Istoria CEC BANK. Povestea celui mai vechi brand din sistemul bancar romanesc

Istoria CEC BANK. Povestea celui mai vechi brand din sistemul bancar romanesc

La 1 ianuarie 1865, cu 15 ani inainte de inceperea operatiunilor Bancii Nationale, Casa de Depuneri si Consemnatiuni isi incepea activitatea, sub conducerea lui Eric Winterhalder, fost director si secretar general al Ministerului Finantelor. Aparea, asadar, prima institutie de credit public din Romania.

Reclama de arhiva:

Bunic: ,,Stiti ca si noi oamenii avem un stup? Casa de Economii si Comsemnatiuni, unde ne depunem banii ce ne prisosesc la un moment dat, ca sa fie pastrati in siguranta. Dar nu numai atat, ci si sporiti prin dobanzi si castiguri si de unde ii luam cand dorim."

Nepoata: ,,Bunicule spune-mi, te rog, albinele au invatat de la om sau omul a invatat de la albine treaba asta cu economia?"

Bunic: ,,Asta o sa inveti tu cand o sa cresti."

Nepoata: ,,Aha, cand o sa fiu mare, o sa fiu si eu harnica si econoama ca o albinuta."

16 ani mai tarziu a aparut Casa de Economii, care s-a ocupat de administrarea banilor populatiei. Regele Carol, fondatorul primei case de economii nationale, a participat la deschiderea primului ghiseu al institutiei. Tot el a fost primul depunator si detinator al unui libret de economii romanesc, in care a fost inscrisa suma de 300 lei, maximum de depunere dintr-o data, in acea vreme.

Dupa 6 martie 1945, Partidul Comunist din Romania devine principalul artizan al vietii politice si economice. PCR a avut ca principal scop construirea unui sistem politico-economic pe modelul sovietic, prin care sa detina controlul total al puterii.

Elevii erau atunci principala categorie de depunatori, numarul lor crescand de la 86.400 in 1938 la 271.823 in 1945 si la 312.600 la 15 august 1947. Daca in 1938 elevii reprezentau aproape 27% din numarul total al depunatorilor, in 1947 au ajuns sa reprezinte peste 43%. Cresterea numarului de depunatori in randurile elevilor se datora campaniei intense de promovare a economisirii in scoli.

Din anul 1970, CEC a inceput acordarea de credite populatiei pentru cumpararea si construirea de locuinte proprietate personala. 1970 este si anul in care a inceput consolidarea bancii. Atunci efectele produse de procesele de reorganizare de la sfarsitul anilor \"40 si \"50 si ale reformelor banesti, cu influenta negativa in procesul economisirii si in mentalul colectiv, au fost definitiv eliminate.

In timpul comunismului, Casa de Economii si Consemnatiuni, cum a inceput sa se numeasca din 1948, cunoscuta in zilele noastre ca CEC Bank, a fost singura institutie financiara la care cetatenii obisnuiti aveau acces. La sfarsitul anilor \"70, in scoli s-a infiintat Casa de Economii Scolare, cu scopul de a atrage si mai mult copiii sa economiseasca. In plus, pe langa educatia financiara din scoli, erau organizate si concursuri pe aceste teme, ba chiar se invatau poezii despre avantajul depunerilor la CEC. Unul dintre sloganurile bancii era: Azi la CEC un leu depui, maine el va scoate pui."

Cel mai cunoscut libret lansat de CEC a fost cel care permitea oamenilor sa isi cumpere o masina! Pentru unii, masina era unul dintre putinele vise permise de fostul regim. Incepand din 1953, CEC a dezvoltat o multime de librete: cu dobanda, cu castiguri si dobanda, la termen sau la vedere, nominale sau nenominale.

In 1900 a fost inaugurat actualul Palat CEC, cladire aflata pe Calea Victoriei din Bucuresti, unul dintre cele mai spectaculoase imobile din aceasta zona, dar si din Capitala, cu elemente specifice arhitecturii franceze de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Palatul este sediul actual al bancii. Numele CEC a aparut abia in 1932, ca prescurtare de la Casa de Economii si Cecuri Postale.

Dupa Revolutie, CEC isi extinde activitatea, prin acordarea de credite pe termen scurt, mediu si lung societatilor bancare, cat si prin efectuarea de operatiuni cu titluri de stat.

Incepand cu 1999, Casa de Economii si Consemnatiuni este membra a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. In acel an, CEC avea sapte milioane de clienti si gestiona circa 11.000 de miliarde lei vechi, adica aproape o treime din economiile depuse la banci de populatie.

In 2005 autoritatile au vrut sa privatizeze banca, o initiativa oprita in cele din urma de guvernul de la acea vreme, care a considerat ca pretul oferit de National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa, acela de 560 de milioane de euro pentru 70% din actiuni, era prea mic.

Evenimentele importante din istoria Romaniei precum razboiul de Independenta, cele doua razboaie mondiale, criza din 1929-1930, schimbarea de regim din 1947, revolutia din 1989 sunt numai cateva dintre momentele care au influentat evolutia si dezvoltarea uneia dintre institutiile simbol ale Romaniei.

CEC Bank, cel mai vechi brand din sistemul bancar ro-manesc, ramane una dintre cele mai valoroase zece banci de pe piata locala. In spatele brandului sta o istorie de peste 157 de ani, care a facut din CEC Bank cea mai mare banca din portofoliul statului roman.

Comments