Klaus Iohannis, despre criteriile care duc la performanta in adminsitratia publica

Klaus Iohannis, despre criteriile care duc la performanta in adminsitratia publica

Klaus Iohannis, despre criteriile care duc la performanta in adminsitratia publica

"Poate unii cred că succesul în administrația locală este legat de bani, culoare politică sau alte circumstanțe exterioare. Eu aș spune ceva diferit: condițiile performanței în administrație și, deopotrivă, în politică ar trebui căutate mai ales în altă parte — în transparență, integritate și parteneriat. Acestea ar restabili încrederea între administrație și cetățeni acolo unde ea s-a pierdut și o vor întări acolo unde ea există. Să vorbim puțin despre fiecare dintre ele. Cu cât mai multă transparență, cu atât mai puțină corupție. Este o ecuație simplă, dar care necesită responsabilitate și voință. Sunt convins că poate exista mai multă transparență la toate nivelurile (...) și că soluțiile luate prin consultare și deschidere sunt mai eficiente pe termen lung decât altele", a subliniat șeful statului la Forumul Administrației Publice, organizat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Președintele a precizat că, pentru el, integritatea are mai multe valențe.

"Înseamnă corectitudine, respect pentru banul public, pentru lege și mai ales pentru cetățeni. Nimic nu funcționează fără integritate. În același timp, e greu de conceput o dezvoltare reală în absența unui parteneriat între autoritățile publice și cetățeni, dar și a unui parteneriat între administrația locală și administrația centrală. Putem vorbi astăzi de o maturizare democratică a electoratului. Cetățenii sunt mult mai atenți, mai implicați, mai informați, își cunosc bine drepturile, obligațiile și rolul pe care îl au în democrație. Reconectarea administrației publice cu cetățenii într-un parteneriat în care aceștia se simt cu adevărat reprezentați, iar instituțiile statului lucrează în interesul comunității este una dintre mizele majore nu doar ale anului electoral 2016, ci și ale mandatului pe care dvs. îl aveți în față. Cetățenii vă pot fi parteneri și pot fi angajați în proiectele și deciziile care privesc comunitatea lor", a mai precizat Iohannis.

Șeful statului a reamintit și despre proiectul de țară postaderare, context în care a vorbit despre calitatea serviciilor oferite de administrație.

"Am vorbit în aceste zile despre un nou proiect de țară post-aderare care să stabilească rolul și obiectivele României în UE pe termen mediu și lung. Sunt dator să spun că, în opinia mea, există cel puțin două obiective care nu au cum să lipsească dintr-un asemenea proiect — reducerea decalajelor de dezvoltare pe regiunile României și, doi, administrație publică eficientă capabilă să pună cetățeanul pe primul loc și să ofere servicii publice de calitate. Aș vrea ca atât în municipii, cât și în cel mai îndepărtat sat din provincie, cetățeanul să beneficieze de servicii de calitate, să găsească rezolvări rapide la problemele lui, să fie tratat cu promptitudine și respect și să nu fie plimbat între ghișee. Îmi doresc ca un elev care învață într-o școală dintr-un sat de provincie să aibă condiții decente și șanse egale față de unul care învață într-un mare oraș. Tocmai pentru a rezolva astfel de lucruri și pentru a răspunde la niște nevoi reale, e important ca între administrația centrală și cea locală să existe un adevărat parteneriat funcțional. O Românie în care nu mai sunt școli fără autorizație sanitară ar fi un exemplu cât se poate de concret și relevant și o expresie clară a unui asemenea parteneriat. Readuc în discuție acest subiect ca dascăl, ca fost primar și mai ales ca președinte, în condițiile în care doar vacanța de vară ne desparte de deschiderea n

Articole recomandate

Comments