Josep Borrell spune ca Donald Trump ,,a avut dreptate" atunci cand a cerut mai multi bani pentru apa...


Fostul presedinte american Donald Trump (2017-2021) ,,a avut dreptate" atunci cand a facut presiuni asupra statele membre NATO sa-si majoreze cheltuielile pentru aparare, apreciaza seful diplomatiei europene, Josep Borrell, intr-un interviu acordat agentiei de presa EFE si preluat de Agerpres.


,,Trump, in felul sau si cu stilul sau special, a emis un avertisment catre europeni care, in contextul razboiului din Ucraina, s-a dovedit corect. Adica, noi europenii ne-am neglijat securitatea, in special capacitatile noastre de aparare", a declarat Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.


Borrell, care a discutat cu EFE in contextul summitului aniversar al NATO de la Washington, a amintit ca, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, cheltuielile militare au incetat sa mai fie o prioritate in Europa si, ulterior, aceasta situatie s-a agravat odata cu criza euro din 2009 pana in 2016, intrucat ,,din punct de vedere politic era mai usor sa fie reduse arsenalele in loc sa fie taiate pensiile".


Cu toate acestea, atitudinea din ce in ce mai agresiva a Rusiei, inclusiv anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea, in martie 2014, i-a determinat pe membrii NATO sa se angajeze la o crestere a cheltuielilor militare. Alianta estimeaza ca 23 de state membre vor depasi sau vor indeplini in acest an obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru aparare.


,,Trump ne-a avertizat cu brutalitate, dar a avut dreptate: Europa trebuie sa garanteze o capacitate defensiva mai mare", a insistat Borrell.


In interviul acordat EFE, seful diplomatiei europene a mai atras atentia ca exista un ,,disconfort profund" in UE din cauza recentelor calatorii efectuate de premierul ungar Viktor Orban in Rusia si China sub pretextul unei ,,misiuni de pace".


Potrivit lui Borrell, aceste vizite au generat ,,o confuzie nefericita", deoarece Orban a incercat sa imprime deplasarilor sale un aer oficial utilizand, de exemplu, sigla tarii sale in calitate de presedinte al Consiliului UE, in ciuda pofida faptului ca blocul comunitar a insistat ca premierul ungar nu are competenta sau autoritate sa negocieze in numele sau.


Borrell si-a exprimat dorinta ca ministrii de externe ai statelor membre UE sa abordeze aceasta problema la urmatorul Consiliu, programat pentru 22 iulie.


Borrell nu a vrut sa anticipeze ce masuri ar putea fi luate la acest Consiliu, pe care el insusi il va prezida in calitate de sef al diplomatiei europene, dar a subliniat ca actiunile lui Orban nu sunt in conformitate cu Tratatul Uniunii.


Comments