Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Independentei Nationale a Romaniei: In timp ce rememoram istoria,...

"Sarbatorim astazi un moment cardinal, proclamarea Independentei Nationale a Romaniei, ,,natiune de sine statatoare", asa cum o definea cu mandrie acum 147 de ani Mihail Kogalniceanu in fata membrilor Parlamentului. Obtinerea independentei Romaniei a fost o consecinta a procesului istoric declansat prin Unirea Principatelor din 1859, o etapa cruciala in evolutia poporului roman si a desavarsirii unitatii nationale prin Marea Unire din 1918", spune presedintele Klaus Iohannis in mesaj.

Seful statului arata ca atingerea acestui ideal a fost posibila pentru ca societatea romaneasca a inteles ca doar in libertate deplina este posibil progresul spiritual si material al unei natiuni.

Klaus Iohannis, ,,mutat" de la NATO la Comisia Europeana. Si totusi, unde se duce presedintele cand nu va mai fi seful statului?

"Astazi aducem un solemn omagiu inaintasilor nostri care au luminat parcursul natiunii romane in cele mai complicate vremuri si cinstim memoria ostasilor romani care s-au jertfit pentru indeplinirea acestui vis al independentei. Cronica faptelor petrecute pe campurile de lupta de la Plevna, Grivita, Rahova sau Smardan sta marturie a curajului si a eroismului lor. In contextul geopolitic actual, marcat dramatic de razboiul Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, prin recrudescenta politicilor dreptului fortei in detrimentul ordinii internationale bazate pe reguli si norme de drept, lectiile trecutului capata valente mult mai profunde. Istoria Europei, careia tara noastra i s-a alaturat dupa 1848 la procesele sale politice si economice majore, ne arata ca exercitarea in mod democratic a suveranitatii, in concordanta cu valorile si drepturile fundamentale ale omului, constituie baza dezvoltarii popoarelor. Independenta natiunilor este cheia de bolta a dialogului pasnic dintre tari si civilizatii", subliniaza presedintele.

Klaus Iohannis mai arata ca "evenimentele care au loc in prezent evidentiaza relevanta mentinerii suveranitatii statale, valoare fundamentala a oricarei natiuni, care trebuie in permanenta intarita politic si economic, aparata cu responsabilitate si seriozitate. Independenta si suveranitatea nationala nu pot fi separate de libertate si democratie, care au nevoie sa fie reafirmate zi de zi, prin actiunile si optiunile noastre".

Turcia da o lovitura planurilor lui Klaus Iohannis de a fi seful NATO. Ce anunt a venit de la Ankara?

"Fiecare generatie contribuie la pastrarea lor, deoarece doar prin eforturile constante ale fiecaruia dintre noi putem fi siguri ca drepturile si libertatile fundamentale si statul de drept raman piloni pe care se dezvolta armonios societatea noastra. De la obtinerea independentei si pana acum, statul roman a facut progrese semnificative. Romania este membru respectat al NATO si al Uniunii Europene, statut care ne ofera garantii de securitate la cel mai inalt nivel, dar si o platforma solida de colaborare cu parteneri internationali care impartasesc aceleasi valori, in vederea dezvoltarii, precum si a consolidarii stabilitatii si a rezilientei impotriva provocarilor contemporane", arata presedintele.

Klaus Iohannis mai afirma ca "in timp ce rememoram istoria, este esential sa reflectam la Romania pe care dorim sa o construim pentru generatiile tinere si la ceea ce putem face in prezent pentru a asigura un viitor plin de prosperitate si bunastare.

"Am convingerea ca impreuna, cu multa putere si curaj, ghidati de atasamentul profund fata de valorile democratice, vom depasi toate provocarile si vom asigura trainicia realizarilor decisive din istoria noastra. La multi ani, Romania!",

Comments