Jocurile online influențează dezvoltarea creativității?

Jocurile online influențează dezvoltarea creativității?

Stimulează jocurile online creativitatea jucătorilor?

La nivel global există peste 3.24 miliarde de jucători, vârsta medie a jucătorilor fiind 35 de ani, iar raportul de gen este 50%-50% (bărbați – femei). Valoarea pieței de jocuri video este cifrată la 384.9 – 396.1 miliarde de dolari în 2023. Cel mai mare număr de jucători este înregistrat în Asia (1.48 miliarde de persoane). La nivel global, 2.6 miliarde de jucători au optat pentru smartphone pentru a-și juca jocurile video și online preferate.

Asemenea unui bonus cu 50 de rotiri gratuite fara depunere, jocurile digitale le oferă jucătorilor o suită de beneficii, în special celor care joacă pe termen lung. Printre aceste avantaje se numără și creativitatea și inteligența emoțională, care sunt influențate în mod pozitiv de către jocuri. Influența asupra dezvoltării creativității la persoanele care joacă jocuri video se observă la nivelul îmbunătățirii desenelor și creării de povești. Iar acestea sunt doar câteva dintre efectele benefice ale jocurilor online asupra jucătorilor!

Care este impactul jocurilor din mediul digital asupra jucătorilor?

Popularitatea jocurilor video a generat o serie de întrebări referitoare la repercursiunile asupra stării jucătorilor. Părerile sunt împărțite: în timp ce unii oameni susțîn faptul că jocurile online au mai degrabă efecte negative asupra celor care le joacă, alte persoane sunt de părere că este vorba despre efecte pozitive. În sprijinul afirmațiilor lor, aceștia evidențiază o serie de beneficii observate în rândul jucătorilor:

  • Îmbunătățirea abilităților de coordonare (mână-ochi) și a aptitudinilor mortice;
  • Dezvoltarea capacității de a gândi analitic și logic;
  • Consolidarea abilităților de rezolvare în mod simultan a mai multor sarcini (multi-tasking);
  • Aptitudini la nivel de gândire rapidă și fără pierderea acurateții deciziilor;
  • Consolidarea abilităților de gândire strategică și de anticipare;
  • Îmbunătățire capacității de memorare și creșterea nivelului de concentrare;
  • Creșterea aptitudinilor privind muncă în echipa și a nivelului de colaborare cu ceilalți;
  • Asumarea riscurilor.

Unele jocuri online din categoria simulatoarelor, așa cum sunt Civilization, Age of Empires sau Rollercoaster Tycon ajută jucătorii să își îmbunătățească capacitatea de planificare și gestionare a resurselor. Desigur, nu trebuie uitat faptul că jucătorii care nu sunt vorbitori de engleză reușesc să învețe mai rapid această limbă datorită jocurilor online.

Aceste jocuri ajută și la îmbunătățirea stimei de sine și la creșterea încrederii în forțele proprii. Dat fiind faptul că aceste jocuri se joacă în mediul digital le permite jucătorilor să intre în contact cu oameni de diverse naționalități, ceea ce le oferă acces la culturi diferite. Comunicarea și interacțiunea sunt alte aspecte care sunt îmbunătățite atunci când joci jocuri în mediul online.

Iar lista beneficiilor oferite de jocurile digitale este și mai lungă, așa cum este cazul jocurilor VR care influențează în mod favorabil jucătorii făcându-i să fie mult mai activi din punct de vedere fizic. Nu în ultimul rând, jocurile online reprezintă o alternativă mult mai sigură pentru sănătatea umană decât viciile din lumea reală.

Cum îmbunătățesc jocurile online creativitatea jucătorilor?

Jocurile reprezintă o modalitate de relaxare în timpul căreia creierul uman rămâne activ. Îmbunătățirea acestei abilități depinde însă și de tipul jocului pe care îl alege jucătorul – de exemplu, jocurile creative, așa cum este Minecraft, facilitează obținerea unor rezultate mult mai bune în comparație cu titlurile din categoria acțiune sau shooter.

Cu toate acestea, și în cazul acestui tip de jocuri, efectele la nivelul creativității sunt mai bune atunci când jucătorul nu primește niciun fel de instrucțiuni legate de joc. Dacă jucătorul continuă să joace un timp mai îndelungat, acesta își va îmbunătăți și creativitatea. De altfel, în cazul în care o persoană simte un blocaj creativ, cea mai bună modalitate de deblocare este un joc video.

În timpul jocului, creierul uman se eliberează și poate să exploreze diverse posibilități, procesând datele mult mai rapid la nivel subconștient. Abilitățile cognitive, gândirea creativă și capacitatea de rezolvare a problemelor sunt mai bine aspectate atunci când joci. De asemenea, jocurile video favorizează recunoașterea anumitor tipare, dar și pentru îmbunătățirea modului în care vor fi abordate anumite sarcini creative. În plus, gândirea “în afara cutiei” este favorizată de către jocurile din mediul digital.

Care sunt jocurile video care ajută la îmbunătățirea creativității?

Nu toate jocurile au efecte pozitive în ceea ce privește creativitatea, însă 60% dintre jocurile disponibile ajută la imbunatirea abilității creative. Printre cele mai bine cotate jocuri online din această categorie se numără:

  • Minecraft
  • Starcraft
  • Little Big Planet
  • Sim City
  • Drawn to Life
  • Jackbox Party Games
  • Terraria
  • Destiny
  • Journey
  • Animal Crossing
  • Cities: Skylines
  • Scribblenauts
  • Walden
  • Flow
  • Subnautica

Alegerea unui joc video care să stimuleze creativitatea trebuie să se bazeze pe poveste, pe elementele din joc, pe mediile de explorare și pe abilitățile de exprimare oferite jucătorului. Pe măsură ce creierul se liniștește la nivelul cortexului prefrontal în urma unui joc, jucătorul va experimenta schimbări pozitive în ceea ce privește creativitatea.

Jocurile online, asemenea jocului Minecraft, ajută toate grupele de vârstă, efectele pozitive fiind dovedite la toate categoriile. Așadar, indiferent de vârstă, dacă vrei să îți sporești creativitatea, atunci joacă-te online!


Comments