Kelemen Hunor s-a dus la Washington ca sa se planga ca etnicii maghiari din Romania nu au drepturi

Kelemen Hunor s-a dus la Washington ca sa se planga ca etnicii maghiari din Romania nu au drepturi

Kelemen Hunor s-a dus la Washington ca sa se planga ca etnicii maghiari din Romania nu au drepturi

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca scopul vizitei din Washington a fost de a transmite politicienilor americani mesajul potrivit caruia, in Romania, care se afla la periferia Uniunii Europene si a NATO, relatia intre majoritate si minoritate este mai mult decat o chestiune legata de drepturile omului, fiind si o chestiune a politicii de securitate, arata Hirado.

Potrivit sursei citate, delegatia condusa de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, s-a intalnit luni seara cu maghiarii locali la Casa Kossuth din capitala americana.

In cadrul intalnirii, seful UDMR a relatat, potrivit sursei citate, ca factorii de decizie americani si cei care pregatesc deciziile au fost informati cu privire la deficientele resimtite in domeniul drepturilor minoritatilor, in parte in ceea ce priveste restituirea proprietatilor bisericesti si comunitare.

De asemenea, presedintele UDMR a mai sustinut ca in Romania exista incercari politice repetate de a lua inapoi din drepturile pe care minoritatile le-au dobandit deja, prin urmare aceste drepturi trebuie reafirmate in repetate randuri.

Seful Uniunii a mai afirmat ca aspectele politicii de securitate sunt mult mai bine intelese de actuala administratie americana, decat daca ar fi vorba doar de drepturi ale omului abstracte, adaugand ca are incredere ca SUA va face presiuni asupra Romaniei in privinta problemelor minoritatilor.

De asemenea, Kelemen Hunor a mai sustinut ca oportunitatile de sustinere a drepturilor minoritatilor s-au redus in Romania, in urma razboiului din Ucraina.

Totodata, fostul vicepremier a relatat situatia iesirii UDMR de la guvernare, subliniind si aspecte precum evolutia demografica a maghiarilor din Transilvania.

UDMR urmeaza sa incheie un acord politic atat cu Alianta Maghiara din Transilvania, dar si cu Forta Civica Maghiara, pentru anul electoral 2024, cu toate ca in randul acestora sunt alesi care in ultimii ani au venit cu proiecte controversate, scopul fiind evitarea ratarii intrarii in Parlament.

De asemenea, intalnirea fostului vicepremier al Romaniei vien in contextul in care Consiliul National Secuiesc (CNS) a hotarat delegearea a patru membri pentru reprezenta consiliul si a promova interesele sale si simbolurile secuiesti in Parlamentul Romaniei si la nivelul Uniunii Europene. Printre cei desemnati este si deputatul Jozsef Kulcsar-Terza, ales pe listele UDMR.

Comments