Joe Biden si Donald Trump se acuza reciproc de declin mental. Ce spun expertii

Joe Biden si Donald Trump se acuza reciproc de declin mental. Ce spun expertii

Joe Biden si Donald Trump se acuza reciproc de declin mental. Ce spun expertii

Singura rivala a lui Trump ramasa in cursa pentru nominalizarea republicana, Nikki Haley, in varsta de 52 de ani, a declarat ca ambii sunt prea batrani pentru a mai ocupa Biroul Oval de la Casa Alba si ar trebui supusi unor teste cognitive.

Cinci experti in imbatranire intervievati de Reuters au subliniat ca evaluarile cognitive pot fi facute doar de medici prin intermediul unor examinari si teste speciale in persoana si au avertizat ca judecarea acuitatii mintale a candidatilor pe baza unor filmulete prezentate la stiri sau pe baza unor interviuri poate fi periculos de inexacta si inselatoare. Acestia au spus ca publicul si mass-media din SUA risca sa devina o natiune de "gerontologi de fotoliu".

"Facem greseli. Probabilitatea de a gresi creste pe masura ce imbatranim. Acest lucru nu are nimic de-a face cu judecata", spune S. Jay Olshansky, profesor la Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea Illinois din Chicago.

CE AU MASURAT SONDAJELE

Cu toate acestea, varsta a devenit o problema majora in aceste alegeri, mai ales pentru Biden, cea mai in varsta persoana care a ocupat vreodata Biroul Oval. O proportie coplesitoare de 78% dintre respondentii unui nou sondaj Reuters/Ipsos publicat marti - inclusiv 71% dintre democrati - considera ca Biden este prea batran pentru a lucra in guvern. Trump sufera mai putin de scepticismul alegatorilor cu privire la varsta sa; doar 53% dintre respondenti, dar totusi peste jumatate din esantion, considera ca este prea batran pentru a lucra in guvern.

O proportie de 62% dintre respondenti, si 37% dintre democrati, au declarat ca Biden nu este ager din punct de vedere mintal sau capabil sa faca fata provocarilor. Proportia este de 47% dintre respondenti si 19% dintre republicani in cazul lui Trump.

BIDEN SI TRUMP FAC INCURCATURI DE NUME

Problema varstei a fost din nou in prim-plan dupa ce avocatul special Robert Hur, fost procuror republican in Maryland in timpul administratiei Trump, a declarat saptamana trecuta, in raportul sau privind gestionarea de catre Biden a documentelor clasificate, ca Biden este un "om bine intentionat, in varsta, dar cu o memorie slaba", care nu a fost in masura sa-si aminteasca in fata anchetatorilor cand a murit fiul sau, Beau Biden.

Biden a negat cu furie acuzatiile lui Hur cu privire la memoria sa, spunand intr-o aparitie la Casa Alba: "Memoria mea este buna". Cu toate acestea, in acelasi discurs, el l-a confundat pe presedintele Mexicului cu cel al Egiptului.

Oficialii, inclusiv vicepresedintele Kamala Harris si secretarul pentru securitate interna Alejandro Mayorkas, spun ca Biden pare ager si stapan pe situatie in timpul convorbirilor si intalnirilor pe care le au.

Trump a avut si el recent cateva scapari verbale. In timpul unui discurs din 19 ianuarie, el a confundat-o pe Nikki Haley cu fosta presedinta democrata a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi. De asemenea, el a sugerat ca fostul presedinte democrat Barack Obama era inca in functie.

DE CE APAR ACESTE GRESELI

Elliott M. Stein, psihiatru geriatric din California, a explicat ca afirmatiile gresite se pot datora mai multor lucruri, inclusiv unui somn prost sau faptului ca atentia este distrasa. "Acest lucru este valabil mai ales in cazul unei persoane care se afla sub presiunea timpului sau a situatiei sau care este intervievata sau se afla in atentia publicului", arata Stein.

Trump tine in mod frecvent discursuri de una pana la doua ore, in timpul carora se abate frecvent de la teleprompterul sau.

Dr. Eric Lenze, seful departamentului de psihiatrie de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington din St. Louis, a declarat ca accentul nu ar trebui sa fie pus doar pe greseli. "Este vorba si de ceea ce cineva face bine. Au spus 25 de lucruri corecte si unul gresit, atunci este destul de bine. Uitati-va la ceea ce fac bine, in special in discursurile spontane", indeamna Lenze.

DOSARE MEDICALE EXAMINATE CU ATENtIE

Biden este, dupa cifre, un american remarcabil de sanatos. El face exercitii fizice de cinci ori pe saptamana, nu a fumat si nu a baut niciodata, iar tensiunea arteriala si indicele de masa corporala, de 126/78 si, respectiv, 24,1, conform fisei sale medicale din 2023, ar fi cifre excelente pentru un barbat mult mai tanar, spun expertii medicali.

La briefingul de luni de la Casa Alba, purtatoarea de cuvant Karine Jean-Pierre a declarat ca Biden va avea o examinare fizica, programata anterior, dar a precizat ca nu are un termen pentru acesta. Cand a fost intrebata daca Biden va face un test cognitiv, Jean-Pierre a parut sa spuna ca nu. "Presedintele dovedeste in fiecare zi cum opereaza, cum gandeste - nu-i asa? - tratand cu liderii mondiali, luand decizii cu adevarat dificile in numele poporului american", a raspuns ea.

Medicul lui Trump a scris intr-o nota publicata in noiembrie ca fostul presedinte se bucura de o "sanatate excelenta" si ca "va continua sa se bucure de un stil de viata sanatos si activ timp de multi ani".

Nota, care a fost semnata de Bruce Aronwald, un osteopat din New Jersey, a oferit foarte putine detalii.

Un alt medic al lui Trump, Harold Bornstein, care a produs o nota similara publicata in 2015, a declarat ulterior ca Trump i-a dictat continutul.

SUPER-VARSTNICII AMERICII

O lucrare publicata in 2020 de Olshansky si colegii sai de la Universitatea din Illinois a analizat dosarele medicale ale lui Trump si Biden si a ajuns la concluzia ca amandoi aveau o stare de sanatate in general buna si ca aveau in familie un istoric de longevitate.

"Exista dovezi sugestive ca ambii candidati sunt susceptibili de a fi super-varstnici", au declarat cercetatorii.

Cu toate acestea, lucrarea a remarcat ca Biden parea sa aiba o dieta si un regim de exercitii fizice mai bune decat Trump.

Olshansky a declarat ca spera sa repete studiul in timpul verii, in asteptarea unor dosare medicale proaspete.

Intrebata de cele mai recente fise medicale ale lui Trump si daca acesta va face un test cognitiv, campania Trump a trimis la nota medicului din noiembrie. Purtatorul de cuvant Steven Cheung a adaugat ca Trump il va "depasi" pe Biden.

Comments