Klaus Iohannis, catre romanii din SUA: ,,Romania merge bine, economia creste. Guvernul si romanii nu...

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, la intalnirea cu membri ai comunitatii romanesti de pe Coasta de Vest a SUA, ca romanii si Guvernul Romaniei ,,nu stau degeaba", se implica, iar economia creste.

"Romania este intr-o situatie, pe de o parte, extrem de complicata din motive legate de razboiul dus de Rusia impotriva Ucrainei, pe de alta parte, cred ca este bine sa se stie ca romanii si Guvernul Romaniei nu stau degeaba, se implica , muncesc si, in mod, pentru multi surprinzator, pentru mine, natural, Romania merge bine si economia romaneasca creste. Este o veste foarte, foarte pozitiva", a afirmat presedintele la intalnire, unde a fost insotit de sotia sa, Carmen Iohannis, si de ambasadorul Romaniei in SUA, Andrei Muraru.

Klaus Iohannis a afirmat ca, in ceea ce priveste crizele cu care ne confruntam in Romania suntem intr-o situatie in care nu am fost de mult, "este criza, peste criza, peste criza" si totusi "ne descurcam". Iohannis a amintit de sprijinul acordat de Romania refugiatilor ucraineni, de contributia Romaniei pentru solutionarea crizei legate de exportul cerealelor ucrainene, precizand ca pana acum 60% din cerealele ucrainene au trecut prin Romania. Conform presedintelui, criza energetica este o realitate si pentru Romania, acesta precizand ca energia nu doar a devenit mai scumpa, ci si mai greu de obtinut.

,,Incerc sa punctez cateva lucruri care cred ca va intereseaza. In primul rand, Romania. Romania este intr-o situatie pe de-o parte extrem de complicata, din motive legate de razboiul dus de Rusia impotriva Ucrainei si o sa revin imediat la aceasta chestiune. Pe de alta parte, cred ca este bine sa se stie ca romanii si Guvernul Romaniei nu stau degeaba - se implica, muncesc si, in mod pentru multi surprinzator, pentru mine natural, Romania merge bine si economia romaneasca creste. Este o veste foarte, foarte pozitiva.

In ce priveste crizele cu care ne confruntam in Romania, cred ca suntem intr-o situatie in care nu am fost demult. Este criza peste criza, peste criza si, totusi, ne descurcam. Am reusit sa primim cu bratele deschise aproape 2,5 milioane de ucraineni refugiati - sigur, din care mare parte au hotarat sa plece mai departe, acolo unde au comunitati. Am reusit sa contribuim la ceva ce in ultima vreme este in prag de a deveni o criza si anume exportul de cereale din Ucraina care, in buna parte, trece prin Romania si aici am facut mari eforturi si vreau sa subliniez acest lucru fiindca se fac foarte multe intalniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme - exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criza alimentara. E bine sa stiti ca pana acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin Romania si in continuare facem eforturi pentru a creste acest aport.

Criza energetica este, din pacate, o realitate si pentru Romania. Criza energetica nu inseamna doar ca energia a devenit mai scumpa - a devenit si mai greu de obtinut. Este, pe de alta parte, imbucurator ca impreuna cu Guvernul am reusit sa mentinem preturile la un nivel rezonabil si, in acelasi timp, putem sa garantam romanilor din tara ca la iarna nu vor trebui sa stea nici in frig, nici in intuneric, cu toate ca situatia este complicata.

Am vrut sa va descriu aceste lucruri pentru ca sa intelegeti ca avem o situatie care, pe de-o parte este plina de dificultati, pe de alta parte este plina de oportunitati si doar ingeniozitatea si inventivitatea si harnicia romanilor fac ca in toate aceste crize sa avem totusi, surprinzator, o crestere economica. Si, in mod nesurprinzator, aceasta inovativitate, ingeniozitate si harnicie fac ca si dumneavoastra sa o duceti bine aici.

Am mentionat razboiul dus de Rusia impotriva Ucrainei. Este cauza tuturor crizelor cu care ne confruntam, si criza energetica, criza alimentelor si, intr-o oarecare masura, criza economica cu care ne confruntam in Europa.

Este complet neasteptat, este tragic ca avem iarasi un razboi in Europa si speranta noastra este ca acest razboi nu va escalada. Aici sunteti oarecum departe de aceste orori, noi suntem foarte aproape. Romania are, dintre toti aliatii NATO, cea mai lunga granita comuna cu Ucraina si noi credem ca este corect, este moralmente corect, este etic corect sa ajutam Ucraina, si o facem in toate planurile.

Avem cel mai important aliat - Statele Unite ale Americii si, asa cum a fost deja mentionat, in acest an sarbatorim 25 de ani de Parteneriat Strategic. Lumea ma intreaba cateodata ce este un Parteneriat Strategic. Este un parteneriat care este gandit pentru sprijin reciproc in domenii cheie. Si daca vrem sa vedem ce s-a intamplat in Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii in 25 de ani putem sa vedem, sigur, in primul rand zona de securitate si, la momentul acesta cand vorbim, foarte multi militari americani cu dotari dintre cele mai moderne se afla in bazele din Romania.

Pe de alta parte si datorita sprijinului american Romania este in NATO. Este cea mai puternica garantie de securitate de care a beneficiat Romania vreodata. Dar nu este singura zona, zona economica din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult in ultima vreme", a declarat Klaus Iohannis, in dimineata zile ide vineri, 23 septembrie, la San Francisco, in fata romanilor din California.

,,Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activeaza in Romania - sunt inca, din pacate, foarte putine firme romanesti care activeaza in Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare. Si ca sa intelegeti cat de mult am avansat in acest parteneriat in zona economica va dau un singur exemplu, care dupa parerea mea este graitor in acest sens, este zona civila de folosire a energiei nucleare.

Am incheiat un parteneriat cu Statele Unite ale Americii si cu alti parteneri importanti pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare, dar nu dintre cele obisnuite cum le cunoastem, ci asa numitele reactoare modulare mici, este o tehnologie noua, sunt reactoare care pot fi realizate in zone mai mici si care pot fi folosite foarte flexibil.

In Romania se va realiza primul reactor de acest tip din Europa, nu din Europa de Est - din Europa. Este o mare realizare si credem ca in cativa ani vom beneficia de aceasta tehnologie intr-un mod special, anume acestea vor fi produse in Romania pentru a fi folosite si in alte tari.

Este o tehnologie de varf si arata de fapt increderea mare pe care institutiile din Statele Unite o au in Romania. Este o realizare notabila a acestui parteneriat despre care inca se vorbeste prea putin. Si in incheiere, cea mai buna parte a acestui Parteneriat Strategic sunt oamenii, fara oameni nimic nu este.

Comunitatea romaneasca din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importanta intre Romania si Statele Unite ale Americii. Sunteti dumneavoastra si va multumesc!", a incheiat presedintele Klaus Iohannis.

Comments