Ionut Vulpescu: Cultura - o prioritate; bugetul Ministerului Culturii pe 2017 va fi dublat

Ionut Vulpescu: Cultura - o prioritate; bugetul Ministerului Culturii pe 2017 va fi dublat

Cultura acum chiar reprezintă o prioritate, a afirmat miercuri Ionuț Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale, la audierea din Comisiile de specialitate din Parlament.

* LIVE UPDATE Miniștrii propuși sunt audiați miercuri în Parlament și primesc votul de învestitură (INFOGRAFIC)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"În urma unor discuții, și atunci când am elaborat programul de guvernare și după aceea cu premierul și cu președintele Partidului Social Democrat, am obținut sprijinul lor astfel încât, în acest an, bugetul Ministerului Culturii să fie substanțial îmbunătățit până la 1 miliard de lei pentru investiții și proiecte, ceea ce înseamnă dublarea bugetului Ministerului Culturii", a spus Vulpescu.

Printre măsurile pe care și le propune viitorul ministru al Culturii se numără: "privilegierea" unor categorii din zona Culturii, precum actorii și interpreții, prin intermediul Legii salarizării unitare; crearea unui cadru consultativ între Ministerul Culturii și uniunile de creatori, organizațiile profesionale ale specialiștilor în cultură, Academia Română, marile universități, care să ofere expertiza necesară configurării politicilor publice în domeniu; realizarea unui parteneriat public-privat în acest sector.

De asemenea, Vulpescu a menționat că "susținerea creației vii reprezintă o prioritate pentru acest Guvern, ca și sprijinirea Festivalului Internațional Enescu, un eveniment "care ne aduce foarte multe beneficii nu numai de imagine"; susținerea marilor festivaluri din țară, precum Festivalul de Teatru de la Sibiu, TIF, Festivalul de Film Documentar ASTRA de la Sibiu.

Îmbunătățirea și modernizarea sistemului de achiziții de creații culturale; lansarea primului program de susținere a investițiilor Infrastructura Culturală; reglementarea statutului cetăților dacice; continuarea și finalizarea unor proiecte extrem de importante precum acela al construirii unei săli "pe măsura anvergurii Festivalului Internațional 'George Enescu' și a unui Centru cultural multifuncțional în București"; protejarea, conservarea și depozitarea patrimoniului muzeelor naționale în București; sprijinirea colectivităților locale privind creșterea capacităților instituționale, bugetare și tehnice de încurajare, gestiune, protecție și promovare a culturii locale și a patrimoniului cultural local și național, digitizarea patrimoniului cultural pentru sprijinirea accesului publicului și atragerea unuia nou, precum și sprijinirea industriilor creative pentru folosirea avantajelor oferite de piața unică digitală — se numără printre prioritățile lui Ionuț Vulpescu.

Tot ca priorități, acesta a mai amintit și susținerea industriei cinematografice românești, pentru a-și întări competitivitatea pe plan internațional, și revigorarea rețelei cinematografice naționale, care "reprezintă un obiectiv asumat de Guvern"; susținerea financiară a acțiunii europene "Timișoara Capitală Europeană a Culturii"; publicarea edițiilor naționale ale marilor clasici; sprijinirea participării României ca invitat de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, în 2018; încurajarea investițiilor private în patrimoniul cultural imobil, prin oferirea de facilități fiscale pe o perioadă determinată pentru lucrările de restaurare și amenajare a acelor imobile ce vor fi incluse și în circuitul turistic; dezvoltarea educației artistice și culturale la nivelul învățământului preuniversitar, precum și a cercetării științifice în domeniul patrimoniului la nivelul învățământului universitar.

Totodată, vor fi avute în vedere sprijinirea autorităților locale, prin oferirea de suport tehnic, legislativ și financiar; înființarea unui punct național de contact la nivelul Ministerului Culturii pentru actorii implicați în dezvoltarea de proiecte și parteneriate culturale interne și internaționale; continuarea Programului LIMES; pregătirea participării României, în 2019, la Festivalul Internațional Europalia.

"Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri", a subliniat Ionuț Vulpescu, menționând că astfel se explică și noua denumire a ministerului pe care îl va conduce.

El a precizat că își dorește păstrarea unei bune relații cu Parlamentul, atitudine care i-a facilitat elaborarea, în perioada în care a mai fost ministru al Culturii, a unor acte normative precum amendamentul la Codul fiscal privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% la carte, tipărituri și bilete la spectacol și teatru și Legea finanțării revistelor de cultură.
Ionuț Vulpescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Evelin Ceciu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments