Klaus Iohannis a promulgat Legea amanarii platii chiriilor pe perioada starii de urgenta

Klaus Iohannis a promulgat Legea amanarii platii chiriilor pe perioada starii de urgenta

Klaus Iohannis a promulgat Legea amanarii platii chiriilor pe perioada starii de urgenta

Locatarii - operatori economici, profesionisti si autoritatile publice - si entitatile juridice de drept privat a caror activitate a fost intrerupta sau restransa prin acte ale autoritatilor publice in perioada de aplicare a starii de urgenta vor putea solicita suspendarea la plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii sau puncte de lucru, fara plata de dobanzi sau penalitati.

Principalele prevederi

Pentru a beneficia de amanarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie sa puna la dispozitia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care sa ateste imposibilitatea platii chiriei in perioada specificata in actul aditional dintre locator si locatar. Conditiile care trebuie sa fie indeplinite pentru cererea de plata catre operatorul fiscal teritorial competent sunt: chiria lunara specificata in actul aditional dintre locator si locatar este mai mica, cel mult egala cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locatie si maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locatie.

Cererea poate fi depusa si prin posta electronica la o adresa de e-mail care va fi afisata pe pagina de internet a fiecarui organ fiscal teritorial. Locatarii vor fi obligati apoi sa plateasca chiriile lunare a caror plata a fost amanata prin act aditional intre locator si locatar organului fiscal teritorial competent care a platit aceste chirii, esalonat, in rate egale, dupa perioada in care plata a fost amanata, pana la 31 decembrie 2020. In cazul in care locatarii nu isi indeplinesc aceasta obligatie, organul fiscal teritorial competent procedeaza la executarea silita a creantelor nerecuperate. Prin derogare, in anul 2020 nu sunt venituri impozabile veniturile din cedarea folosintei bunurilor imobile obtinute in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere sau uzufruct.

Aceasta masura va fi aplicata contribuabililor care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020. De asemenea, prin derogare, in anul 2020 nu intra in plafonul de calcul anual contravaloarea folosintei bunului imobil stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, redusa cu cel putin 30% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020.

De aceste prevederi beneficiaza si persoanele fizice care in anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere si, incepand cu anul 2020, au calificat aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente. In cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit si ai celor care datoreaza impozitul pe veniturile microintreprinderilor, veniturile din cedarea folosintei bunurilor imobile obtinute in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar in proportie de 80% din valoarea lor.

Cei care beneficiaza de aceste prevederi sunt aceia care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosintei bunului imobil, stabilita in bani si/sau in natura, potrivit contractului incheiat intre parti, cu cel putin 20% fata de contravaloarea folosintei bunului imobil aferenta lunii februarie 2020. Facilitatile se aplica in mod corespunzator pentru toata perioada starii de urgenta, precum si pentru luna urmatoare celei in care a incetat starea de urgenta.

Comments