Klaus Iohannis a anuntat ca scoala incepe pe 14 septembrie. ,,Majoritatea elevilor vor merge fizic l...


Noul an scolar preuniversitar va incepe pe 14 septembrie, cand majoritatea elevilor vor merge la scoala, a anuntat miercuri presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. El a precizat ca au fost stabilite trei scenarii in functie de care scolile ar putea fi inchise total sau partial, pe baza numarului de noi infectii cu COVID-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.


,,Pe 14 septembrie incepe noul an scolar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la scoala", a spus Klaus Iohannis, dupa ce a condus o sedinta cu premierul si ministrii, care a avut ca tema principala noul an scolar.


Care sunt cele trei scenarii:


Scenariul verde, cand intr-o localitate se inregistreaza mai putin de o persoana infectata cu noul coronavirus la mia de locuitori, in medie, in ultimele 14 zileScenariul galben - intre 1 si 3 persoane detectate in medie zilnicaScenariul rosu - peste 3 bolnavi noi in medie in localitatea respectiva

,,Pentru fiecare scoala in parte, comandamentul judetean pentru situatii de urgenta va lua decizia daca se merge pe scenariul verde - toti elevii merg la scoala - sau scenariul 3, rosu, cand nimeni nu merge la scoala, sau de risc mediu, scenariul 3, o parte din activitati se tin in scoala, o parte in online", a explicat seful statului.



Libertatea va prezinta cele mai importante declaratii facute de Klaus Iohannis:


Pe 14 septembrie incepe noul an scolar preuniversitar.Asta inseamna ca majoritatea elevilor va merge efectiv, fizic, la scoala.In fiecare scoala au fost elaborate trei scenarii, in functie de numarul de bolnavi.
Cand sunt aplicate diferitele scenarii
Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se intampla in scoala.Felul in care va functiona fiecare unitate scolara va fi decis local, decizia se descentralizeaza la nivel de judet.In functie de situatia concreta, se va decide ce scenariu se aplica.Pentru fiecare scoala in parte, comandamentul judetean pentru situatii de urgenta va lua decizia daca se merge pe scenariul verde - toti elevii merg la scoala - sau scenariul 3, rosu, cand nimeni nu merge la scoala, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activitati se tin in scoala, o parte in online.Scenariul verde inseamna un numar foarte mic sau deloc de bolnavi in localitate. Scenariul galben inseamna gradinitele si primarul merg la scoala, clasele 8 si 12 merg la scoala, iar restul claselor, o parte vin sa scoala si o parte nu, pentru a permite distantarea sociala. Scenariul rosu inseamna scenariul de avarie, cand se invata online.
Despre invatamantul online
Invatamantul online e acceptat ca invatamant normal atunci cand nu se pot tine cursuri fizice.Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale, Ministerul Sanatatii lucreaza la ele si implica norma de distantare, de igiena, de dezinfectie si alte lucruri care vor fi facute publice la date ulterioare. Cu siguranta ca invatamantul online nu este acelasi lucru cu cel efectiv, in clasa. Dar, da, pentru o perioada scurta de timp poate inlocui. Sa nu ne inchipuim ca incadrarile sunt pentru tot anul scolar, ele se actualizeaza permanent. Pornim de la premisa ca situatiile se vor remedia rapid, dar, pentru a nu pierde timpul, online-ul va tine locul invatamantului in clasic.
,,Bucurestiul se incadreaza in scenariul verde"
Bucurestiul se incadreaza in scenariul verde fiindca, daca este un numar mai multe de cazuri, dupa acest criteriu acceptat de OMS, de MS, Bucuresti este in categoria verde. Majoritatea localitatilor din Romania sunt in nivelul verde. La momentul acesta, ca si exemplu, sunt cateva sute de localitati in scenariul galben si 50 de localitati care sunt in scenariul rosu. Daca numarul de cazuri creste, scoala se va inchide pentru acea localitate sau acel cartier. E vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori. Actualizarea datelor se face zilnic, doar criteriul este media ultimelor 14 zile, dar analiza nu se face din 14 in 14 zile, ci zilnic. Fiecare comandament va evalua situatia imediat ce se schimba ceva.
Despre cum se vor face analizele la nivel local pentru scoli
Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor actualiza permanent. Important e ca aceste date sa fie obiective. Vom avea situatia cand in unele localitati scoala se va face online iar in altele absolut normal. Impartirea pe scenarii, acceptata de foarte multe tari, este folosita si la noi.
Despre romanii care nu respecta regulile
E extrem de important sa respectam cu totii aceste norme.Respectarea lor e singura modalitate prin care putem ingradi raspandirea epidemiei. Fiecare in parte trebuie sa respecte normele. Autoritatile trebuie sa-si faca treaba lor, dar raspandirea epidemiei poate fi oprita numai de noi.
Despre ce vor face parintii
E in discutie un scenariu similar cu starea de urgenta, cand parintii vor primi un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasa. Am rugat sa se lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus in practica. Sunt convins ca vom avea in scurt timp o solutie legislativa corecta.
Despre votul la alegerile locale
Activitatea scolara implica un numar mare de copii, de cadre didactice. Activitatea de votare, de multe ori in aceleasi spatii, e una care si ea trebuie sa respecte normele dar e clar ca spatiile vor fi dezinfectate si inainte si dupa. Daca vom avea toate aceste norme in vigoare, votarea poate fi o activitate sigura.
Despre aplicarea unui plan daca numarul infectarilor cu COVID-19 va creste
Evident ca ne preocupa chestiunea si e unul din motivele pentru care am reluat de atatea ori apelul sa ne ferim de boala. In Parlament PSD a tras de timp si s-a creat un vid legislativ, timp in care mii de oameni bolnavi s-au dus in comunitate. Nu stie nimeni cum va evolua pandemia. Noi calculam un scenariu in care nu va fi considerabil mai rau ca acum. Daca se graveaza, evident ca vom amana inceperea anului scolar, dar numai cand specialistii ne vor spune acum nu se mai poate.
Despre tabletele pentru elevi
Guvernul lucreaza cu viteza maxima la rezolvarea acestor chestiuni.In fiecare scoala se vor lua masurile care se impun dar generatia tanara foloseste cu foarte mare indemanare aceste instrumente noi.
Despre clanurile interlope
Este un fenomen pe care il observam cu ingrijorare, exista o preocupare serioasa si intensa si la Interne, si la marile parchete, si la Justitie.Nu se poate repara de pe o saptamana pe alta ce s-a stricat in ultimii 30 de ani. Sa ne amintim cu tristete de cei trei ani de guvernare PSD cand a incercat cu toata forta sa distruga legile justitiei, sa-i apere pe penali in detrimentul oamenilor cinstiti. Actualul guvern vine cu masuri, dar in Parlament e aceeasi majoritate PSD-ista care se opune. Infractorii trebuie sa fie la puscarie si oamenii cinstiti sa fie aparati de stat, nu invers cum am avut tendinta in guvernarea PSD-ista.
Despre profesorii care nu au acces la internet
Se lucreaza intens pentru dotarea cu tablete si accesul la internet. O solutie poate fi si invatamantul prin TV, unde nu e acces la internet.
Despre prestatia guvernului in pregatirea scolii
Din aceste motive am convocat marea sedinta de azi. Vreau sa ma asigur ca se vor rezolva cat se poate de multe dintre problemele existente. In multe domenii s-au facut progrese remarcabile, in altele mai e foarte mult de lucru. Se pregatesc formate pentru platforme online, stagii de pregatire online pentru cadrele didactice
Despre aducerea de personal didactic suplimentar
Multe din aceste probleme trebuie rezolvate in plan local, cei din scoala vor trebui sa ia masuri. Atunci cand va fi nevoie sa se lucreze in ture suplimentare e clar ca trebuie sa se predea ore suplimentare si probabil dascalii vor fi retribuiti in conditii de ore suplimentare. E greu de crezut ca se vor angaja pentru o luna sau doua cadre in plus, desi poate fi o solutie, dar solutia nu poate fi dictata de la centru.
Despre dosarul 10 august si ordonanta de infirmare
Dosarul a fost intors pentru cercetari mai aprofundate, ceea ce e un lucru bun. Acum o saptamana am spus ca personal mi-as dori sa se cerceteze mai in detaliu. Daca as putea sa dau timpul inapoi mi-as dori sa nu existe acea guvernare PSD-ista care sa-i bata si sa-i gazeze pe romani. Important e sa se faca lumina. Este destul de rau ca dureaza atat de mult, dar important e ca adevaratii vinovati sa fie trasi la raspundere. Am incredere in justitie si sunt convinsi ca cei responsabili vor fi trasi la raspundere.
Despre asigurarea dreptului constitutional la educatie
Nu facem aceste chestiuni pentru ca vrem sa experimentam cu copiii nostri, ci pentru a face fata si in conditii de pandemie. E evident ca e mult de lucru pana devine foarte performanta, dar sunt convins ca predarea online va fi din ce in ce mai performanta. E imposibil ca totul sa functioneze impecabil si perfect cand incepi un lucru nou.

Klaus Iohannis i-a chemat, astazi, la Palatul Cotroceni, pe premier si pe ministri, dar si pe Raed Arafat, pentru a discuta daca si in ce conditii vor fi deschise scolile.


In urma cu cateva zile, seful statului a spus ca ar fi compliat ca in Romania sa existe doar scoala online si cel mai posibil scenariu este unul mixt, in care scolile sunt deschise pentru un numar limitat de elevi, dar se fac si cursuri online.


Intrebat cum se vor deschide scolile peste o luna, ministrul Sanatatii a recunoscut ca nu stie.


,,Nu facem supozitii intr-un context in care suntem la o luna si jumatate fata de inceputul scolii. In a doua jumatate a lunii august va vom spune exact cum se va deschide scoala", a declarat Nelu Tataru, intrebat fiind cum vede deschiderea anului scolar daca se va mentine evolutia epidemiei.


Anterior, premierul Orban a spus ca scoala va incepe in conditiile pe care le va permite evolutia epidemiei.


Comments