Klaus Iohannis: ,,In Romania, 11.000 de romi si-au pierdut viata in Holocaust. Observam din nou o cr...

In fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumatate de milion de copii, femei si barbati romi care au fost ucisi in Europa in perioada Holocaustului. Acestia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura si intoleranta ca politici de stat.

Rememorarea este o dimensiune fundamentala a vietii. In Romania, aproximativ 25.000 de romi au fost deportati in Transnistria, aproximativ 11.000 pierzandu-si viata. Este de datoria noastra astazi sa le evocam memoria si sa ne asiguram ca astfel de atrocitati nu se vor mai repeta.

In acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importanta ca niciodata. In contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observam din nou o crestere alarmanta a rasismului, a antisemitismului si a discursurilor motivate de ura care vizeaza romii, in special in mediul online. Datoria noastra, ca lideri politici, este de a combate aceste evolutii, de a condamna public fara ezitare orice afirmatie care incita la ura. De asemenea, trebuie sa ne continuam eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care sa ne permita sa ne protejam societatile impotriva acestor amenintari.

Romania a facut pasi importanti in ceea ce priveste asumarea Holocaustului si combaterea rasismului si antisemitismului si poate fi acum considerata un model regional: in mai 2021, am adoptat Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura. Aceasta strategie ne permite sa formam mai bine functionarii publici care se ocupa de acest fenomen si, de asemenea, sa avem o mai buna colectare a datelor.

La nivel international, Romania a fost una dintre tarile care a sustinut cu tarie, in 2020, adoptarea de catre Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a unei definitii de lucru, neobligatorie din punct de vedere juridic, a antitiganismului / discriminarii impotriva romilor. A fost un proiect major al Presedintiei germane a IHRA, caruia i-am acordat sprijinul constant.

Trebuie facute eforturi suplimentare in ceea ce priveste educatia cu privire la genocidul romilor. Trebuie sa ne asiguram ca educam generatiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are aceasta datorie fundamentala de a se asigura ca noile generatii cunosc si pastreaza viu adevarul. Sustinem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in programele educationale, precum si eforturile destinate protejarii ultimilor supravietuitori.

Europa se bazeaza pe respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Promovarea diversitatii culturale, religioase si etnice este cel mai bun mod de a preveni conflictele si de a construi societati democratice pasnice.

Ca Presedinte al Romaniei, reafirm angajamentul ferm al tarii mele in ceea ce priveste prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice si condamnarea hotarata a oricarui act rasist, combaterea discriminarii, antisemitismului, extremismului, precum si a violentei rasiale sau etnice.

Comments