Klaus Iohannis, plecat din tara, anunta infiintarea unui Premiu national - Angajamentul Romaniei la...

Presedintele Klaus Iohannis a prezentatmai multe angajamente pe care Romania le sustine "cu fermitate", intre care se numara infiintarea unui premiu national anual pentru personalitati romane si internationale care contribuie la educatia privind Holocaustul, cercetarea si comemorarea acestuia, precum si la prevenirea si combaterea antisemitismului.

"In prezent, suntem angajati intr-un proces amplu de revizuire a programelor de educatie privind Holocaustul pentru tanara generatie. In acelasi timp, actualizam si programele de pregatire pentru invatatorii, profesorii si instructorii care predau despre Holocaust. De asemenea, se depun eforturi pentru inaugurarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania. Autoritatile responsabile au selectat recent consortiul care va elabora conceptul expozitiilor sale permanente. Consortiul include companii care au contribuit la infiintarea unora dintre cele mai prestigioase muzee si memoriale ale Holocaustului din lume. Sunt convins ca, avand sprijinul acestora, Muzeul din Bucuresti va deveni un etalon de referinta internationala si va contribui la prezervarea adevarului si la lupta impotriva negarii Holocaustului. Un alt angajament important pe care ni l-am asumat este infiintarea unui premiu national anual pentru personalitati romane si internationale care contribuie la educatia privind Holocaustul, cercetarea si comemorarea Holocaustului, precum si la prevenirea si combaterea antisemitismului", a afirmat presedintele, care a sustinut o interventie cadrul sesiunii interactive "Promoting remembrance, fighting distortion" de la Forumul de la Malmoe.

Seful statului a mai amintit ca Romania a adoptat, in luna mai, prima sa Strategie nationala pentru prevenirea si combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura, precum si planul de actiune asociat acesteia. Planul de actiune include 36 de proiecte concrete, structurate pe cei trei piloni principali ai strategiei: protectia grupurilor vulnerabile; cresterea rezilientei societatii romanesti, prin programe culturale si educationale, inclusiv promovarea vietii evreiesti si consolidarea cooperarii internationale.

Presedintele a mentionat ca, din ianuarie, Guvernul Romaniei a numit un Reprezentant Special pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului si Xenofobiei.

"Toate aceste masuri vor oferi si mai multa consistenta angajamentului ferm al Romaniei cu privire la asumarea trecutului, precum si la recunoasterea tragediei Holocaustului", a mai spus Iohannis, potrivit Administratiei Prezidentiale.

,,Incercarile de a nega sau distorsiona Holocaustul devin tot mai periculoase si mai subtile, fiind folosite diverse metode concrete precum: estomparea responsabilitatii participantilor la Holocaust si a colaboratorilor lor, ducerea in derizoriu a suferintelor cauzate de Holocaust si dezumanizarea victimelor. Comemorarea este cel mai important element, este premisa pentru eforturile noastre actuale de a contracara distorsionarea Holocaustului si, de aceea, se afla atat de sus pe lista prioritatilor noastre. Avem nevoie de instrumente noi si inovatoare de diseminare a marturiilor supravietuitorilor, precum si de resursele adecvate pentru a intreprinde acest demers, diseminarea fiind una dintre cele mai eficiente modalitati de a contribui la educatia privind Holocaustul si prevenirea repetarii unei astfel de tragedii", a punctat presedintele Iohannis.

Angajament asumat de Romania in cadrul Forumului dedicat Comemorarii Holocaustului si Combaterii Antisemitismului (Malmoe, Regatul Suediei)

,,Ne reunim astazi, la Malmoe, la 21 de ani de la adoptarea Declaratiei Forumului International de la Stockholm privind Holocaustul, document fondator al Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului- IHRA si la un an de la adoptarea Declaratiei Ministeriale a IHRA din 2020.

Este, asadar, momentul perfect pentru a face un bilant al succeselor si esecurilor noastre, a analiza lectiile invatate pe parcursul ultimelor doua decenii si pentru a reitera angajamentul nostru pentru sustinerea educatiei privind Holocaustul, a cercetarii si comemorarii Holocaustului, precum si pentru prevenirea si combaterea antisemitismului, prin prezentarea unor noi angajamente nationale.

In acest context, ne angajam sa:

Continuam sa incurajam utilizarea definitiei de lucru a antisemitismului a IHRA, atat in plan national, cat si in plan international;Revizuim, actualizam si consolidam educatia privind Holocaustul pentru elevii romani;Revizuim, actualizam si consolidam programele de pregatire pentru profesorii, invatatorii si instructorii care predau despre Holocaust;Crestem numarul elevilor romani ce participa la Marsurile Vietii;Inauguram Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului in Romania, recent infiintat;Lucram energic impreuna cu universitatile romanesti pentru a creste numarul programelor de licenta, masterat si doctorat in domeniile ce vizeaza studiul si cercetarea Holocaustului, precum si combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura;Promovam adoptarea de catre universitati, institutii academice si culturale din Romania a unor Coduri de Conduita pentru Prevenirea si Combaterea Antisemitismului;Dezvoltam proiecte de instruire pentru managerii de institutii culturale, precum muzee si teatre, pentru a preveni antisemitismul, negarea si distorsionarea Holocaustului, si pentru a incuraja lupta impotriva rasismului in toate formele de exprimare culturala;Sustinem Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania in dezvoltarea de programe pentru conservarea patrimoniului evreiesc;Imbunatatim colectarea de date referitoare la incidentele antisemite care nu sunt de natura contraventionala sau penala;Infiintam un premiu national anual pentru personalitati romane si internationale care vor contribui la educatia privind Holocaustul, cercetarea si comemorarea Holocaustului, precum si la prevenirea si combaterea antisemitismului;Continuam cooperarea cu partenerii nostri internationali pentru promovarea internationala a educatiei privind Holocaustul, cercetarea si comemorarea Holocaustului si pentru dezvoltarea de instrumente internationale pentru combaterea antisemitismului.

Contextul pandemic, care continua sa ne afecteze, a facilitat proliferarea, mai ales online, a teoriilor conspirationiste si a discursului antisemit. Acest lucru este inacceptabil si astazi reafirmam angajamentul nostru ferm de a actiona hotarat impotriva acestor fenomene, online si offline", se arata in Angajamentul asumat de Romania in cadrul Forumului dedicat Comemorarii Holocaustului si Combaterii Antisemitismului, publicat de Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la invitatia prim-ministrului Suediei, Stefan Loefven, la Forumul International dedicat Comemorarii Holocaustului si Combaterii Antisemitismului, organizat la Malmoe. Dupa interventia sustinuta in cadrul Forumului, presedintele s-a intors in Romania, mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

FOTO | Primele imagini cu Klaus Iohannis la Forumul International dedicat Comemorarii Holocaustului si Combaterii Antisemitismului, organizat la Malmoe, Regatul Suediei

Comments