Isarescu: „Am fost si eu taliban in anii ’90”

Isarescu: „Am fost si eu taliban in anii ’90”

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat, joi, ca a fost adeptul paradigmei stabilitatii preturilor in anii ’90, dar cand a preluat functia de guvernator si a „dat cu capul de realitati”, a inteles cat de importanta este stabilitatea financiara.

„Acei talibani care ziceau: „Domnule, stabilitatea preturilor, se rezolva toate celelalte…”, au intrat, asa, intr-un declin. Am fost si eu cu stabilitatea preturilor, ca asta era, am fost si eu taliban, ca sa zic asa, in anii ’90, pana cand am dat cu capul de realitati. Nu uitati ca mi-am dat doctoratul, intr-adevar, in perioada comunista, pentru flexibilitatea cursului. Si ziceam, da flexibilitate, flotare libera, dar eu in ’88-’89 cand am sustinut teza vorbeam despre capitalisti, despre flotare libera si asa mai parte. Nu ma gandeam la… Cand am ajuns pe scaunul asta si am dat cu capul de realitati am vazut cat de importanta e stabilitatea financiara”, a spus Mugur Isarescu, la dezbaterea asupra lucrarii „Stabilitatea financiara si politica macroprudentiala”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.

El a vorbit in cadrul conferintei despre problemele cu care s-a confruntat in decursul anilor si despre masurile la care a fost nevoit sa recurga, unele fiind la vremea lor mai putin acceptate de catre specialistii in domeniu.

„Am avut insa si o poveste mai tare. Anul 2005-2006. Intra Romania in NATO, se anunta 2007 intrarea in Uniunea Europeana, nu 2010, si dintr-o data am fost descoperiti. De cine? De catre capitalul strain. Deci, inainte era seceta, lipsa de irigatie, lipsa de lichiditate. Dintr-o data ne-am pomenit ca intra capitaluri mari si cursul incepe sa se aprecieze. La inceput, bucurie mare. Dupa vreo doua-trei luni, bai, stai putin unde se duce cursul asta? Dupa alte vreo cinci luni, apare Mihai Ionescu (presedinte al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania – ANEIR, n.r.) cu exportatorii pe scarile Bancii Nationale: „Isarescu, nu uita, banca asta nu e a ta! Ne-ai omorat. S-a apreciat cursul”. Colegul Eugen Radulescu era presedinte la CEC: „Lasati domnule guvernator cursul sa se aprecieze!”. „Unde sa se duca, ma?” Deci, de la 3,6 (lei pentru un euro) se ducea deja spre 3,2. „Pana la 2”. „Zau, ma? Pana la 2? Doi lei pe euro?” „Pai da, ca libera circulatie a capitalurilor.” „Ce legatura are, mai Eugene, aceasta libera miscare a capitalurilor cu fundamentele din economia romaneasca?” „Pai nu, sa le creasca productivitatea”. „Mai stai, ca e vorba de cifre aici, nu lucram cu…”. „Bineinteles ca e bine cand cursul este tare, ca e o intarire, dar cum poti sa-i ceri unei firme sa-i creasca productivitatea cu 20-30%, cat ai tu aprecierea cursului?” „Pai, pe urma se duce inapoi”. „Adica tu crezi ca o fabrica in Romania care devine total ineficienta, nu mai poate sa produca, se inchide cand ajunge cursul la 2 si pe urma cand ajunge in partea ailalta o deschizi asa usor, nu? Adica aia nu sunt in somaj, nu au plecat? E ca o dugheana de tigari sau magazin micut?”, a declarat Mugur Isarescu.

El a afirmat ca au fost discutii mari si institutia a trebuit sa intervina. Guvernatorul a marturisit ca a fost incurajat in demersul sau de catre economistul Andrew Crockett, fostul director general al Bancii Reglementelor Internationale.

„A venit special la Bucuresti si mi-a spus, apropo de discutiile pe care le avem cu stabilitatea… Ne tutuiam. Imi zice: „Mugur, sa nu cumva sa lasi cursul sa se aprecieze ca Romania va fi terminata daca cade sub 3 lei”. M-a intarit sufleteste, bineinteles, ca nu era oricine. Si dintre fostii colegi de la Banca Nationala erau suficient de multi, cativa mai sunt prin sala, pe aici, care spuneau: „Hai domnule, lasati cursul liber, sa se intareasca”, a mai spus Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a organizat joi o dezbatere asupra lucrarii „Stabilitatea financiara si politica macroprudentiala”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.

Volumul se adreseaza atat profesionistilor din sectorul financiar, cat si studentilor sau cititorilor pasionati de economie si finante, fiind printre primele lucrari de specialitate din Romania care analizeaza stabilitatea financiara si care descrie pe larg instrumentele de politica macroprudentiala.

La eveniment au participat, printre altii, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Bogdan Negrea, profesor universitar, director Departament Moneda si Banci ASE Bucuresti, Valentin Lazea, economist sef BNR, Florian Neagu, director adjunct, Directia stabilitate financiara BNR.

The post Isarescu: „Am fost si eu taliban in anii ’90” appeared first on Cotidianul RO.

Comments