Klaus Iohannis: ,,Agresiunea Rusiei risca sa polarizeze si sa fragmenteze scena internationala"

Klaus Iohannis: ,,Agresiunea Rusiei risca sa polarizeze si sa fragmenteze scena internationala"

Klaus Iohannis: ,,Agresiunea Rusiei risca sa polarizeze si sa fragmenteze scena internationala"

,,Avem nevoie ca intreaga comunitate internationala sa fie unita, deoarece acest razboi nu este razboiul Europei. Acest razboi afecteaza cu certitudine intreaga lume - in planul securitatii alimentare si energetice, al perturbarilor economice sau impiedicarii eforturilor de lupta impotriva schimbarilor climatice. Trebuie sa fim constienti ca, desi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european si transatlantic, aceasta risca sa polarizeze si sa fragmenteze scena internationala. Acesta este motivul pentru care, in timp ce continuam sa consolidam legaturile cu vecinatatea noastra apropiata si cu Aliatii nostri, precum si sa ducem mai departe in mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie sa extindem mesajul si sa construim parteneriate si cu tari si regiuni din intreaga lume", a spus Klaus Iohannis, la simpozionul international "The Idea of Europe" organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas.

,,Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arata ca empatizam cu dificultatile partenerilor nostri globali, de a explica conduita pe care o avem si a le intelege pozitiile, astfel incat sa evitam ca acestia sa se simta neglijati", a declarat Iohannis.

De asemenea, seful statului a afirmat ca ar trebui valorificate instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale UE, precum Erasmus sau Orizont, in vederea consolidarii legaturilor noastre globale.

"Este necesar sa identificam mijloacele prin care putem egala pe scena globala puterea noastra economica, astfel incat sa nu asistam la o deriva geopolitica catre discursul Rusiei si, prin urmare, catre autoritarism si in detrimentul democratiei. Este clar ca maniera in care raspundem la toate aceste provocari va defini modul in care va arata harta geopolitica in viitor", a spus Iohannis.

El a afirmat ca atacul Rusiei nu este numai impotriva Ucrainei, ci si impotriva valorilor fundamentale europene, valori precum democratia, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverana a drepturilor.

Seful statului a subliniat ca Uniunea Europeana a stat ferm alaturi de Ucraina in eforturile sale de a apara valorile europene, precum si de Republica Moldova si Georgia.

,,Faptul ca, in pofida tuturor dificultatilor si presiunilor, aceste tari continua sa creada cu tarie in visul lor european este inspirant, impresionant si demonstreaza ca 'Ideea de Europa' este la fel de puternica ca intotdeauna", a spus Iohannis.

Comments