Iohannis, catre PSD: ,,Prima grija a fost sa va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indign...

UPDATE Premierul Sorin Grindeanu îi răspunde lui Iohannis, în ceea ce priveşte absenţa sa la discursul preşedintelui: „Nu am fost prezent. Neavând, aşa cum am spus, nici eu, nici ceilalţi o invitaţie. Preşedintele a vrut să se adreseze Parlamentului şi asta s-a întâmplat. Dacă eram parlamentar, nu sunt, probabil că eram în sală.”, a spus Sorin Grindeanu, la Palatul Parlamentului.

UPDATE Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL: „Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat în plenul Parlamentului aşteptarea a milioane de români: o guvernare pentru cei mulţi, nu pentru un grup de protejaţi politici. Este o solicitare firească. Oamenii au dat un vot ca un partid şi un guvern să se ocupe cu prioritate de problemele oamenilor”, a declarat Raluca Turcan.

Guvernul, domnul Dragnea, domnul Tăriceanu nu pot să pretindă că nu s-a întâmplat nimic. Au o responsabilitate, nu pot ignora situaţia gravă în care au adus România. Este regretabil cum s-a comportat astăzi PSD. Ce semn de conciliere este acela în care parlamentarii PSD şi ALDE părăsesc sala la un mesaj al preşedintelui României? PSD nu respectă instituţiile, nu respectă Constituţia şi legile ţării. Nu respectă nimic.

UPDATE Liviu Dragnea, după discursul lui Iohannis: „Trebuie să spun din capul locului că m-aş fi aşteptat să fie un discrus de unitate, de îndemn la calm şi stabilitate. A continuat să vorbească despre divizare, parlamentari buni şi răi. Sunt de acord că nu sunt necesare alegeri anticipate. Trebuie lăsat Guvernul să guverneze. Dacă îi lăsăm să guverneze atunci totul va fi bine. În rest, nu am ce să spun“.

„Sunt de acord însă cu dumnealui că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie. Am înţeles îndemnul ca Guvernul să fie unul performant şi puternic, în sensul ăsta şi îndemnul meu este să lase Guvernul în pace să guverneze, pentru că programul de guvernare este un program bun, iar românii aşteaptă să fie pus în practică. Dacă lăsăm Guvernul să guverneze bine, atunci toată ţara va avea de câştigat şi toţi indicatorii macroeconomici la care făcea referire şi care într-adevăr sunt buni, vor fi menţinuţi şi îmbunătăţiţi”, a completat preşedintele PSD. 

UPDATE Şedinţa de plen s-a terminat. Preşedintele Klaus Iohannis a discutat câteva momente cu Liviu Dragnea şi cu Călin Popescu Tăriceanu. 

UPDATE Klaus Iohannis, preşedintele României: Doamnelor şi domnilor parlamentari, doamnelor şi domnilor musafiri, m-aş fi adresat şi Guvernului, dar e ocupat. Dar nu e bai, la ei am fost deja. Sunteţi un nou Parlament şi mă bucur, chiar mă bucur că aţi avut răbdare să mă aşteptaţi în sală. Vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor şi vechilor parlamentari vă urez succes şi un mandat prin de realizări. 

Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul modern român. Aş fi putut să vă vorbesc despre proiectul de ţară. 

Vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele 3 zile arată că aproape 80% dintre românii spun că ţara merge în direcţia greşită. 

Cum s-a ajuns aici, la trei luni de la alegeri? În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. PSD a promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce aţi pohtit, grija ce aţi avut se vede că nu a fost cea din campanie. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi.

Ce facem dragilor? Retragerea OUG 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate însă sunt în această fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? În mod natural, cel care a creat probleme: PSD.

(parlamentarii PSD pleacă din sală, strigând: Ruşine! Ai rupt ţara în două!)

Iohannis: Aţi obosit deja? Ghinion!. 

FOTO Inquam 

Iohannis, după ce PSD a părăsit sala: Preşedinţii celor două Camere - care, nu ştiu, au rămas? Au rămas! - încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim.

Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş.

Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil! Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat, fiindcă v-a crezut. Ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparentă, predictibilă, sustenabilă.

Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent! Păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din Uniunea Europeană. Lumea are mari aşteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim!

Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Parlament puternic, o naţiune cu un Guvern performant, sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile, pe câţiva politicieni din situaţii dificile?
Merită România acest sacrificiu pentru câţiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului.

Asta îmi doresc eu pentru România şi asta, cred, îşi doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim. Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul.

Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile, multele demonstraţii care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe, multe alte localităţi din România, din străinătate, au fost demonstraţii ample, localităţi unde nu a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil!

Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic.

Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie! Să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţara curată, la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României!

UPDATE Iohannis a ajuns la Parlament. A fost întâmpinat de Mihai Goţiu (USR) şi Cătălin Predoiu (PNL).

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat de ce premierul Sorin Grindeanu nu a fost invitat. Acesta a declarat că legal, Parlamentul nu avea cum să-l invite pe premier la discursul preşedintelui. Pe de altă parte, în trecut era respectată cutuma ca la discursurile preşedintelui din Parlament să fie invitaţi reprezentanţii Guvernului, dar şi ambasadori din mai multe state partenere. 

UPDATE „Veţi vedea astăzi, din nou, adevărul despre PSD.  În declaraţii spun că vor linişte, că sunt deschişi dialogului, că sunt oamenii colaborării.  Realitatea este cu totul alta: incită la ură şi la nerespectarea instituţiilor. Instigarea a fost dintotdeauna, arma politică preferată a PSD-ului. Au ocupat spaţiul de la balcoane cu susţinători care îndeamnă la conflict“, a scris pe Facebook şi Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL.

UPDATE PSD a adus mulţi tineri din TSD (Tineretul Social Democrat). La intrarea în Parlament sunt zeci de tineri care aşteaptă să meargă spre sala de plen unde va ţine Iohannis discursul la ora 12.00. 


Preşedintele Iohannis a transmis, vineri, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care îi anunţă că vrea să adreeze un mesaj Parlamentului. "Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii", se arată în scrisoare.

Chiar dacă Guvernul a aborgat mult contestata OUG 13/2017, preşedintele va aborda acelaşi subiect pe care l-a anunţat iniţial. ”Mâine, la ora 12:00, mă voi adresa Parlamentului României. Modificările legislaţiei penale iniţiate de Guvern, care au generat o puternică reacţie civică, trebuie aduse în atenţie şi de la tribuna Legislativului. Vă invit să mă urmăriţi!”, a scris preşedintele, luni, pe Facebook.

Premierul Sorin Grindeanu va participa la şedinţa Parlamentului, potrivit programului oficial al acestuia anunţat de biroul de presă de la Palatul Victoria.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis lui Iohannis să aibă un mesaj care îndeamnă la calm. „Mâine (marţi – n.r.) sper ca preşedintele să aibă un mesaj echilibrat şi un apel la calm şi la stabilitate pe care îl avem şi noi. Dar o să vedem mâine ce mesaj”, a afirmat Liviu Dragnea, întrebat despre mesajul pe care Klaus Iohannis îl va transmite, marţi, Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat preşedintelui Iohannis, luni, o scrisoare deschisă în care îi cere să uzeze de influenţa sa asupra protestatarilor pentru a-i determina pe aceştia să pună capăt manifestaţiilor.

”Ieri, am făcut un apel public la toţi liderii politici, printre care v-am inclus, să facă uz de influenţa pe care o au asupra susţinătorilor şi simpatizanţilor, pentru ca demonstraţiile de stradă să înceteze. S-a ajuns în apropierea unui punct de inflexiune, iar continuarea protestelor sub această formă este impredictibilă, poate degenera, poate deveni periculoasă şi poate scăpa de sub control, iar efectele sunt imprevizibile”, i-a transmis Tăriceanu preşedintelui Iohannis prin intermediul unei scrisori deschise.

Tăriceanu spune că ordonanţa 13 a fost abrogată, cabinetul Grindeanu a făcut pasul înapoi, ceea ce poate fi interpretat ca o recunoaştere implicită a greşelii comise în această speţă.

”Decizia guvernului de abrogare a OUG 13/2017 demonstrează fără echivoc că nu a existat o agendă ascunsă şi nici nu avea vreo anumită «dedicaţie». Dacă Ordonanţa ar fi fost motivul real al prezenţei în stradă a multor manifestanţi, era normal ca după abrogarea ei protestul să înceteze. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că o parte a demonstranţilor a trecut la o nouă revendicare: demisia Guvernului”, mai susţine Tăriceanu.

Comments