Iohannis a trimis la reexaminare legea prin care jurnalistii erau scutiti de plata impozitului pe ve...

Masura, initiata de PSD, ALDe si PMP, a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, pe 10 februarie.

In motivarea cererii de reexaminare, presedintele Klaus Iohannis ridica, in primu rand, "solutia legislativa a definirii activitatii de jurnalism in cadrul Codului fiscal. Potrivit sefului statului, Codul fiscal cuprinde definitiile legale ale unor termeni de specialitate, notiuni specifice unui act normativ cu caracter extrem de tehnic, cum sunt cele de autoritate fiscala, contract de leasing, comision, dividend, dobanda, impozit pe profit, mijloc fix, redeventa, titlu de participare, valoare fiscala, retinere la sursa, si asa mai departe.

"Din aceasta perspectiva, optiunea plasarii unei definitii ce vizeaza o notiune care nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului fiscal (...) vine in contradictie cu intreaga conceptie normativa a legii 227/2015 (Codul fiscal) (...) In plus, semnalam ca pozitionarea acestei definitii legale in continutul unei norme ce are drept scop sistematizarea unor termeni de specialitate frecvent utilizati in Codul fiscal contravine si prevederilor art. 48 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, care impuneau, in aceasta situatie, includerea definitiei legale in cauza cel mult intr-un alineat subsecvent normei prin care se instituie scutirea de la plata impozitului a persoanelor care inregistreaza venituri ca urmare a desfasurarii activitatii de jurnalism", subliniaza presedintele.

"Pe de alta parte, consideram ca definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-mediei - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale", mai arata seful statului.

Klaus Iohannis aduce ca argumente in sprijunul deciziei sale si o serie de decizii ale Curtii Constitutionale, potrivit carora ,,fiscalitatea trebuie sa fie nu numai legala, ci si proportionala, rezonabila, echitabila si sa nu diferentieze impozitele pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetateni".

"In opinia noastra, orice politica fiscala/regim fiscal ce cuprinde tratamente diferite pe baza criteriului categoriei de contribuabil trebuie sa fie sustinuta/sustinut de o justificare adecvata si obiectiva, fundamentata economic si social. Numai in acest mod, reglementarile ce instituie regimuri juridice derogatorii de la cadrul general aplicabil tuturor cetatenilor se pot constitui in instrumente necesare pentru punerea in aplicare a solutiilor de dezvoltare economica si sociala, ce raspund unei nevoi sociale reale. Or, din instrumentele de motivare ale initiativei legislative supuse reexaminarii nu pot fi identificate acele necesitati economico-sociale ori acea situatie conjuncturala, ce ar impune acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care desfasoara activitati de jurnalism, precizeaza presedintele.

"Din aceasta perspectiva, se impune ca dispozitiile art. unic pct. 2 din legea transmisa la promulgare sa fie reanalizate de Parlament pe baza unor date si analize concrete si fundamentate, in acord cu dispozitiile Legii nr. 24/2000. In plus, in contextul unei accentuate contestari publice chiar din partea destinatarilor normei - care vad aceasta reglementare in relatie directa cu deontologia jurnalistica - apreciem ca reexaminarea solutiei legislative preconizate ar trebui sa se realizeze printr-un dialog real cu toti actorii implicati", incheie seful statului.

Comments