Juraj Cintula le-a spus anchetatorilor de ce si cand s-a hotarat sa-l asasineze pe premierul slovac...


Primul-ministru slovac Robert Fico a fost impuscat pe 15 mai, intr-o tentativa de asasinat pe care atacatorul Juraj Cintula a pus-o la cale de unul singur, a declarat ministrul de interne de la Bratislava, Matus Sutaj Estok, care a dezvaluit si motivele din spatele atacului, relateaza site-ul televiziunii slovace TV Noviny.


Imediat dupa o intalnire a Consiliului de Securitate al Republicii Slovace, in care s-a discutat si despre cine va prelua conducerea guvernului cat timp Robert Fico se afla in spital, Sutaj Estok a vorbit despre barbatul de 71 de ani care a fost arestat imediat dupa ce a tras in premier.


,,Politia lucreaza cu o singura versiune a atacului. Pana in prezent, faptuitorul este acuzat de tentativa de omor cu premeditare. A fost un act motivat politic. Motivele sunt informatiile media pe care le-a avut la dispozitie, fiind extrem de interesat de evenimentele politice. Mai exact, desfiintarea parchetului special, suspendarea ajutorului militar acordat Ucrainei, interventia in RTVS si demiterea presedintelui consiliului judiciar. El a precizat aceste motive pentru care nu este de acord cu politica guvernului si pentru care a decis sa-l asasineze pe prim-ministru", a explicat ministrul de interne.


Acesta a adaugat ca actiunile barbatului au fost accelerate dupa alegerile prezidentiale, nemultumit de rezultatele acestora. Atunci a decis sa comita un asasinat. Cintula nu era membru al vreunui grup si era un asa-zis ,,lup singuratic".


Ministrul apararii, Robert Kalinak, le-a cerut cetatenilor si presei sa nu polarizeze societatea, dupa atacul asupra lui Fico. ,,Cea mai mare tragedie din ultimele ore este ca am aflat ca dezacordul cu alte opinii politice, dezacordul cu atitudinile altora, s-a transformat in crima premeditata. Ce trebuie sa se intample pentru ca o persoana care si-a prezentat initial parerile ca pacifist sa devina un extremist care ridica o arma si intentionat, fara remuscari, vrea sa ia viata altuia?", a intrebat Kalinak.


Sutaj Estok a confirmat ca politistii fac totul pentru a pastra siguranta politicienilor si a presei. Agentii de securitate au consolidat protectia tuturor grupurilor de risc, unde amenintarea ar putea fi directionata. ,,Vom face totul pentru a preveni ceva asemanator cu ceea ce am trait ieri", a declarat ministrul de interne.


Robert Fico a fost impuscat miercuri, 15 mai, dupa sedinta guvernamentala care a fost tinuta in orasul Handlova, la aproximativ 190 km de Bratislava. Autoritatile au anuntat ca a fost lovit de foarte aproape de 4 gloante trase de Juraj Cintula.


Premierul slovac a fost operat imediat dupa tentativa de asasinat la Banska Bystrica, interventia chirurgicala durand 5 ore. Joi seara, presedintele ales al tarii, Petr Pellegrini, a declarat dupa ce l-a vizitat in spital pe Fico: ,,Este foarte, foarte obosit, deoarece este sub medicatie. Situatia este inca foarte critica".


Comments