Jens Stoltenberg: Mai mult de jumatate dintre tarile NATO isi vor atinge obiectivul de cheltuieli mi...

"Anul acesta, ma astept ca 18 aliati sa cheltuiasca 2% din PIB-ul lor pentru aparare. Aceasta este o cifra record", a declarat Jens Stoltenberg intr-o conferinta de presa sustinuta inainte de reuniunea ministrilor apararii din NATO, care are loc joi la Bruxelles.

In 2014 - anul cand Crimeea a fost ocupata de Rusia - , doar trei tari aliate atingeau acest obiectiv de 2%, a reamintit Stoltenberg.

El a subliniat o crestere "fara precedent, de 11%", din partea aliatilor europeni si a Canadei. De la promisiunea de investitii facuta in 2014, aliatii europeni si Canada au adaugat peste 600 de miliarde de dolari americani pentru aparare, a aratat secretarul general al NATO. Este un "progres real", a subliniat Stoltenberg.

Cu toate acestea, "unele tari mai au inca un drum lung de parcurs", a recunoscut secretarul general al NATO, fara a numi insa nicio tara.

tarile NATO, dintre care 29 (din 31) sunt europene, s-au angajat in 2006 sa atinga acest obiectiv pana in 2024, dar numai unsprezece dintre ele - intre care Romania - au depasit anul trecut pragul de 2%, potrivit unei estimari anterioare a Aliantei. Acest prag, considerat anterior un ideal de atins, a devenit prag minim la ultimul summit al NATO, care a avut loc la Vilnius in iulie anul trecut.

Aceasta crestere a cheltuielilor militare este solicitata de mult timp de Statele Unite. Saptamana trecuta, fostul presedinte american Donald Trump, candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie, a amintit acest lucru in declaratii socante. Relatand o conversatie pe care ar fi avut-o cu un sef de stat, fostul presedinte a povestit: "Unul dintre presedinti (...) s-a ridicat si a spus: Domnule, daca nu platim si suntem atacati de Rusia, ne veti proteja? Nu, nu v-as proteja. De fapt, i-as incuraja (pe rusi) sa faca ce vor. Trebuie sa va platiti facturile", a spus Trump.

"La reuniunea la nivel inalt de anul trecut de la Vilnius, am luat decizii importante pentru a ne consolida in continuare descurajarea si apararea. Acum punem aceste planuri in aplicare. Acest lucru necesita investitii mai mari. Si facem progrese reale. (...) In 2024, aliatii NATO din Europa vor investi in total 380 de miliarde de dolari americani in aparare. Pentru prima data, aceasta suma se ridica la 2% din PIB-ul lor combinat. Asadar, facem progrese reale. Aliatii europeni cheltuiesc mai mult", a punctat Stoltenberg, care reactionase la comentariile lui Trump spunand ca ii pun in pericol pe soldatii americani si europeni.

STOLTENBERG: NU EXISTA NICIO AMENINtARE MILITARA IMINENTA LA ADRESA VREUNUI ALIAT

In ultimele cateva luni, NATO a convenit asupra unor contracte in valoare de zece miliarde de dolari, iar saptamana aceasta, Germania a lansat constructia unei noi fabrici de munitii in Saxonia Inferioara. La capacitate maxima, aceasta va produce aproximativ 200.000 de proiectile de artilerie pe an, a mai anuntat, miercuri, Stoltenberg.

El a inistat insa ca nu exista nicio amenintare militara iminenta impotriva vreunui aliat NATO.

"NATO va continua sa se asigure ca nu exista loc pentru erori de calcul la Moscova in ceea ce priveste disponibilitatea si hotararea noastra de a proteja toti aliatii", a dat asigurari secretarul general al Aliantei, care a promis, totodata, ca NATO va continua sa ajute Ucraina sa se apere de agresiunea rusa, pentru ca reprezinta o investitie in propria securitate.

UCRAINA, O INVESTItIE IN PROPRIA SECURITATE

"Continuam sa ajutam Ucraina sa se apropie de standardele NATO in toate domeniile, de la achizitii la logistica. Iar Aliatii continua sa faca livrari importante de arme, echipamente si munitii. Acest sprijin face o diferenta reala. Cu ajutorul nostru, curajosii ucraineni au recucerit jumatate din teritoriul pe care Rusia l-a confiscat, au deschis un coridor in Marea Neagra si au provocat pierderi grele fortelor rusesti", a aratat secretarul general al NATO.

"Sprijinul acordat de NATO este un exemplu de adevarata impartire transatlantica a sarcinilor. Salut decizia recenta a Uniunii Europene privind un nou pachet major de ajutor. Si ma bazez pe Congresul SUA sa urmeze in curand. Aceasta nu este o actiune de caritate. Este o investitie in propria noastra securitate", a punctat seful NATO.

Comments