Ion Iliescu, in primul interviu acordat dupa multi ani: Regret anumite episoade din primii ani de du...
Intrebat care crede ca este marele risc pe care Romania il intampina, astazi, ca tara, Iliescu a spus ca ,,populismul a devenit viral in Romania contemporana", relateaza HotNews.ro.
,,El a generat marea pandemie morala a societatii noastre, fata de care publicul nu a facut anticorpi.Golania a fost interpretata drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providential.
Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat in competitia pentru populism, iar electoratul a inceput sa priveasca la cine e dispus sa dea mai mult, nu cine e capabil sa faca mai mult.
Unii au incurcat lucrurile si au pus semnul egal intre populism ca set de masuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce in mod traditional face parte din discursul si actiunile stangii, si populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul si se duc la final de mandat, fara a face nimic din ceea ce au promis.
In timp, asta e ingretosat electoratul si, prin urmare, a aparut in cote ingrijoratoare un fenomen periculos pentru democratiile participative si reprezentative: absenta la vot.
Ignoranta societatii civile fata de scena politica a alimentat tensiunile dintre clase, pentru ca pare ca nu e nimeni care sa rezolve aceste decalaje si atunci oamenii aleg sa traiasca de azi pe maine si sa isi faca dreptate cu mana lor. Corelate, aceste derapaje au creat un teren fertil pentru radicalisme si polarizari, pentru xenofobii, nationalisme excentrice, discursuri anti-sistem", a declarat fostul presedinte, in primul sau interviu acordat dupa multi ani.
Potrivit lui Iliescu, ,,faptul ca sistemul e de vina pentru unii politicieni a devenit o cortina de refugiu: greaua mostenire ii apasa pe toti".
,,Ce au mostenit? O Romanie libera. Forme de libertati pentru care multi nu au luptat, dar pe care toti le-au primit. Faptul ca populismul s-a amplificat in ultimii ani nu e de mirare: e consecinta absentei vointei politice de a construi ceva", a aratat politicianul.
In opinia sa, ,,Romaniei ii lipseste un profil identitar care sa o faca sa depaseasca populismul feroce", fostul presedinte aratand ca aceasta ,,este o tara a postdecembrismului, a postcomunismului".
,,Unora nu le place postdecembrismul, au devenit alergici la el. In regula: atunci sa faca un brand de tara care sa dea un profil identitar, altul decat Romania scoasa din comunism in urma cu mai bine de 30 de ani", a mai spus Iliescu.
Intrebat despre cum arata Romania de azi, Ion Iliescu a sustinut ca a lasat in urma sa ,,o Romanie moderna, libera si o societate open-minded", vorbind despre demersurile facute pentru integrarea in UE si NATO.
,,E ceva in felul de a fi al Romaniei de astazi care arata ca e prinsa intr-o oarecare stagnare. Mai simplu spus, initiativele ei de modernizare politica au incremenit pentru ca ceea ce ar fi extraordinar de dificil azi, dar nu imposibil, la masa partidelor, e un Consens de la Snagov, adica o cooperare intre rivalii politici, dincolo de vanitatile lor provizorii, pentru binele de lunga durata al Romaniei. (...)
Ce mi se pare insa semnificativ in plan moral e ca astazi adversarii politici se respecta mai putin. Au feudalizat domenii de interventie, au subestimat capacitatea dialogului, au ratat profesionisti. Vad multi mesteri, nu maestri ai politicului. Iar asta se traduce in vulnerabilitatile politice ale societatii noastre. Daca Romania a avut reusite si caderi, succese politice si esecuri lamentabile, ele sunt nu opera unui individ, ci a unei societati", a afirmat Iliescu.
Intrebat care considera ca este cea mai mare realizare a mandatelor sale, dar si cea mai mare nerealizare, el spunand ca prefera ca ,,istoria sa expuna acest bilant":
,,Istoria, nu manualele de istorie, scrise dupa simpatiile si antipatiile autorilor lor.Cea mai mare realizare din mandatele mele tine de modernizarea Romaniei in acesti trei pasi: o Constitutie pe masura, pentru o tara integrabila si integrata in UE si NATO. (...)
Cand oamenii trec de la un regim in care ei nu conteaza si nu exista la o forma de democratie perfectibila, prima tentatie e ca fiecare sa fie pentru sine. Eu mi-am dorit ca Romania sa fie impacata cu ea insasi.
De aceea, m-am straduit ca relatia cu Regele Mihai sa fie una fireasca, invitand la reconciliere nationala, am omagiat rolul enorm pe care Europa Libera l-a avut in comunism si am infiintat Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului in Romania, condusa de Elie Wiesel, pentru elaborarea unui Raport final.
Nimeni nu se poate vindeca de traume pana nu le recunoaste. Iar Romania trebuia sa si le recunoasca, sa le descrie, si sa se educe in a le depasi.
A fost importanta pentru mine si aceasta tranzitie morala, nu doar aceea economica. Pentru ca o democratie sanatoasa presupune iertare, nu uitare, si adevar, nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situatii, intamplari din primii ani de dupa Revolutie, dar, cum spunea cineva, ce s-a intamplat era inevitabil, ce nu s-a intamplat era imposibil".
In interviul publicat in ziua in care a implinit 94 de ani, Ion Iliescu vorbeste pe larg si despre inceputurile sale in politica comunista si despre relatia cu Nicolae Ceausescu.
Iliescu nu a mai avut nicio aparitie publica din martie 2017, cand a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori in dosarul Revolutiei, in care a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii. Intre timp, dosarul a fost plimbat intre Parchetul Militar si instanta suprema, care in 24 februarie 2023 a decis sa trimita acest dosar Curtii de Apel Bucuresti, pe motiv ca ar fi de competenta acesteia pentru ca in acea perioada Ion Iliescu nu era presedinte al Romaniei.
Comments