IZVORUL TAMADUIRII – Legenda, traditii si obiceiuri

IZVORUL TAMADUIRII – Legenda, traditii si obiceiuri

IZVORUL TAMADUIRII – Legenda, traditii si obiceiuri

IZVORUL TAMADUIRII Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii in fiecare an, in prima vineri dupa Paste. Este un praznic inchinat Maicii Domnului.

Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului, scrie Libertatea.

Sarbatoarea are o istorie veche de 1500 de ani si evoca un miracol care dateaza din secolul al V-lea, pe vremea evlaviosului Leon cel Mare, cu putin timp inainte ca acesta sa ajunga imparat.

Legenda spune ca Leon cel evlavios si binecredincios se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului unde a intalnit un batran orb. Leon s-a oferit sa-l calauzeasca.

Din vorba in vorba, Leon a constatat ca batranul era un om religios care obisnuia sa le spuna crestinilor ca, in padurile imperiale, sunt izvoare si lacuri ocrotite de Maica Domnului, protectoarea sihastrilor retrasi in acele locuri.

Legenda mai spune ca, prinsi in discutii legate de Invierea Domnului, cei doi s-au ratacit si atunci cand orbului i s-a facut sete si l-a rugat pe Leon sa-i aduca apa, viitorul imparat n-a gasit.

Atunci cand era deznadajduit, el a auzit o voce: "Nu este nevoie sa te ostenesti, Leon, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui intunecati! Atunci vei cunoaste cine sunt eu!" Leon a urmat intocmai sfatul primit ,,de sus", iar orbul si-a recapatat in mod miraculos vederea.

Cand s-a infaptuit minunea, orbul a exclamat: "Maica Domnului esti aici! Te-am gasit!" Coplesit de cele intamplate, Leon a ingenuncheat si a rostit la randul lui: ,,Am vazut Lumina cea adevarata, pe Maica Preacurata. Aici este izvorul tamaduitor, fantana datatoare de sanatate"!

Inteleptul orb i-a zis lui Leon ca, in curand, va ajunge imparat. Profetia s-a implinit, iar prima grija a imparatului Leon a fost sa ridice o biserica, aproape de izvorul tamaduitor. Se spune ca dupa ce a baut apa din apa vindecatoare, chiar si imparatul Justinian s-a insanatosit, dupa o grea suferinta.

foto http://str.crestin-ortodox.ro/

Izvorul s-a pastrat pana in zilele noastre. La Istanbul, denumirea actuala a vechii cetati a Constantinopolului, credinciosii se pot inchina intr-o biserica cu hramul Izvorul Tamaduirii, ridicata in secolul al XIX-lea, la subsolul careia exista un paraclis ce dateaza din secolul al V-lea si care adaposteste un izvor cu apa tamaduitoare din vremea imparatului Leon.

Gospodinele respecta ziua de praznuire si nu spala, nu calca rufe si nu croiesc un lucru de imbracaminte, pentru ca acesta nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata.

La tara gospodarii arunca apa sfintita peste vitele de povara, pentru ca acestea sa fie sanatoase si sa lucreze cu spor la lucrarile agricole. Pentru a avea un an bogat, oamenii stropesc cu apa sfintita in ziua praznicului gradinile si livezile. Totodata, acest ritual protejeaza recoltele de efectele grindinei.

Fetele insuratite si baietii infartatiti In aceasta zi, in unele zone ale tarii, adolescentii fac legamantul juvenil. Profesorul Ion Ghinoiu mentioneaza ca in unele zone etnografice, ceremonia se repeta anual, la aceeasi data, pana la intrarea in joc a "fetelor insuratite si baietilor infartatiti".

Persoanele legate, veri, varute, surate, frati de cruce etc., se intalneau anual sau, dupa casatorie, la Rusalii. Dupa incheierea solemna a legamantului, copii si apoi oameni maturi isi spuneau pana la moarte surata, vere, fartate, verisoara si se comportau unul fataa de altul ca adevarati frati si surori: se sfatuiau in cele mai grele probleme ivite in viata, isi impartaseau tainele, nu se casatoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fartatului, se ajutau si se aparau reciproc pana la sacrificiul suprem.

Crestinii ortodocsi vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica.

sursa INFO

sursa FOTO

sursa FOTO

&

The post IZVORUL TAMADUIRII – Legenda, traditii si obiceiuri appeared first on actualmm.ro.

Comments