Klaus Iohannis a fost huiduit la Iasi. Ce reactie a avut seful statului! Discursul integral

Klaus Iohannis a fost huiduit la Iasi. Ce reactie a avut seful statului! Discursul integral

Klaus Iohannis a fost huiduit la Iasi. Ce reactie a avut seful statului! Discursul integral

Huiduielile s-au auzit inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa isi inceapa discursul. Seful statului a facut imediat o remarca: "Vad ca parerile sunt impartite".

Iohannis a mai fost huiduit cand a spus ca ,,romanii vor vota din nou in acest an. Sunt convins ca prin alegerile lor vor demonstra, inca o data si inca o data, ca nu mai accepta persoane superficiale si slab pregatite in functii publice".

Ulterior, pe parcursul discursului, seful statului a fost si aplaudat, cand a spus "transmit un semnal ferm catre guvernanti: romanii si Romania au nevoie de Autostrada Unirii".

Citeste mai jos discursul integral al lui Iohannis!

"Imi face o deosebita placere sa fim impreuna in aceasta zi importanta pentru natiunea noastra, cand sarbatorim implinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Mi-am dorit ca prima mea intalnire cu romanii din acest al doilea mandat sa aiba loc aici, la Iasi, unul dintre centrele simbolice ale modernitatii, spiritualitatii si romanitatii noastre.

Va marturisesc ca sunt emotionat de fiecare data cand revin in frumoasa noastra Capitala Istorica si va multumesc pentru primire! Acum mai bine de un secol si jumatate, la Iasi si la Bucuresti, printr-un act de mare abilitate politica infaptuit de inaintasii nostri, au fost puse bazele statului roman modern.

Pentru noi, romanii, nimic nu s-a castigat usor si simplu in trecutul nostru. Asa a fost si la 1859, cand situatia politica a Principatelor Romane era extrem de complicata. Tensiunile, disensiunile politice si sociale, obstacolele interne si externe nu lipseau nici atunci, insa, in ciuda tuturor provocarilor, solidaritatea si dorinta romanilor de a se uni au reprezentat o forta incredibila.

Nevoia romanilor de a fi impreuna, transformata, mai apoi, intr-un ideal national, a facut posibila Prima Unire, piatra de temelie a Romaniei moderne si europene de astazi.

,,Unirea este actul energic al intregii natiuni romane. Unirea, Natiunea a facut-o!", spunea distinsul liberal Mihail Kogalniceanu. Onoram astazi nu doar priceperea si abilitatea unor elite, viziunea si hotararea lor, ci, mai ales, substratul modernizator al demersului unionist. Unirea Principatelor Romane a insemnat demararea unor reforme sistemice sub aspect juridic, administrativ, economic si social si a constituit, de altfel, fundamentul pentru Marea Unire din 1918.

Unirea Principatelor Moldovei si Tarii Romanesti, opera extraordinara a generatiei pasoptiste si a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, nu trebuie privita doar ca un eveniment istoric, ci ca un ansamblu de lectii pretioase si extrem de actuale pe care elitele vremii ni l-au lasat mostenire.

Dragi romani,

La fel cum inaintasii nostri au actionat la 1859, politicienii de astazi trebuie sa-si asume rolul de reformatori. Politica are nevoie de oameni curajosi, de toti cei care considera ca a guverna sau a administra o urbe este o misiune onoranta. Avem nevoie de politicieni vizionari, pasionati, integri si pregatiti, care sa isi puna toata priceperea si profesionalismul in slujba intereselor cetatenilor. Avem nevoie de politicieni care sa isi iubeasca tara cu adevarat si sa faca din ea o Romanie normala.

Romanii au aratat fara echivoc ca isi doresc o tara moderna, prospera, europeana, o tara in care fiecare cetatean sa se simta respectat, auzit, sa traiasca decent, sa se poata dezvolta si in care institutiile statului sa rezolve problemele eficient si rapid.

Romanii asteapta institutii publice performante, cu functionari integri, profesionisti, onesti si deschisi, infrastructura de transport moderna, spitale sigure si bine dotate, scoli in care sa-si duca in siguranta copiii si unde acestia sa primeasca o educatie la cele mai inalte standarde.

Am incredere ca actualul Guvern intelege pe deplin nevoile pe care romanii le au si ca va lua in continuare masuri concrete pentru a indrepta toate lucrurile strambe. Primele luni au aratat clar ca nazuintele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, insa, PSD vrea sa blocheze toate reformele, si de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorinta stringenta a societatii pentru ca Romania sa se schimbe in bine.

Romanii vor vota din nou in acest an. Sunt convins ca prin alegerile lor vor demonstra, inca o data si inca o data, ca nu mai accepta persoane superficiale si slab pregatite in functii publice. Cei care urmaresc alte scopuri, cei care nu se vor mobiliza pentru sustinerea unor reforme oneste, in beneficiul oamenilor, cei care vor incerca sa submineze lupta impotriva coruptiei vor fi exclusi automat de la treburile publice de catre cetateni, prin vot.

Indemn toti romanii sa nu mai accepte niciun fel de atitudine ostila modernizarii tarii noastre si sa ramana la fel de angajati in sanctionarea derapajelor functionarilor si reprezentantilor statului. Atasamentul romanilor fata de spiritul, valorile si principiile europene este indiscutabil si a fost demonstrat in nenumarate randuri, mai ales in ultimii ani.

La randul sau, clasa politica trebuie sa demonstreze ca imbratiseaza aceleasi idealuri si principii. Ceea ce am invatat din realizarea Unirii Principatelor si din modul in care cetatenii au votat anul trecut este ca atunci cand romanii isi propun un ideal si lupta cu hotarare pentru realizarea lui, nimeni si nimic nu le poate sta in cale. Fac aici, la Iasi, din locul in care s-a infaptuit unirea, un apel catre toti politicienii, indiferent de culoarea politica: nu ignorati forta si puterea glasului cetatenilor, nu ignorati vointa lor!

Avand in vedere alegerile romanilor de acum 161 de ani, imi vin in minte cuvintele lui Victor Place, consul francez la Iasi si martor al infaptuirii Micii Uniri, care descria semnificatia alegerii domnitorului Cuza astfel: ,,triumful complet al ideilor unioniste si liberale impotriva vechiului sistem de coruptie, care si-a trait traiul", cuvinte pe care le gasesc extrem de actuale.

Votul are puterea de a inchide drumul oamenilor necinstiti si de a impulsiona meritocratia, onestitatea, buna-credinta si profesionalismul. Asadar, dragi romani si politicieni de buna-credinta, va indemn sa continuam pe drumul pe care am pornit acum cinci ani impreuna: consolidarea statului de drept si a parcursului democratic si european al Romaniei.

Doamnelor si domnilor,

Pentru ca ne aflam la Iasi, in inima Moldovei, transmit un semnal ferm catre guvernanti: romanii si Romania au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfintit prin lege, care obliga statul sa realizeze un drum de mare viteza peste Carpati. Provinciile istorice, Moldova si Transilvania, trebuie sa fie unite! Fara aceasta autostrada, Moldova nu va putea recupera decalajul economic.

Inchei prin a va invita sa fim impreuna, la fel ca in Hora Unirii, in clipele de sarbatoare, sa ne stam aproape unii altora in momentele grele, sa ne unim pentru modernizarea Romaniei, sa ne concentram pe lucrurile bune care ne unesc si sa gasim impreuna solutii pentru a inlatura acele situatii care ne dezbina. Va doresc sa aveti multa incredere si mult curaj!

La multi ani tuturor, oriunde v-ati afla!"

Comments