Islanda ramane sub alerta de eruptie vulcanica, chiar daca activitatea seismica s-a diminuat in ulti...


Autoritatile din Islanda au anuntat vineri ca se afla in continuare sub alerta de eruptie vulcanica in peninsula sud-vestica Reykjanes, desi sansele s-au redus ca urmare a diminuarii activitatii seismice, informeaza Reuters.


De la finalul lunii octombrie, Islanda este vizata de un risc crescut in ceea ce priveste o eruptie vulcanica dupa ce activitatea seismica si fluxul subteran de lava s-au intensificat in regiunea situata in apropiere de capitala tarii, Reykjavik.


Biroul Meteorologic a precizat intr-un comunicat ca o eruptie in orasul Grindavik sau in apropierea acestuia este considerata in prezent putin probabila, iar magma vulcanica s-ar putea ridica la suprafata cel mai probabil in zona dintre Hagafell si Sylingarfell.


,,Activitatea seismica se diminueaza in continuare", se mai spune in comunicatul de presa, care precizeaza si ca ,,probabilitatea unei eruptii se reduce odata cu trecerea timpului".


Cinci membri ai Parlamentului islandez au vizitat vineri localitatea Grindavik, unde rezidentii evacuati au primit joi permisiunea de a se intoarce la locuintele lor pentru a putea sa isi recupereze o parte dintre bunurile personale.


Vor mai trece insa luni intregi pana cand vor reusi sa revina cu totii in Grindavik din cauza pagubelor suferite de infrastructura, potrivit directorului agentiei de siguranta publica, Vidir Reynisson, citat de postul de televiziune islandez RUV.


Ca urmare a scaderii activitatii seismice la inceputul saptamanii, nivelul de risc asociat seismelor in Grindavik a fost diminuat marti de la urgent la periculos, potrivit unui comunicat emis de autoritatea islandeza din domeniul apararii civile.


Comments