James Murphy, Director Stiintific si de Cercetare BAT: Este imperativ sa vorbim cu mai multa clarita...

La nivelul sau cel mai de baza, nicotina este un compus organic care se gaseste in cele mai ridicate concentratii in plantele de tutun, dar poate fi gasita si in concentratii mult mai reduse in alte surse naturale, cum ar fi cartofii si rosiile. De zeci de ani, expunerea consumatorilor la nicotina a avut loc in cea mai mare parte prin fumatul de tigari, motiv pentru care implicatiile fumatului si nicotinei asupra sanatatii tind sa fie confundate in mintea oamenilor si astfel exista perceptii gresite comune despre nicotina, a explicat James Murphy.

Nicotina joaca un rol important in abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului, deoarece efectele obtinute prin consumul acesteia reprezinta unul dintre motivele pentru care oamenii aleg sa fumeze. Desi nicotina da dependenta, nu este cauza principala a bolilor asociate fumatului, substantele toxice eliberate de arderea tutunului fiind cele care provoaca aceste riscuri.

De altfel, Colegiul Regal al Medicilor din Regatul Unit al Marii Britanii a declarat public ca ,,sanatatea si speranta de viata a fumatorilor de azi ar putea fi imbunatatite radical prin incurajarea cat mai multor fumatori sa treaca la o sursa de nicotina consumata fara ardere".

"Avand in vedere cele de mai sus, este imperativ pentru comunitatea de sanatate publica sa vorbeasca cu mai multa claritate despre ceea ce presupune consumul de nicotina, spre deosebire de fumat," a subliniat James Murphy.

Reducerea riscurilor este o strategie utilizata in politicile de reglementare, care urmareste sa minimizeze riscurile asupra oamenilor si societatii in general, in urma unui comportament comun care poate fi periculos. Ideea aplicarii acestui principiu in cazul fumatului a dobandit proeminenta in anii 1970 si, de atunci, mai multe autoritati de sanatate publica au explorat ideea ca, atat timp cat tutunul nu este ars si inhalat, tutunul si nicotina ar putea fi consumate intr-un mod placut prin alte mijloace relativ mai putin riscante.

Astazi, intelegem ca cele mai grave riscuri asociate fumatului sunt legate de substantele toxice produse atunci cand tutunul este ars - cu alte cuvinte, atunci cand este consumat prin ardere.

Prin urmare, prin reducerea riscurilor asociate fumatului se intelege a facilita consumatorilor care altfel ar continua sa fumeze sa treaca la produse alternative care nu implica ardere, cum ar fi produsele care incalzesc tutunul, produsele pentru vapat sau pliculetele cu nicotina pentru uz oral, a mai explicat reprezentantul BAT.

Un exemplu de succes deseori citat in acest sens este Suedia, care este pe cale sa devina o tara care a renuntat la fumat in cursul acestui an - cu 16 ani inainte de obiectivul stabilit pentru 2040 de atingere a unui nivel de prevalenta a tutunului de 5% per tara stabilit in ,,Planul European pentru combaterea cancerului" al Parlamentului European in februarie 2021. Succesul Suediei a fost determinat de acceptarea produselor fara ardere si a politicilor de sustinere in acest sens, peste 70% dintre consumatorii suedezi utilizand produse fara ardere, precum snusul sau pliculetele cu nicotina pentru uz oral.

,,Impactul nicotinei asupra sanatatii este unul dintre domeniile fundamentale asupra carora este nevoie de acordul tuturor celor implicati - specialisti in sanatate publica, autoritati de reglementare si factori de decizie politica - pentru a ne asigura ca fumatorii actuali au acces la informatii consecvente si precise care sa le permita sa faca o alegere informata cu privire la trecerea la produse fara ardere," a mai subliniat James Murphy.

Articol sustinut de BAT.

Comments