Investitorii care au cumparat actiuni OMV ameninta Guvernul cu plangere penala

Investitorii care au cumparat actiuni OMV ameninta Guvernul cu plangere penala

Investitorii care au cumparat actiuni OMV ameninta Guvernul cu plangere penala

Una dintre companiile care a preluat de la peste 6 mii de fosti salariati aceste drepturi este Petro Active Investments. Reprezentantii companiei spun ca decizia Guvernului care prevede ca statul, prin Ministerul Energiei, va vinde in total fostilor angajati mai putin de 1% din capitalul societatii, incalca legislatia de privatizare a Petrom. Potrivit celor de la Profit.ro, firma craioveana a incheiat cu fostii salariati contracte de asociere, prin care acestia i-au cedat drepturile de a cumpara actiuni OMV Petrom de la stat la pretul de la privatizare, in schimbul a 50% din profitul viitor inregistrat din vanzarea acestor actiuni.

Proiectul redactat vara trecuta de Guvern prevede ca Ministerul Energiei va vinde peste 382 de milioane de actiuni OMV Petrom, adica 0,9% din capitalul companiei la data privatizarii si aproximativ 0,65% din cel din 2022.

In lege se stipuleaza ca salariatii "au dreptul sa achizitioneze actiuni ale societatii pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu care se vor vinde actiunile in cadrul procesului de privatizare". Dar cei din Petro Active Investment declara ca, de fapt, limita de 8% este doar nivelul maxim posibil si ca intentia legislatorului este ca procentul efectiv ce va fi vandut sa reiasa din cererea concreta de cumparare de actiuni din partea fostilor salariati ai Petrom.

"Am vazut si eu proiectul si am ramas extrem de surprins ca cei de la Guvern nu si-au insusit cadrul legal in vigoare in ceea ce priveste problematica vanzarilor de actiuni Petrom catre salariati. (...) Faptul ca in proiectul de HG se stipuleaza vanzarea a mai putin de 1% din capital inseamna risc de abuz in serviciu. Cum au ajuns ei la 0,65%? Nu poti sa limitezi printr-un HG drepturile angajatilor Petrom. (...) Din pacate, cei de la SGG, care nu corespund unor cerinte minime de pregatire profesionala, risca sa arunce in aer intregul Guvern in speta asta, pentru ca noi n-o sa stam cu mainile in san. (...) Si vom ajunge in situatia sa facem o plangere penala.", a decalrat unul dintre administratorii firmei Craiovene, Silviu Balaci.

Proiectul mai prevedea ca "Achizitionarea actiunilor oferite in vanzare se realizeaza doar catre persoanele indreptatite, in mod individual", si ca "Se interzice instrainarea actiunilor achizitionate de catre persoanele indreptatite pentru o perioada de 1 an. Cei indreptatiti sa cumpere sunt salariatii Societatii Nationale a Petrolului "Petrom" SA Bucuresti cu contract individual de munca in vigoare la data semnarii contractului de privatizare, adica 23 iulie 2004.

Prin acest proiect, Guvernul se angaja sa respecte, cu intarziere de peste 3 ani, decizia definitiva din mai 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Aceasta prevede ca Executivul sa respecte legislatia de privatizare a Petrom din 2003 si sa le vanda celor care au fost salariati ai companiei in perioada octombrie 1997 - septembrie 2004 actiuni la OMV Petrom la pretul la care a cumparat atunci grupul austriac OMV, dar in limita totala a 8% din capitalul social.

SURSA: Profit.ro

Comments