Iranul nu a trimis in Rusia si lansatoarele pentru rachetele cu raza scurta de actiune livrate Mosco...


Un diplomat european, un oficial al serviciilor de informatii europene si un oficial american au declarat ca nu este clar de ce Iranul nu a furnizat lansatoarelor cu rachete Fath-360 Rusiei, ceea ce ridica semne de intrebare cand si daca armele vor fi operationale, relateaza Reuters.&


Oficialul american, care, ca si celelalte surse Reuters, a vorbit sub conditia anonimatului, a afirmat ca Iranul nu a livrat lansatoarele in momentul anuntului SUA cu privire la livrarea de catre Iran a armelor.


Oficialul european de informatii a spus, fara a detalia, ca nu se astepta ca Iranul sa furnizeze aceste lansatoare.


Reuters a transmis pentru prima data& planul Iranului de a trimite rachete& in Rusia. Doi experti au declarat pentru Reuters ca ar putea exista mai multe motive pentru care lansatoarele nu au fost trimise.


Unul este ca Rusia ar putea planui sa modifice camioanele pentru a transporta rachetele, asa cum a facut Iranul. O alta este ca, prin retinerea lansatoarelor, Iranul lasa o poarta deschisa pentru noi discutii cu puterile occidentale privind reducerea tensiunilor.


Ministerul rus al Apararii a refuzat sa comenteze. Teheranul neaga ca a furnizat Moscovei rachete balistice cu raza scurta de actiune sau mii de drone pe care Kievul si oficialii occidentali au spus ca Rusia le foloseste impotriva tintelor militare si pentru a distruge infrastructura civila, inclusiv reteaua electrica a Ucrainei.


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pe 10 septembrie ca Iranul a livrat Fath-360 Rusiei si ,,probabil ca le va folosi in cateva saptamani in Ucraina".


Racheta ar reprezenta o provocare suplimentara pentru Ucraina, care isi adapteaza constant apararea antiaeriana la inovatiile fortelor ruse. Agentia de presa semioficiala a Iranului Fars spune ca racheta se deplaseaza cu o viteza de patru ori mai mare decat sunetul atunci cand se apropie de tinta.


Reuters a stabilit, prin intermediul datelor de transport maritim, ca o nava cargo rusa sanctionata de Washington, Port Olya-3, a efectuat mai multe transporturi intre portul Iranului din Marea Caspica Amirabad si portul rusesc Olya, intre mai si septembrie.


Fabian Hinz, expert in rachete iraniene la Institutul International de Studii Strategice, a declarat ca nu poate confirma ca Teheranul nu a livrat lansatoarele.


Camioane civile modificate


Rachetele balistice necesita lansatoare special concepute pentru a fi trase. Potrivit lui Hinz, unul dintre motivele pentru care Iranul nu a trimis lansatoare poate fi ca respectivele camioane civile pe care Iranul le-a modificat pentru a lansa aceste rachete si alte rachete nu sunt suficient de robuste pentru a opera pe teren accidentat in timpul iernii aspre din Ucraina.


Iranul modifica camioanele produse de Mercedes si alte companii si le transforma in lansatoare de rachete usor deghizate, a spus el. Aceasta sugereaza, a continuat el, ca Rusia si-ar putea modifica propriile vehicule de calitate militara.


,,Un camion Mercedes comercial pur si simplu nu este atat de capabil de off-road", a spus el.


David Albright, un fost inspector nuclear al ONU care conduce Institutul pentru Stiinta si Securitate Internationala, nu a putut spune nici daca Iranul a livrat lansatoarele.


Dar el a remarcat ca noul presedinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, si alti oficiali iranieni se vor intalni cu oficiali europeni in marginea Adunarii Generale a ONU de saptamana viitoare, la New York, pentru a testa potentialul diplomatiei privind programul nuclear al Teheranului, tensiunile regionale si alte dispute.


,,S-ar putea ca ei (Iranul) sa retina lansatoarele pentru a oferi putin spatiu pentru aceste discutii. Se poate imagina ca, daca vor lansa rachete iraniene (in Ucraina), ar exista o condamnare la Adunarea Generala", a spus David Albright.


Dar el a fost sceptic cu privire la orice progres, spunand ca se indoieste ca Iranul va face compromisurile necesare.


Foto: Hepta


Comments