Intrebare la care multi soferi se blocheaza: Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie sa aprinzi c...

,,Recomandam conducatorilor auto sa circule cu viteza redusa, sporind atentia la volan, asigurandu-se foarte bine inainte de schimbarea directiei, sa evite efectuarea de manevre riscante, sa foloseasca in mod corespunzator luminile din dotarea autovehiculelor si sistemele de dezaburire si sa mareasca distanta de siguranta dintre autovehicule!", a precizat centrul InfoTrafic.

Cum se folosesc luminile de ceata

Toate masinile sunt dotate cu faruri, stopuri si lampi de semnalizare. Aceste sisteme de iluminare sunt obligatorii pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice.

De asemenea, sistemul de iluminare contine si lampi de ceata, iar unele masini au proiectoare de ceata. Acestea sunt lumini mult mai intense, cu o raza concentrata, menite sa fie vizibile in conditii dificile de drum.

Luminile de ceata sunt, in general, actionate de la un comutator care este separat de comenzile principale ale farurilor. Acesta poate activa lampa din spate si, in cazul vehiculelor dotate cu proiectoare de ceata, pe cele din fata.

Stopul de ceata este obligatoriu la toate masinile, in timp ce proiectoarele de ceata sunt optionale.

Proiectoarele de ceata se activeaza independent de lumina de intalnire. Astfel ca, atunci cand un sofer aprinde faza scurta, nu activeaza si luminile de ceata.

Esti obligat sa aprinzi luminile de ceata?

Sunt soferi care uita sa aprinda luminile de ceata, iar altii care le folosesc excesiv.

Luminile de ceata au fost concepute pentru a fi utilizate in conditii dificile de drum, atunci cand vizibilitatea este scazuta. Acestea au rolul de a face masina mai vizibila in trafic, de la o distanta mai mare.

Deci, proiectoarele de ceata si stopul de ceata trebuie folosite doar atunci cand este ceata densa, ninge abundent sau ploua torential. In momentul in care ceata s-a ridicat sau ninsoarea ori ploaia s-au oprit, trebuie sa stingi aceste lumini speciale. Altfel, ele vor fi foarte deranjate pentru ceilalti soferi.

Luminile de zi sau faza scurta, ce trebuie sa aprinzi?

Codul Rutier a fost modificat in 2023 si stabileste noi obligatii pentru soferi in ceea ce priveste folosirea luminilor.

,,In circulatia pe toate categoriile de drumuri publice conducatorii de autovehicule si tractoare agricole sau forestiere sunt obligati sa foloseasca si in timpul zilei luminile de intalnire sau luminile pentru circulatia diurna", se precizeaza in Legea 168/2023.

Asadar, nu are importanta daca soferii aprind doar ,,pozitiile" sau circula cu ,,faza scurta" pornita. Important este ca cel putin un set de lumini sa fie pornit.

De asemenea, Codul Rutier nu obliga pornirea luminilor de ceata din fata, atunci cand vizibilitatea e redusa. Numai aprinderea proiectorului-spate este obligatorie intr-o astfel de situatie, indiferent ca e zi sau noapte.

Soferii care nu circula cu luminile de zi (Daytime Running Light - DRL) sau faza scurta pornite risca intre 4 si 5 puncte de amenda.

,,Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni [...] nerespectarea obligatiei ce revine conducatorului de motocicleta sau moped de a avea in functiune, in timpul zilei, luminile de intalnire in circulatia pe drumurile publice;", stabileste Art. 100 (11) din Codul Rutier.

Astfel, amenda pentru cei care nu aprind nici faza scurta, nici luminile de zi, este cuprinsa intre 660 si 825 de lei.

Comments