred ca am gresit. In ultimii doi-trei ani am zis ca vorbim in van si ca mai bine lasam lucrurile asa sa mearga. Voi incerca sa ies mult mai mult in presa si sa comunic. In 2018-2019 am avut foarte multe actiuni de promovare a sportului de masa si am atras 6-7.000 de copii tocmai pentru ca am demarat campania "Sportul ne uneste". Au participat si sportivii clubului, departamentele, toate au fost implicate in scoala. Dupa care i-am legitimat la noi la club. Profesorii s-au implicat foarte tare. Si toate s-au facut numai cu sustinerea sponsorilor. Aici, probabil ca da, nu stim sa vindem ce facem noi in interior. Dar, pana la urma, eu sunt om de sport, eu trebuie sa cladesc, nu sa stau toata ziua pe presa. Lasam sportivii sa vorbeasca. Si antrenorii. E multa munca in spate, trebuie foarte multa atentie la fiecare document in parte. Ganditi-va ca eu imi pun semnatura pe fiecare. Si raspund. De-asta, probabil, este supararea unora. Ca verific de trei ori si ca trimit documentele inapoi. Pana nu-mi place mie cum arata si pana cand nu sunt justificate toate cheltuielile, nu dau drumul in plata. De exemplu, a venit si ieri cineva ca vrea o suplimentare la un referat de 300 de lei. De ce? Pentru ca! Pai, justifica-mi! De ce vrei banii astia? Nu asa, sa iti semnez un referat d

Comments