Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului: Nu vom uita niciodata victime...

Va prezentam in continuare textul mesajului:

"Comemorarea victimelor si combaterea incercarilor frecvente de reabilitare a criminalilor, fundamentale pentru sanatatea democratiei

In octombrie 1941, Traian Popovici, primar al orasului Cernauti, a fost martorul deportarii evreilor romani din Bucovina: ,,Mi-am dat seama ca s-a pus in miscare roata nenorocului lor", avea sa-si aminteasca cel care a salvat de la moarte mii de evrei. El a fost o lumina intr-o epoca a intunericului. Opozitia lui fatisa a izvorat din dorinta de a-si ajuta aproapele: ,,de a nu ceda curentului, de a ma impotrivi lui, de a fi stapan pe vointa mea, de a infrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvant om."

Nu toti evreii bucovineni si basarabeni au avut insa sansa miraculoasa a celor salvati de Popovici. In deportarile fortate organizate de regimul maresalului Ion Antonescu, 120.000 de evrei romani au fost alungati in Transnistria. Obligati sa-si paraseasca locuintele, jefuiti, torturati, ei au fost nimiciti de gloante, boli, frig si foame. Pe drum, precum si dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii. A fost un genocid de proportii inimaginabile.

Astazi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului si ii onoram pe supravietuitori, condamnand, cu fermitate, aceste atrocitati care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastra. In numele tuturor romanilor, afirm cu tarie ca nu vom uita niciodata victimele inocente si ne angajam, totodata, sa nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii.

Dorinta insa nu este niciodata de-ajuns pentru a impiedica raul. Esecul de a ne aminti istoria asa cum a fost are consecinte triste. Din pacate, desi Romania a facut progrese extraordinare in ceea ce priveste recuperarea memoriei Holocaustului, asistam de ani buni la campanii grotesti de reabilitare publica a unor figuri sinistre ale ,,trecutului negru", oameni de cultura, politicieni sau militari care, prin ideile si faptele lor, au condus la injosirea, batjocorirea si asasinarea unor semeni. Cei care vor sa stearga Holocaustul din istorie, precum si cei care incearca sa-i exonereze de vina pe criminali sunt complici la acest rau ingrozitor. Nu vom inceta niciodata sa-i condamnam pe cei care au sadit ura si au savarsit crime si nu vom mai pleca tacuti capul niciodata in fata raului.

Ura reinnoita este flagelul vremurilor noastre. Pandemia de COVID-19 a declansat, la nivel global, nu doar o criza sanitara, ci si o criza a neincrederii, generata de propagarea stirilor false si a teoriilor conspiratiei, de promovarea mesajelor de ura si a discursurilor eurosceptice si xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului. Nu exista risc mai mare de a fragiliza democratia decat acceptarea pasiva a tuturor acestor maladii ale lumii contemporane.

In fata unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromantat poate fi sansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranta, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Sa nu ne lasam prinsi in capcana ignorantei, a discursurilor populiste, sa nu ramanem tacuti in fata tentativelor de rescriere a istoriei si de negare a adevarului. Sa ramanem, de asemenea, vigilenti si fermi in lupta cu antisemitismul, intoleranta, extremismul si populismul.

Istoria oricarei natiuni este o colectie de lumina si intuneric. Depinde doar de noi sa putem arata generatiilor viitoare ca Romania nu mai poate schimba istoria, dar ca lectiile istoriei au schimbat in bine, pentru totdeauna, Romania".

Comments