Italia: Autoritatile au capturat nava umanitara Mare Jonio care salvase 49 de migranti

Italia: Autoritatile au capturat nava umanitara Mare Jonio care salvase 49 de migranti

Autorităţile au capturat marţi nava umanitară ancorată în largul insulei Lampedusa, la bordul căreia se aflau 49 de migranţi, a anunţat ministerul italian de interne, informează AFP şi dpa.

"Garda este pe cale să captureze nava Mare Jonio, din acest motiv o escortă în acest moment în portul insulei Lampedusa", se precizează în anunţul ministerul de la Roma, care mai precizează că "interogatoriul la care voi fi supuşi membrii echipajului va avea loc în următoarele ore".

Mare Jonio, nava umanitară sub pavilion italian, era blocată marţi în largul insulei italiene situată la jumătatea distanţei dintre Sicilia şi Tunisia, unde autorităţile i-au interzis să acosteze.

"Perfect. De acum înainte există în Italia un guvern care apără frontierele şi asigură respectarea legilor, în special în privinţa traficanţilor de fiinţe umane", a declarat ministrul de interne Matteo Salvini, preşedintele Ligii, partid de extremă-dreapta.

Televiziunile italiene au difuzat marţi seara imagini cu nava Mare Jonio acostată şi migranţii care coborau.

Organizaţia neguvernamentală Mediterranea i-a salvat luni pe migranţi de pe o barcă pneumatică aflată în derivă la circa 49 de mile marine în largul Libiei.

Marţi dimineaţa, nava Mare Jonio a ancorat în largul insulei Lampedusa pentru a se adăposti de vremea rea, în pofida avertismentului autorităţilor italiene de a păstra distanţa faţă de insulă.

Luni, Salvini a dat publicităţii o directivă prin care anunţa că Italia nu va mai accepta debarcarea migranţilor salvaţi. Această decizie ameninţă ONG cu aplicarea de sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor. Marţi, ministerul pe care îl conduce a anunţat crearea unei comisii formate din experţi şi poliţişti, însărcinată cu asigurarea aplicării directivei.

"Dar dreptul mării spune clar: Libia nu este un loc sigur", a comentat Trimisul Special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Mediterana Centrală, Vincent Cochetel.

Ministrul italian de interne consideră însă că politica restrictivă a guvernului în privinţa imigraţiei a contribuit la o scădere semnificativă a numărului migranţilor, precum şi a celor care şi-au pierdut viaţa pe mare. Luni, biroul ministrului a informat că în perioada 1 ianuarie-15 martie 2019 au sosit 335 de migranţi, o scădere cu aproape 95% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit dpa.

Aproximativ 1.280 de persoane au părăsit Nordul Africii cu destinaţia Europa de la începutul acestui an, iar cel puţin 154 şi-au pierdut viaţa pe mare, potrivit postării de pe Tweeter a unui purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Di Giacomo. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comments