Klaus Iohannis cauta sustinere pentru sefia NATO! Intalnire cu presedintele Consiliului European si...

Este prima data cand la Bucuresti are loc o reuniune cu toti acesti inalti oficiali. Intalnirea are loc in formatul Agendei strategice, lansat de Charles Michel, si priveste prioritatile UE pentru urmatorul ciclu institutional. Astfel, vizita are loc cu trei luni inainte ca Ungaria sa preia presedintia rotativa a Uniunii Europene, exact in perioada in care vor fi negociate functiile de conducere ale marilor institutii comunitare dupa alegeri.

Oficial, consultarile organizate la Bucuresti se inscriu in cadrul unui proces mai amplu de definire a prioritatilor Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, cand dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, in prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea si apararea, implicarea la nivel mondial si extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilientei si a competitivitatii Uniunii.

Citeste si: Klaus Iohannis, la 20 de ani de la aderarea Romaniei la NATO: ,,Numarul crizelor internationale de securitate s-a inmultit semnificativ"

Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discutiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente si de analiza a liniilor de actiune la nivelul Uniunii Europene in sensul realizarii obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel international, de asigurare a prosperitatii si de promovare si protejare a democratiei si valorilor europene.

Discutiile de pregatire a Agendei Strategice pentru urmatorul ciclu institutional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptata de catre Consiliul European la reuniunea programata la finalul lunii iunie a acestui an, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Nicolae Ciuca, despre sefia NATO: ,,Romania poate aspira azi sa conduca cea mai puternica alianta militara defensiva din istorie"

Comments