Klaus Iohannis: O Franta puternica este in interesul Romaniei

Klaus Iohannis: O Franta puternica este in interesul Romaniei

Klaus Iohannis: O Franta puternica este in interesul Romaniei

Klaus Iohannis a urat fericire și prosperitate poporului francez, susținând că unul dintre vectorii de modernizare și de progres național în cazul României a fost reprezentat de ideile cărturarilor francezi.

“Este o bucurie pentru mine să sărbătorim împreună ziua de 14 iulie și să adresez urări de fericire și prosperitate Franței și poporului francez. 14 iulie nu reprezintă doar ziua națională a Franței, ea este una din marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apărarea valorilor și principiilor fundamentale ale democrației și ale drepturilor omului. În încercarea de a înțelege măreția sărbătorii de la 14 iulie ajungem să privim nu numai către Franța, ci și către noi înșine. Ca și poporul francez, noi românii credem cu tărie în aceleași idealuri. De fiecare dată când evocăm ce înseamnă Franța pentru România, pornim de la istorie. Începând din secolul luminilor, românii au văzut în ideile cărturarilor francezi un vector de modernizare și de progres național. Făurirea statului român modern este intrinsec legată de Franța și de aceste idei”, a spus președintele României.

“Franța a fost o patrie generoasă de adopție pentru numeroși oameni de cultură și știință români, precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Emil Cioran și mulți alții. Nu pot să nu evoc că Bucureștiul a fost modernizat sub influența culturii pariziene, ce a adus numele de Micul Paris”,

Totodată, șeful statului a explicat că relația dintre România și Franța este una calitativă, acest lucru remarcându-se atât în domeniul economic, dar și în cel al cercetării.

“România este, astăzi, statul european în care, fără a fi limba oficială, limba franceză este vorbită de cel mai mare număr de cetățeni. Asta spune multe despre calitatea relației noastre. În domeniul economic există toate premisele pentru o colaborare mai strânsă. Mă refer aici atât la prezența în România a unor investitori francezi de primă mărime, dar și la interesul tot mai pronunțat al IMM-urilor franceze față de oportunitățile oferite de piața românească. Cercetarea, inovarea și noile tehnologii sunt alte domenii în care calitatea relației este ridicată. În acest sens, amintesc proiecte precum laserul de la Măgurele. De altfel, Franța creativă constituie, în acest an, tema principală a zilei de 14 iulie. Putem vorbi de reușite franco-române în fiecare categorie a acestei campanii”, a susținut Klaus Iohannis.

Acesta a punctat faptul că România și Franța urmează să reconstruiască un proiect european, astfel încât acesta să se ridice la așteptările cetățenilor europeni.

“Franța este, astăzi, un partener și un aliat esențial pentru România în cadrul UE, al NATO și la nivel global. Am fost și suntem alături de Franța în gestionarea unor provocări complexe, precum fenomenul terorismului sau schimbările climetice. Dorim să depășim împreună provocările actuale și să reconstruim un proiect european adaptat la complexistatea prezentului, dar care să valorifice oportunitățile viitorului. Acest proiect trebuie să aibă în centrul său principiile solidarității și unității, să răspundă concret așteptărilor cetățenilor europeni. România este gata să lucreze substanțial împreună cu Franța și cu toți ceilalți parteneri pentru reușita acestui proiect. O Franță puternică este în interesul României, așa cum o Românie puternică este în interesul direct al Franței”, a spus președintele României.

În final, Klaus Iohannis a vorbit și despre românii care se află în Franța, dar și despre francezii stabiliți în România.

“Nu pot încheia fără un gând aparte pentru cel mai important fundament al relației dintre România și Franța: oamenii. Cei care prin alegere sau în urma altor circumstanțe au ajuns să trăiască în cele două comunități. Legătura dintre România și Franța devine mai puternică de la an la an datorită lor. Doresc să le mulțumesc în mod special pentru munca și efortul lor, pentru contribuția și valoarea aduse societăților în care trăiesc”, a conchis șeful statului.

Articole recomandate

Comments