Jens Stoltenberg, la Budapesta pentru a discuta cu premierul Viktor Orban despre sprijinul acordat U...


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, merge miercuri, 12 iunie, la Budapesta pentru a discuta cu premierul maghiar Viktor Orban, care se opune eforturilor Aliantei Nord-Atlantice de a consolida ajutorul acordat Ucrainei, relateaza agentia France Presse, citata de Agerpres. De asemenea, un alt subiect de este numirea premierului olandez Mark Rutte la sefia NATO, in conditiile in care Orban a declarat ca-l sustine pe Klaus Iohannis.


In vederea summitului de la Washington, din iulie, responsabilul pregateste un plan pentru ca NATO sa joace un rol mai important in coordonarea livrarilor de arme catre Kiev si pregatirea trupelor ucrainene. Insa Ungaria refuza, acuzand NATO ca ii antreneaza pe membrii aliantei ,,intr-o conflagratie globala".


Iar Orban, care a ramas apropiat de Rusia, doreste sa ,,redefineasca pozitia" tarii sale pentru a preveni ,,orice participare la operatiuni in afara teritoriului NATO".


,,Trebuie sa stam departe de razboi si vom discuta modalitatile cu secretarul general", a declarat premierul nationalist la inceputul acestei saptamani.


Dupa discutii, cei doi vor sustine o conferinta de presa.


Viktor Orban, care blocheaza in mod regulat in cadrul UE ajutorul militar pentru Kiev, a devenit, de asemenea, o problema pentru NATO, ,,mai ales in ultimele luni", a facut cunoscut un diplomat sub protectia anonimatului, pe un fundal de frustrare crescanda in randul aliatilor.


Ideea este de a oferi tarii din Europa Centrala un fel de "drept de retragere", au explicat surse diplomatice.


Ungaria ar fi, de asemenea, scutita de a participa la o alta initiativa a lui Stoltenberg, care vizeaza perpetuarea ajutorului actual la un nivel minim de 40 de miliarde de euro pe an.


De la inceputul ofensivei ruse in Ucraina, NATO are grija sa evite orice implicare directa, lasand Washingtonului, principalul sustinator al Kievului, sa coordoneze livrarea armelor furnizate de aliati. Dar in prezent doreste sa-si schimbe abordarea, de teama revenirii lui Donald Trump la Casa Alba.


Un alt subiect de disputa este numirea premierului olandez in exercitiu, Mark Rutte, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg in toamna.


Ungaria se opune si sustine singura un alt candidat, presedintele Romaniei Klaus Iohannis, aflat in prezent sub presiunea Statelor Unite pentru a se retrage din cursa.


Foto: Hepta


Comments