Klaus Iohannis: ,,Alegerile parlamentare nu trebuie amanate. Actuala majoritate PSD este una ilegiti...


Klaus Iohannis a vorbit miercuri, intr-o conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, despre necesitatea organizarii alegerilor parlamentare in 6 decembrie, in ciuda numarului tot mai crescut de cazuri noi de COVID-19. El a comentat si scandalul dintre PNL si USR legat de numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ, spunand ca ,,este ciudat" si ca ar trebui cautate, in schimb, solutii.


Declaratiile sefului statului vin in ziua in care numarul de infectari inregistrate in 24 de ore se apropie de 5.000.




Cele mai importante declaratii:


Intram in linie dreapta pentru scrutinul din 6 decembrie. Vreau sa fie clar pentru toata lumea pentru ca am observat ca unii politicieni propaga ideea ca cineva tine cu orice pret la organizarea alegerilor in ciuda situatiei epidemiologice si ca acestea se pot amana. Nimic mai fals.
Alegerile parlamentare sunt esentiale nu ca obiectiv in sine, ci pentru ca reprezinta singura optiune democratica valida care sa ne permita sa avem un nou Legislativ reprezentativ si legitimat prin voturile cetatenilor.

Alegerile parlamentare nu trebuie amanate pentru ca un partid sau altul sa se simta mai bine pregatit sau cu mai multe sanse peste cateva luni.


Actuala majoritate PSD este una ilegitima, care nu mai reflecta de o buna bucata de timp vointa reala a romanilor. Ce a facut aceasta majoritate toxica si nereprezentativa din martie? A pus umarul la rezolvarea acestei crize? Nu, dimpotriva.
A intarziat si chiar a blocat o serie de masuri de combatere a pandemiei si a adoptat legi populiste, care ar putea arunca Romania in cea mai grava criza.
Sa ne uitam nu mai departe de ziua de ieri, cand celebrul autor al Ordonantei 13, Florin Iordache, a fost numit presedintele Consiliului Legislativ.

PSD, in ciuda incercarilor disperate de a-si cosmetiza imaginea, ramane acelasi partid toxic.


Totul pentru ai lor, nimic pentru cetateni. Sfidarea PSD la adresa cetatenilor nu mai poate continua.
Actuala situatie epidemiologica este ingrijoratoare si pandemia, ma tem, nu va lua sfarsit nici anul viitor, asa cum fals sustin cei care cer amanarea alegerilor.
Un lucru este cert: mandatul parlamentarilor se termina pe 20 decembrie. Dupa aceasta data, daca nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu vor putea vota decat legi simple, nu si legi organice.

Asta ar fi catastrofal pentru Romania, sa nu avem Parlament functional in aceasta criza.


Tocmai de aceea trebuie sa facem tot posibilul ca Romania sa nu ramana fara un Legislativ cu puteri depline.
Procesul de votare nu presupune probleme majore, dar campania dinainte implica multa prudenta si neceistatea respectarii stricte a tuturor regulilor de desfasurare. Au fost stabilite deja reglementari, gandite tocmai pentru a limita semnificativ riscul contaminarii.
Le recomand candidatilor sa se orienteze catre o campanie online si in presa, in locul campaniei din usa in usa.

Despre posibilitatea carantinarii Capitalei sau a altor judete:


Aceasta propunere trebuie sa vina in primul rand de la experti, de la specialisti. Nu am auzit nicio propunere care sa vizeze Capitala sau judete intregi.
Eu nu imi doresc sa ajungem la carantinarea Bucurestiului.

Despre scandalul dintre PNL si USR legat de numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ:


Cred ca aceasta alegere a facut sa fie lumea atat de suparata, incat incearca sa caute vinovati, in loc sa caute solutii.


Ar fi ciudat daca s-ar certa, pentru ca in definitiv aici a castigat majoritatea toxica PSD si a devenit clar pentru toata lumea ca nu se poate continua in acest fel.
Dupa parerea mea, daca exista o solutie constitutionala, ar trebui cautata si incercata.

Despre motivele pentru care nu s-a mai implicat direct in gestionarea pandemiei:


Am ramas destul de decident, dar este evident ca unele autoritati, cum s-a intamplat in Bucuresti, s-au balbait. E clar ca autoritatile trebuie sa-si intre mai bine in rol, sa fie mai bine organizate, sa prevada evenimentele, sa explice.
Lucrurile sunt duse la nivelul autoritatilor locale pentru ca acolo trebuie sa se ia decizia pentru fiecare localitate. Acest principiu este valoros in societatile democratice.

Este adevarat ca la noi autoritatile mai au de invatat si vom avea grija sa invete.


Despre alegerile parlamentare:


Eu nu raman niciodata indiferent la ce se intampla in tara si in politica, dar sustin ca este important sa organizam alegerile parlamentare, evident cu respectarea stricta a normelor impuse.

Despre traseismul politic:


Un mandat imperativ nu cred ca vrea sa impuna cineva in Romania. Cu mandat imperativ, esenta democratiei dispare instant. Deci asa ceva, nu.
Daca ajungem sa decid si eu ce vom scrie intr-o noua Constitutie, fiti sigur ca voi insista sa scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului.
Uitati-va la Parlamentul trecut si la acesta. Daca facem o comparatie intre Parlamentul care a inceput mandatul si Parlamentul care termina mandatul, aproape ca nu mai exista nicio asemanare.

Acest traseism falsifica rezultatul votului popular. Oamenii merg si aleg anumite partide si pe timpul mandatului se amesteca tot si apar alte aprtide, dispar majoritati, apar majoritati.


Nu asa este gandit parlamentarismul. Trebuie sa ne trezim si sa facem ordine in aceasta harababura.

Despre evaluarea spitalelor privind neraportarea infectiilor nosocomiale:


Colegul dumneavoastra a intrebat ceva concret saptamana trecuta. Asta am obtinut si va pot lasa materialul sa-l studiati. Este un material amplu despre felul in care se raporteaza infectiile nosocomiale. Mi se pare o tema de o gravitate deosebita si voi insista sa fie tratata ca atare.

Despre alegerile prezidentiale din Republica Moldova:


Nu este treaba presedintelul Romaniei de a face o evaluare a scrutinului dintr-o alta tara. Sunt politicieni acolo, sunt experti, sunt cei din Parlamentul European, sunt multi interesati de consolidarea democratiei din Moldova si toata lumea trebuie sa contribuie la un scrutin cat se poate de bine organizat si cat se poate de relevant.

Despre activitatea ministrului Sanatatii:


Cred ca am mai spus de cateva ori ca nu este treaba mea sa evaluez activitatea ministrilor si in niciun caz in public. Este treaba premierului sau a partidului din care fac parte.

Ministrul Tataru se straduieste foarte tare si sa cunoasca lucrurile in teren, si sa gaseasca solutii.


Despre conditionarea, de catre USR, a intrarii la guvernare prin numirea unui alt premier:


Nu comentez spusele unor politicieni. Toata aceasta poveste se incadreaza in povesti de campanie.
Da, Ludovic Orban ramane prima varianta de premier.

Despre testarea in masa:


Romania nu are aceasta capacitate. Ar insemna sute de mii de testari zilnice si nu se poate, nu avem dotari si nici personal.
Testarea in masa nu este recomandata, oricum. Este recomandata testarea persoanelor suspecte.

Faptul ca am ajuns la 37.000 de teste pe zi este un lucru de apreciat, daca ne gandim de unde am pornit.


Anuntul Administratiei Prezidentiale vine dupa ce rata de infectare in Bucuresti a depasit si astazi 3 la mia de locuitori, pentru a treia zi consecutiv, fiind de 3,25.


De altfel, Romania a inregistrat miercuri un nou record negativ de imbolnaviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore, de 4.848 de noi cazuri, la peste 37.000 de teste.


Potrivit bilantului anuntat astazi de autoritati, 69 de persoane au murit, iar numarul pacientilor de la ATI a ajuns la 766.


Este a doua conferinta sustinuta saptamana aceasta de seful statului. Klaus Iohannis a vorbit si luni la Cotroceni, in ziua in care in Bucuresti s-au anuntat noi restrictii si inchiderea scolilor.


Intrebat atunci de Libertatea despre neraportarea infectiilor nosocomiale din spitale, presedintele a spus doar "voi cere o informare".


Comments