Ionel Danca anunta proiecte de infrastructura cu bani de la UE: "Romania va primi PATRU miliarde de euro"

Ionel Danca anunta proiecte de

Ionel Danca anunta proiecte de infrastructura cu bani de la UE: "Romania va primi PATRU miliarde de...

"Romania are o oportunitate uriasa la acest inceput de an si in acelasi timp o provocare imensa, sa finalizeze rapid Planul National de Redresare si Rezilienta prin care putem finanta proiecte de de dezvoltare de peste 30 miliarde de Euro.

Dupa votul in comisiile de specialitate din Parlamentul European de la inceputul acestei saptamani privind Mecanismul European de Redresare si Rezilienta, acesti bani sunt aproape si trebuie sa fim pregatiti sa-i investim cat mai repede. Mai este nevoie doar de un vot in plenul Legislativului european la inceputul lunii februarie si primele fonduri vor fi deja disponibile in acest an pentru statele membre.

In calitate de membru in Comisia de afaceri europene din Camera Deputatilor voi sprijini toate demersurile necesare de dialog intre Guvern, Parlament, autoritati locale, mediul de afaceri si societate civila pentru adoptarea cat mai rapida a Planului National de Redresare si Rezilienta in conformitate cu obiectivele de finantare incluse in programul de guvernare al actualului Guvern astfel incat sa raspunda eficient nevoilor de dezvoltare si de reforma ale Romaniei.

In acest sens, este bine de stiut ca, urmare a eforturilor de negociere si a propunerilor facute de europarlamentarul PNL, Siegfried Muresan, in calitate de co-raportor al Parlamentului European, Mecanismul European de Redresare si Rezilienta va permite flexibilitatea necesara pentru finantarea proiectelor de investitii si de reforma care raspund atat prioritatilor strategice ale Uniunii Europene cat si obiectivelor nationale de dezvoltare specifice la nivel fiecarui stat membru.

Tot ca urmare a propunerii facute de Siegfried Muresan, avansul din sumele alocate pentru statele membre a crescut la 13%, ceea ce inseamna ca aproape 4 miliarde de Euro vor fi disponibile imediat pentru Romania, cu 1 miliard de Euro in plus fata de propunerea initiala.

Prin urmare, vom avea posibilitatea de a folosi peste 30 miliarde de Euro, din care 4 miliarde Euro inca din acest an, in proiecte de infrastructura esentiale pentru dezvoltarea Romaniei, in proiecte pentru modernizarea sistemului sanitar, pentru pentru imbunatatirea sistemului de educatie si a serviciilor publice, precum si pentru redresarea mediului de afaceri dupa pandemie, in proiecte care sa contribuie totodata la tranzitia spre o economie verde si la digitalizarea tarii.

Iar in calitate de deputat PNL de Vrancea, voi sustine finantarea cu prioritate a proiectelor de dezvoltare necesare pentru Vrancea si regiunea Moldovei cum este Autostrada Moldovei A7, dezvoltarea infrastructurii de irigatii si reluarea lucrarilor la canalul Siret-Baragan, constructia de spitale noi (Focsani, Iasi) si campusuri scolare, extinderea retelelor de gaze naturale, infiintarea de parcuri industriale si hub-uri tehnologice in regiune.

Aceste proiecte contribuie atat la reducerea decalajelor de dezvoltare si la imbunatatirea sistemului de sanatate si de educatie cat si la combaterea schimbarilor climatice, reducerea traficului interregional poluant, mai ales in zonele urbane fara centuri ocolitoare si fara acces la autostrada (precum Focsani, Adjud, Bacau si celelalte mari orase de pe traseul A7). De asemenea, prin infiintarea de parcuri industriale si hub-uri tehnologice pot fi realizate ecosisteme de afaceri inovative care sa contribuie la crearea de locuri de munca, la dezvoltarea competentelor digitale ale angajatilor si a economiei digitale.

Aceste proiecte au fost deja propuse in Planul National de Redresare si Rezilienta care a fost transmis Comisiei Europene si au fost incluse in Programul de guvernare PNL "Dezvoltam Romania", care sta la baza programului de guvernare al actualului Guvern.

Prin urmare, Planul National de Redresare si Rezilienta transmis Comisiei Europene de Guvernul PNL in 2020 este un punct de plecare foarte avansat si foarte important, care poate fi finalizat cat mai curand prin implicarea tuturor celor interesati de dezvoltarea rapida a Romaniei.

Alaturi de Siegfried Muresan, co-raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul European de Redresare si Rezilienta, si de colegii nostri europarlamentari PNL din PPE, voi folosi calitatea de membru al Comisiei de afaceri europene din Parlamentul Romaniei pentru a sustine Guvernul in dialogul foarte bun inceput in 2020 cu Comisia Europeana privind Planul National de Redresare si Rezilienta astfel incat acesta sa fie finalizat si adoptat cat mai curand. Ne tinem de cuvant, #DezvoltamRomania prin investitii cu fonduri europene", a transmis Danca.

Comments