INTERVIURI BAIA MARE 2021 – ,,Fiecare cetatean ar trebui sa-si iubeasca orasul si sa puna suflet in...

INTERVIURI BAIA MARE 2021 Alături de Andreea și Claudiu, în echipa de voluntari a Fundației Baia Mare 2021 a pășit și Erik Kosa. În vârstă de 18 ani, el a avut primul contact cu echipa care se luptă pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii la Selecția Națională Eurovision. După ce a văzut ce înseamnă să fii voluntar a decis să rămână alături de echipa Baia Mare 2021.

Munca de voluntariat nu era o necunoscută pentru Erik, tânăr care a fost implicat în diverse acțiuni ale unității de învățământ pe care o frecventează, dar și proiecte pentru tinerii din Baia Mare. Astăzi, alături de colegii săi voluntari și echipa Baia Mare 2021, dorește să ducă municipiul pe cele mai înalte culmi ale Europei.

Simona Vasiac/ActualMM :Când ai făcut pasul către echipa Baia Mare 2021 și ce a însemnat pentru tine această perioadă?

Erik Kosa: Primul pas l-am facut la Eurovision, când au fost solicitați voluntari pentru acest eveniment. Nu am stat pe gânduri, deoarece știam că merită să mă înscriu ca voluntar. De la Eurovision și până în prezent, pot spune că a fost o perioadă în care am invațat să organizez un eveniment mult mai profesional, am învățat ce înseamnă o echipă, ce înseamnă munca în echipă și ce beneficii aduce ea, dar și o perioadă în care am cunoscut oameni minunați care se ocupă de implementarea acestui proiect major al municipiului Baia Mare cu care am legat o relație foarte strânsă.

Cum ai descrie echipa Baia Mare 2021 și care a fost acțiunea la care ai participat ca și voluntar și ți-a atras cel mai mult atenția? De ce?

Echipa Baia Mare 2021 e formată din oameni profesioniști care iubesc acest oraș și își dedică mult timp pentru ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii , oameni cu suflet mare, cu o voință de fier și n-ai cum să nu te bucuri când îi vezi, deoarece îți transmit aceea stare bună de spirit. În Baia Mare pot spune că au fost foarte multe evenimente din martie și până acum de la Caravana  de filme documentare DocuArt , Festivalul de Film European, Street Delivery și până la Caravana TIFF, am participat ca voluntar la toate evenimentele pe care le-a găzduit orașul și care a avut ca partener fundația Baia Mare 2021, cel mai mult mi-a plăcut la Caravana TIFF deoarece am reușit să văd că băimărenii sunt deschiși față de acest proiect, ca exemplu e că în fiecare seară de proiecție toate cele 600 de scaune era pline și în Piața Cetății se aflau cam 700-800 de persoane în fiecare seară.

INTERVIURI BAIA MARE 2021 erik kosa

Ce calități trebuie să aibă un tânăr pentru a se alătura echipei Baia Mare 2021 din postura de voluntar și ce îi sfătuiești pe cei care doresc să facă acest pas?

În opinia mea, ar trebui să-și iubească orașul și să pună suflet în ceea ce fac pentru oraș , aceste ”condiții”, ar trebui să le îndeplinească fiecare cetățean deci ceea ce face ca orice tânăr care își iubește orașul și vrea să ajute este binevenit în grupul de voluntari al echipei Baia Mare 2021. A venit momentul ca fiecare dintre noi să contribuim la bunul mers al acestui proiect, unii susținându-l, alții poate implicându-se ca voluntari , am găsit și eu câțiva tineri care și-au dorit să devină voluntari, așa că i-am invitat să se cunoască cu echipa și să decidă daca doresc să ramână sau să plece, adevărul e că nici unul nu a decis să plece, toți au rămas datorită unei echipe minunate cu care colaborăm.

Ce înseamnă Baia Mare pentru tine?

Baia Mare e locul în care m-am născut, e locul în care mă dezvolt, e locul în care demarez proiecte împreună cu colegii mei, e locul în care îmi place să trăiesc și pe care-l iubesc. Cred că sunt extrem de norocos că m-am născut în Baia Mare, un oraș care îmi este foarte drag sufletului meu pentru oamenii pe care îi are. Am decis să fac proiecte pentru cetățeni, turiști etc, cu scopul de a contribui la prestigiul acestui oraș și cu speranța că tinerii vor lasă la o parte calculatorul și vor opta să vină la evenimente, iar ceilalți cetățeni se vor deconecta de rutina zilnică.

Cum vezi șansele municipiului Baia Mare în lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021?

Baia Mare este un oraș superb, care în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult mai ales pe partea de cultură, trebuie să recunoaștem că băimărenilor nu le-a lipsit deloc nici muzica clasică, nici cea modernă, populară, folk, rock sau opera, anual orașul beneficiază de foarte multe evenimente, de la concerte la expoziții și până la prezentări de modă, publicul participă activ deci ceea ce înseamna că viață culturală există în Baia Mare. Municipiul Baia Mare are șanse reale de a ajunge Capitală  Europeană a Culturii deoarece am demonstrat că în ultima perioadă putem să dăm exemplu și pe parte de organizare de evenimente culturale și pentru că la acest caiet de candidatură au lucrat oameni profesioniști care chiar cred și simt că Baia Mare o să câștige acest titlu. Eu aștept să fim anunțați că am câștigat și spre seară să ne adunăm toți băimărenii în Centrul Vechi și să ne bucurăm împreună de acest succes al orașului nostru.

Interviu realizat de Simona Vasiac.

Fotografii din arhiva personală/Erik Kosa

Comments