Klaus Iohannis a contestat la CCR legea PSD care elimina cele 102 taxe

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea PSD care elimina cele 102 taxe

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea PSD care elimina cele 102 taxe

În primul rând, preşedintele acuză încălcarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai spune în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.

Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

„Fără taxa TVR, aş fi promulgat legea“

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la o dezbatere, că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, recent adoptată, dacă nu ar fi cuprins şi eliminarea taxei radio-TV, şeful statului criticând Parlamentul pentru că nu a dezbătut această din urmă chestiune.

„Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, probabil că aş fi promulgat legea pur şi simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe", a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, potrivit Agerpres.

Şeful statului a amintit că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală. „Această iniţiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiţii minimale, lucru care în esenţă nu ar fi rău, şi pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris şi eu în programul meu electoral anul trecut, spun şi eu ca şi mulţi români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai uşor de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgenţă. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere şi a primit şi vot final", a mai afirmat Iohannis.

Şeful statului a punctat şi faptul că „întreg demersul are o problemă majoră”, întrucât taxa a fost eliminată fără discuţii publice de bază pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, fără a pune ceva în loc.

El a susţinut că nu este convins că se doreşte eliminarea acestei taxe, precizând că după adoptarea legii de către Parlament a primit solicitări de întâlniri de la şefii celor două instituţii şi scrisori de la European Broadcasting Union — din care face parte şi TVR — şi de la alte organizaţii şi organisme internaţionale, sindicate să nu promulge acest act normativ.

Întrebat la Adevărul Live dacă va promulga sau nu legea privind cele 102 taxe, şeful statului a evitat un răspuns direct, dar a precizat cum vede, la nivel de principii, iniţiativa legislativă.

„Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra aşa. Ce să-şi imagineze un antreprenor: că azi există unele taxe, iar peste o săptămână sunt alte taxe, numai pentru că există campanie electorală“, a mai spus Klaus Iohannis. 

Proiectul de lege care elimină 102 taxe nefiscale a fost adoptat, pe 25 octombrie, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Astăzi se împlineşte termenul constituţional de 20 de zile până la care preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decidă dacă promulgă sau nu legea. Şeful statului are la dispoziţie trei posibilităţi: să promulge legea, să o retrimită spre reexaminare sau să o conteste la Curtea Constituţională (CCR). 

Comments