INTERVIU VIDEO De ce nu exploatam grafen, materialul revolutionar al secolului XXI, de ce nu finanta...

Romania nu investeste in extragerea grafitului si producerea grafenului, materialul care se anunta decisiv pe piata bateriilor pentru vehicule electrice, pana la mijlocul anilor 2030, conform unei noi platforme de analiza a inteligentei artificiale, a explicat intr-un interviu pentru HotNews Razvan Nicolescu, expert in energie.

Recentul raport privind competitivitatea Uniunii Europene, realizat de fostul premier italian Mario Draghi, la cererea Comisiei Europene, a fost interpretat de o parte a specialistilor drept un apel urgent la decizie rapida.&

Razvan Nicolescu, expert in energie, presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice, crede ca Europa a abandonat aproape integral industria extractiva si in loc sa incurajeze productiile interne, importa tot mai mult din China, finantand dezvoltarea acesteia.

„De exemplu, noi, romanii, avem niste rezerve de grafen. Licenta este detinuta de Regia Autonoma a Sarii. Printre multe bazaconii pe care le-am vazut prin PNRR sau printre diverse lucruri asumate la Bruxelles, de ce noi sau Bruxelles-ul nu am propus sa-i finantam cumva, sa-i imprumutam pe cei de la Regia Autonoma a Sarii sa inceapa productia de grafen? Este un minereu rar, folosit foarte mult in tranzitia energetica. De ce sa nu exploatam aceasta resursa?”, a spus Razvan Nicolescu in cadrul interviului.

Bateriile cu grafen le pot detrona pe cele cu litiu&

Apreciat drept unul dintre materialele revolutionare ale secolului XXI, grafenul isi gaseste utilizari, printre multe altele, si in noua industrie energetica, pentru ca este cel mai bun conductor de electricitate si caldura.&

Grafenul a inceput sa fie folosit pentru realizarea de circuite integrate, la fabricarea panourilor solare, la unitati de stocare si baterii.&

Baterie pe baza de grafen, expusa la Consumer Electronics Show, in ianuarie 2022. Foto: Joe Buglewicz / AP / Profimedia

O cercetare recenta, unde a fost folosita extensiv Inteligenta Artificiala, sugereaza ca bateriile cu grafen vor detrona la inceputul sau la mijlocul anilor 2030 bateriile cu litiu. Pana atunci si pretul productiei de grafen va scadea vertiginos, prin imbunatatiri tehnologice, a prezentat Energy Monitor rezultatele cercetarii.

Securitatea energetica, la mana Chinei: Bateriile acelea pot fi oprite in 30 de secunde

Nicolescu spune ca acum, tranzitia catre o energie curata se face cu produse din China.&

Razvan Nicolescu, Foto: Arhiva personala
Razvan Nicolescu. Foto: Arhiva personala

„Noi nu ne mai propunem sa exploatam niciun fel de resurse primare aici. Si ce o sa facem?& O sa importam totul.& De unde?& De la chinezi?& Sau sa importam totul din Africa via chinezi?"

Expertul sustine ca Europa si-a propus sa faca tranzitia verde repede, dar "fara ca sa fim coordonati cu ceea ce numim sau ceea ce este productia industriala, autonomia industriala. Adica ce vom face? O sa instalam panouri, centrale eoliene peste tot, baterii. Foarte bine, dar toate vor fi produse in China”, a mai spus expertul in energie.

Acesta considera ca „este important sa avem cat mai mare autonomie cat putem de mult si pe resurse minerale si pe tehnologie, sa fim capabili sa investim”.

Razvan Nicolescu crede ca prin aceste politici europene ne punem securitatea energetica in mana Chinei.

„Ne ducem si ne punem securitatea energetica in mana lor. Bateriile produse in afara Europei pot fi oprite in 30 de secunde si daca o sa avem un sistem energetic care se va baza pe baterii si pe sisteme de comanda a bateriilor din China. Sper ca raportul Draghi sa trezeasca decidentii la Bruxelles, sa trezeasca opinia publica. Este un moment in care trebuie sa ne gandim foarte mult la cum vom continua”, a spus Razvan Nicolescu.

„Europa a actionat heirupist& si haotic”

Acesta considera ca actuala tranzitie verde se face intr-un mod „heirupist si haotic”. „Tranzitia inteligenta este exact opusul la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani cu aceasta tranzitie haotica, abrupta, care a dus la probleme de competitivitate si care ar putea crea chiar si probleme de securitate in aprovizionare. Schimbam totul peste noapte, nimic nu mai este bun,& se schimba toate reperele”, a spus presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice.

„Ce credeam noi ca se va intampla, daca noi inchidem totul? Atunci apar probleme economice, apar preturi mari si daca apar preturi mari, apar partide politice care profita si preiau aceasta agenda impotriva tranzitiei. Si in loc sa am o tranzitie pe care o consider absolut necesara, dar o tranzitie inteligenta, ma trezesc ca nu mai avem tranzitie deloc”, a mai spus Nicolescu.

Europa pierde din competitivitate daca „vom lua toti banii si ii vom trimite in alta parte”, finantand dezvoltarea industriei din alte tari non-UE. „Si atunci, vin unii care spun ca Europa se va transforma intr-un muzeu si alimentezi niste partide cu agenda ciudata”, este de parere Nicolescu.

Norvegienii fac cercetari avansate pentru a putea avea un "carbune mai prietenos cu mediul"

Razvan Nicolescu crede ca in loc sa se grabeasca sa inchida minele de carbune, Europa ar trebui sa investeasca in instalatii de captare si stocare a carbonului. „Eu am fost in delegatia Uniunii Europene la COP, care a avut loc acum 2 ani la Glasgow, si am fost intre cei care au lucrat foarte mult cu delegatia din India. Indienii ne-au spus foarte clar: nu ne putem permite sa renuntam la carbune".

Presedintele Asociatiei pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice sustine ca trebuie facut carbunele compatibil cu mediul, in loc sa fie inchise minele, crescand importurile de resurse.

„Este nevoie de tehnologii care sa faca carbunele mult mai prietenos cu mediul. Si toata lumea a inteles si toata delegatia Uniunii Europene, informal, ca nu a fost o decizie formala acolo,& inclinau& sa& accepte ca aceasta va fi& abordarea. Norvegienii dezvolta foarte mult aceasta tehnologie.& & Daca noi ajungem& la concluzia ca nu putem sa salvam planeta de unii singuri, fara chinezi si fara indieni, ca ei polueaza mai mult decat noi,& daca noi ajungem la concluzia ca trebuie sa contribuim la dezvoltarea unor tehnologii care sa faca carbunele compatibil cu mediul, de ce nu ne intensificam eforturile in& aceasta zona?”

Cati dintre cei nominalizati in colegiul Comisiei Europene inspira?

„Traim intr-un moment in care mai degraba ni se induce ideea ca avem nevoie de mai putina& Europa, decat ca avem nevoie de mai mult Europa. Evident& ca rusii nu vor Europa unita, o Europa puternica, vor o& Europa divizata, in care ei sa poata sa-si faca mendrele”, a mai spus Nicolescu.

Specialistul aseamana Europa cu „un autobuz careia ii lipsesc mai multe roti”, cu un leadership deficitar.

„Draghi& semnaleaza niste lucruri care depind& de leadership-ul& european,& cat de asumat va fi si,& mai ales, cat de eficient va fi. Adica trebuie sa fie acei lideri care sa aiba carisma celor care au fondat Uniunea Europeana. E nevoie de un Adenauer, este nevoie de un Jean& Monnet, este nevoie de lideri care sa inspire. Uitati-va desemnarile cum se fac in colegiul Comisiei Europene, luati nominalizare cu nominalizare si ganditi-va cati dintre cei de acolo inspira”.

Nevoie de inovatie

In opinia lui Nicolescu, Romania a reusit, totusi, sa se dezvolte, in ciuda leadership-ului deficitar. „Se creeaza un curent din acesta, ca noi suntem o colonie. Ce& colonie sa fim, nici vorba! Uitati-va cum eram acum 10-15 ani si cum suntem acum cu tot leadershipul& nostru politic deficitar. Deci, datorita Uniunii Europene si datorita mediului privat& de afaceri, Romania progreseaza vizibil si traim din ce in ce mai bine”.&

Razvan Nicolescu isi doreste ca raportul lui Mario Draghi& sa devina definitoriu pentru ce urmeaza sa se intample in anii urmatori la Bruxelles.

„Trebuie sa iesim dintr-o anumita amorteala in care am intrat de cativa ani, iar Draghi ne ajuta prin raportul pe care l-a facut, sa ne confruntam cu o realitate si sa iesim din zona de iluzii, de vise si sa vedem cum stau lucrurile”.

Pe scurt, raportul Draghi arata ca productivitatea in UE este tot mai scazuta, existand indoieli legate de modelul economic al Germaniei, iar preturile la energie sunt prea ridicate.

Comments