Iran vs Israel: Cand si cum au devenit dusmani de ,,moarte" aceste tari | Analiza

Iran vs Israel: Cand si cum au devenit dusmani de ,,moarte" aceste tari | Analiza

Iran vs Israel: Cand si cum au devenit dusmani de ,,moarte" aceste tari | Analiza


Israelul este in alerta maxima in legatura cu un posibil atac direct din partea regimului islamist de la Teheran ca urmare a unui bombardament care a vizat acum doua saptamani Consulatul iranian de la Damasc. Teheranul a dat vina pe Israel pentru bombardamentul din capitala Siriei, soldat cu moartea unor ofiteri militari iranieni, si a promis represalii. Relatiile dintre Iran si Israel nu au fost mereu atat de tensionate, comenteaza National Public Radio (NPR) din Statele Unite.


Iran a atacat Israelul cu ,,peste 200 de drone si rachete", fiind primul atac direct al regimului de la Teheran. Urmareste LIVETEXT desfasurarea evenimentelor

Pe fondul riscului unui atac din partea Iranului impotriva Israelului si extinderii razboiului din Gaza, mai multe tari au emis alerte de calatorie in Orientul Mijlociu.


Liderii iranieni s-au numarat printre cei mai vehementi contestatari ai operatiunii militare israeliene din Fasia Gaza. De altfel, actualul regim de la Teheran obisnuieste sa-i felicite pe cei care iau la tinta Israelul, salutand inclusiv atacul comis de Hamas pe 7 octombrie 2023 si soldat cu aproximativ 1.200 de morti.


Israelul a difuzat imagini si filmulete care ii prezinta pe luptatorii gruparii islamiste palestiniene Hamas ucigand civili, inclusiv bebelusi, si arzand cadavre in atacul din 7 octombrie. Organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch a verificat aceste imagini si a cerut Curtii Penale Internationale sa investigheze posibile crime de razboi.


Cu toate acestea, Iranul a considerat aceasta actiune a Hamas drept o ,,victorie". La cateva ore dupa lansarea atacului, purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a declarat pentru agentia de presa ISNA: ,,Ceea ce s-a intamplat astazi este in linie cu continuarea victoriilor rezistentei antisioniste pe diferite campuri de lupta, inclusiv in Siria, Liban si teritoriile ocupate".


Iranul arunca vina asupra Israelului pentru bombardamentul care a vizat la 1 aprilie consulatul sau de la Damasc si s-a soldat moartea a sapte membri ai Corpului Gardienilor Revolutiei, printre care doi generali. Israelul nu a confirmat si nici nu a negat ca s-ar afla in spatele acestui atac. Daca Israelul ar fi responsabil, bombardamentul de la Damasc ar fi ultimul dintr-un lung sir de atacuri israeliene impotriva tintelor iraniene, noteaza NPR.


1979, un an de cotitura


Pe vremea dinastiei Pahlavi, care a condus Iranul timp de mai bine de jumatate de secol, relatiile bilaterale iraniano-israeliene erau departe de a fi ostile. Iranul s-a numarat printre primele tari musulmane care au recunoscut statul Israel.


Palestinienii au interpretat aceasta recunoastere ca pe o acceptare tacita pe plan international a ceea ce ei numesc ,,Nakba" (,,Catastrofa") - stramutarea, voluntara sau involuntara, a peste 700.000 de palestinieni in urma esecului de a impiedica infiintarea Israelului, in 1948.


La randul sau, Israelul s-a grabit sa stabileasca legaturi cu statele non-arabe, mizand inclusiv pe cooperare militara si de securitate cu Iranul.


Cu toate acestea, Revolutia islamica produsa in 1979 in Iran a dus la haos in relatiile dintre Teheran si Iran. Odata cu inlaturarea de la putere a sahului Mohammad Reza Pahlavi, noul lider suprem al Republicii Islamice Iran, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a ales sa se opuna puterilor mondiale pe care le considera ,,arogante", catalogand Statele Unite drept ,,Marele Satan", iar Israelul drept ,,Micul Satan".


Chiar si asa, cooperarea iraniano-israeliana a continuat la un nivel redus pana in anii '80. Apoi a aparut o rivalitate ostila, pe masura ce Iranul a infiintat si finantat forte armate pentru razboaie din urma si alte grupari militante in Siria, Irak, Liban si Yemen. Un razboi in umbra s-a extins de-a lungul anilor intre Iran si Israel.


Programul nuclear iranian, principala tinta a Israelului


Programul nuclear iranian - despre care Teheranul a sustinut mereu ca il dezvolta doar in scop pasnic - a fost principala tinta a atacurilor israeliene. Teheranul crede ca Israelul si Statele Unite au introdus virusul informatic Stuxnet la inceputul deceniului 2000-2010 pentru a viza centrifugele sale de imbogatire a uraniului.


Mai multe acte de sabotaj au iesit la iveala in ultimii ani pe fondul unei tentative a Israelului de a deteriora instalatiile nucleare iraniene. Oameni de stiinta din domeniul nuclear au fost, de asemenea, luati la tinta. Decizia fostului presedinte american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul asupra programului nuclear iranian, act produs in 2018, a fost vazuta ca o lovitura pentru Teheran si o victorie pentru Israel.


Iranul insista ca programul sau nuclear este suta la suta pasnic, desi anumite incidente, cum ar fi o descoperire inexplicabila de particule de uraniu intr-un loc nedeclarat de Teheran catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica, ii pun in garda pe cei care se indoiesc de motivatiile oficialilor iranieni.


In timp ce Iranul este condus de islamisti radicali si Israelul este guvernat de conservatori, par sa existe putine sanse de revenire a celor doua tari la relatii cordiale.


Razboi prin procura


Iranul sprijina de mai mult timp gruparile armate din regiune care vizeaza atat Israelul, cat si armata americana. Principala grupare sustinuta de Teheran este Hezbollah, care a aparut in anii '80 pentru a lupta impotriva ocupatiei israeliene din sudul Libanului. Aceasta grupare siita libaneza a sustinut atacul din 7 octombrie al Hamas, lansand, la randul ei, rachete asupra nordului Israelului.


Iranul ofera sprijin, de asemenea, pentru Hamas, aflata la originea razboiului in curs, precum si pentru rebelii Houthi din Yemen, care au tras cu rachete balistice asupra statiunii israeliene Eilat de la Marea Rosie si au atacat vase comerciale - atacuri despre care rebelii Houthi spun ca sunt in solidaritate cu cauza Hamas.


In plus, Iranul sustine regimul liderului sirian Bashar al-Assad. Potrivit Israelului, Teheranul foloseste teritoriul sirian controlat de al-Assad pentru a aproviziona Hezbollah cu rachete si alte tipuri de arme. Israelul a efectuat numeroase atacuri aeriene in Siria pentru a opri acest flux de arme si a precizat ca unul dintre cei doi generali ucisi in bombardamentul de la Consulatul Iranului de la Damasc era o figura-cheie a lantului logistic.


Acum insa, oficialii americani si israelieni avertizeaza in privinta riscului unui atac direct din partea Iranului impotriva Israelului. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ca bombardamentul de la Damasc este ca un atac asupra teritoriului iranian. Israelul ,,trebuie sa fie pedepsit si va fi", a amenintat el.


Replica Israelului a venit imediat, avertizand cu atacuri directe impotriva Iranului. O astfel de situatie ar putea duce la un razboi regional major.


Oficialii americani cauta sa evite un scenariu de acest tip si apeleaza la Arabia Saudita, China si Turcia sa descurajeze Iranul. Mai mult, Washingtonul spune ca a avertizat direct Iranul in privinta unui atac asupra Israelului.


Comments