Ion Iliescu, mesaj la moartea lui Nicolae Manolescu: ,,Drum bun, Nicky!"

Ion Iliescu, mesaj la moartea lui Nicolae Manolescu: ,,Drum bun, Nicky!"

Ion Iliescu, mesaj la moartea lui Nicolae Manolescu: ,,Drum bun, Nicky!"

Fostul presedinte Ion Iliescu spune ca a aflat cu ,,enorma tristete" ca s-a stins din viata profesorul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania. ,,Romania pierde pe unul din ultimii sai mari intelectuali publici", spune Ion Iliescu, care transmite condoleante familiei indoliate, prietenilor sai, Uniunii Scriitorilor din Romania, redactiei revistei "Romania Literara", pe care a condus-o dupa Revolutie. Criticul literar Nicolae Manolescu a murit sambata la varsta de 85 de ani.

,,Am aflat cu enorma tristete ca s-a stins din viata profesorul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania. In peste 60 de ani de cand ne cunoastem, ne-au apropiat multe, ne-au despartit putine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidaritatii si al prieteniei. I-am urmarit ascensiunea inca de la debutul sau in revista "Contemporanul" si mai apoi in "Romania Literara", ambele conduse de cel care i-a dat cronica literara, la 22 de ani si l-a protejat in vremuri grele, George Ivascu. In volumul sau memorialistic "Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga", Nicolae Manolescu rememoreaza episodul in care, impreuna cu Ivascu si academicianul Andrei Otetea, am "complotat" astfel incat studentul eminent Nicolae Apolzan sa fie reinmatriculat dupa ce fusese exmatriculat din motive politice, de "dosar", cum se spunea atunci, si sa isi continue studiile stralucite. Astazi, 65 de ani mai tarziu, sunt convins ca zeci de promotii de studenti ai Facultatii de Litere ii vor pastra o vie amintire. Reprezentant stralucit al celei mai bune generatii literare de dupa razboi, generatia '60, Nicolae Manolescu lasa in urma sa zeci de carti de istorie si critica literara si mii de articole. "Istoria critica a literaturii romane" e dintre acele tomuri de care orice literatura a lumii ar fi mandra. Si-a dat doctoratul cu o teza despre Maiorescu, "Contradictia lui Maiorescu" si l-a continuat la catedra si in stil pe G. Calinescu. Dupa Revolutie, a facut si politica si a fost senator din partea Partidului Aliantei Civice. Ca presedinte al PAC, a semnat Declaratia de la Snagov, demers pe care l-am initiat si care a consfintit parcursul european al tarii noastre.

A fost o vreme ambasadorul Romaniei la UNESCO si imi amintesc ca de fiecare data cand mergeam la Paris ne intalneam si depanam amintiri despre plimbarile noastre de la Neptun, la malul marii si la marginea Istoriei.Romania pierde pe unul din ultimii sai mari intelectuali publici. Spirit polemic si analitic, plin de umor, lucid, un aparator sclipitor al limbii si literaturii romane, si-a pus intreaga viata sub genericul "Profesiunea mea, Cultura". Transmit familiei indoliate, prietenilor sai, Uniunii Scriitorilor din Romania, redactiei revistei "Romania Literara", pe care a condus-o dupa Revolutie, condoleantele mele. Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trai cat va trai si literatura romana. Drum bun, Nicky! Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca in pace!", este mesajul lui Ion Iliescu postat pe blogul sau.

Comments