IPS Arhiepiscopul Justinian Chira a trecut la Domnul

IPS Arhiepiscopul Justinian Chira a trecut la Domnul

IPS Arhiepiscopul Justinian Chira a trecut la Domnul

episcop-justinianArhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, IPS Justinian Chira, a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 95 ani, a anunţat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

“Arhiepiscopul Justinian Chira a încetat din viaţă duminică, la ora 10.36. A fost stentat, suferise un infarct miocardic acut. Un medic s-a aflat tot timpul alături de el, însă din nefericire cordul a cedat”, a declarat directorul medical al SJU Baia Mare, dr. Vasile Pop, potrivit Agerpres. Ierarhul ortodox a suferit, sâmbătă seara, un infarct miocardic şi a fost internat la SJU Baia Mare.

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a solicitat, duminică dimineaţă, preoţilor, călugărilor şi mirenilor să se roage pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a arhiepiscopului Justinian.

IPS Justinian Chira a studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj şi apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obţinut licenţa. La 11 iunie a fost ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul Maramureşanul. În 9 iunie 1990 Iustinian Chira a devenit locţiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reşedinţa la Baia Mare.

În data de 27 septembrie 1990 s-a reînfiinţat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi l-a numit episcop eparhiot. Instalarea sa în funcţie a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare. În noua slujire, a înfiinţat un seminar teologic în Baia Mare.

Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Patriarhul Daniel şi de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române prin acordarea titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009.


Iată anunţul care apare pe site-ul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului

Cu durere in suflet anuntam trecerea la cele vesnice a Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Justinian, parintele nostru duhovnicesc, duminica 30 octombrie 2016, la ora 10.30 la venerabila varsta de 95 de ani. Indemnam toate manastirile, schiturile si parohiile din cuprinsul Episcopiei Maramuresului si Satmarului, pana la data inmormantarii, in fiecare zi la ora 12.00 sa traga clopotele si sa arboreze drapelul negru.

 

Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, cu mare durere sufletească, anunţă trecerea în veşnicie a întâistătătorului eparhiei noastre Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscop Justinian Chira, duminică 30 octombrie 2016, ora 10,30 , în urma unui infarct miocardic acut, după 95 de ani de viaţă pământească.

  • Date biografice:

Născut din părinţii Ilie şi Maria, ţărani evlavioşi, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiş, comuna Şişeşti, judeţul Maramureş, având numele de botez Ioan.

În zorii zilei de 12 martie 1941 închide uşa casei din satul natal, iar pe seară întră pe poarta Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942 este tuns în monahism şi primeşte numele Justinian.

La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului şi Clujului îl hirotoneşte diacon pe seama Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia.

Neţinându-se cont de faptul că monahii nu aveau (şi nu au şi n-au avut vreodată) obligaţii militare, ierodiaconul Justinian este recrutat şi încorporat de către ocupanţii maghiari, fiind soldat în armata maghiară – compania antiaeriană de la Miskolc – în perioada 22 noiembrie 1942 – 10 martie 1943.

La puţin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii ”Sf. Ana” din Rohia, la data de 17 aprilie 1943, de către Episcopul Nicolae Colan.

După ce stareţul Nifon Matei a trecut la cele veşnice, în locul lui este numit, la data de 25 iunie 1944, tânărul ieromonah Justinian Chira, care, la vârsta de 23 de ani, a preluat această funcţie într-o perioadă foarte grea pentru mănăstiri. În anul 1948 este ridicat la rangul de protosinghel, iar în anul 1967, la propunerea Episcopului Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la rangul de arhimandrit.

Tot la propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, la 9 septembrie 1973, şi primind supranumele de ”Maramureşeanul”.

După revoluţia din 1989 s-a reînfiinţat Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. Cine putea să fie mai potrivit pentru a ocupa scaunul de titular al acestei noi eparhii? Nimeni altul decât Preasfinţitul Justinian, fiul acestor meleaguri. Astfel că, la data de 22 septembrie 1990, Adunarea Naţională Bisericească îl alege episcop în fruntea acestei eparhii, iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat la biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (vechea Catedrală), de către Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului.

Ca episcop titular a înfiinţat secţia de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială ”Graiul Bisericii Noastre” şi a pus piatra de temelie la zeci de biserici de enorie şi de mănăstiri.

Dacă la întronizarea Înaltpreasfinţiei Sale erau 3 mănăstiri, după 26 de ani de activitate pastorală, în eparhia noastră sunt astăzi 30 de mănăstiri şi 10 schituri.

La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific,de către Preafericitul Părinte Dr. Daniel Ciobotea – Patriarhul României, în Catedrala ”Sf. Treime” din Baia Mare.

Formare educaţională (studii) :

Cursurile şcolii primare le face în satul natal Plopiş, între anii 1928-1934, apoi a frecventat cursurile Liceului Ortodox de băieţi ”Simion Ştefan” din Cluj, iar studiile în teologie le-a absolvit la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu, în anul 1966, susţinându-şi licenţa în teologie cu teza Mănăstirea ”Sf. Ana” – Rohia .

Hirotonii şi hirotesii :

Din anul 1973 şi până în prezent a hirotonit peste 400 de preoţi şi diaconi.

Activitatea academică (titluri academice şi publicaţii) :

I-au fost conferite 4 titluri de Doctor honoris causa, de către Universitatea de Vest din Oradea (23.05.2001), Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia (20.10.2009), Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad (12.03.2010) şi Universitatea de Nord din Baia Mare (27.05.2010).

A publicat 22 de titluri de carte, un volum în colaborare, precum şi un număr de peste 150 de studii şi articole în reviste de specialitate sau în presa locală.

Distincţii bisericeşti şi civile

  • Arhiepiscop onorific – ridicat în rang de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 2009;
  • ”Steaua României” – conferită de Preşedinţia României, 2011;
  • Titlul de Cetăţean de Onoare – conferit de Consiliul Judeţean Maramureş şi de peste 40 de Primării de municipii, oraşe şi comune din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului;
  • Titlul de Omul anului 2009 – conferit de Consiliul Judeţean Maramureş.

Pentru toată viaţa Înaltpreasfinţiei Sale, pusă în slujirea lui Dumnezeu şi a poprului dreptcredincios, gândurile noastre se îndreaptă către Preamilostivul Dumnezeu, rugându-L să-i rânduiască un loc în rândul celor aleşi ai Săi. Dumnezeu să-l odihneasă în pace!

Comments