Klaus Iohannis, tot mai departe de sefia NATO. Viktor Orban, vot cheie pentru numirea noului lider a...

Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat marti, 18 iunie, ca este ,,prudent optimist" ca va depasi opozitia Ungariei in ceea ce priveste candidatura sa la sefia NATO, dupa ce a discutat cu premierul Viktor Orban.

El a avut dificultati in a-l convinge pe Orban si inca se confrunta cu concurenta singurului candidat, presedintele Klaus Iohannis, noteaza AFP.

,,Sunt prudent optimist in ceea ce priveste Ungaria", a declarat Rutte jurnalistilor dupa ce s-a intalnit cu Orban in marja summitului informal al UE de la Bruxelles.

Dupa ce a obtinut sprijinul puterilor cheie, Rutte este favoritul clar pentru a prelua sefia aliantei atunci cand mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se va incheia, in octombrie anul acesta.

Orban a declarat in aceasta luna ca ar putea renunta la obiectiile sale, daca Rutte isi va cere scuze pentru comentariile anterioare in care a criticat guvernul de dreapta de la Budapesta si daca va permite Ungariei sa ramana in afara planurilor NATO de crestere a ajutorului pentru Ucraina.

Orban ,,nu a cerut sa-i fie prezentate scuze, iar eu am spus in legatura cu ceea ce am declarat in urma cu cativa ani ca, in mod evident, am luat act de ceea ce s-a intamplat in Ungaria in ceea ce priveste reactiile societatii", a precizat Mark Rutte. ,,Am lasat lucrurile asa, am luat nota si am privit foarte mult in perspectiva, iar el nu a cerut sa-i fie prezentate scuze", a precizat Rutte, adaugand ca ii va scrie acum o scrisoare lui Orban in care va rezuma discutia lor.

La randul sau, Viktor Orban a declarat ca Rutte ar putea obtine sprijinul sau daca va accepta sa respecte un acord pe care Stoltenberg l-a incheiat la Budapesta saptamana trecuta pentru a acorda Ungariei o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei. ,,Daca este dispus sa-l sustina, putem sa mergem pe aceasta cale", a spus Orban. ,,Este vorba despre viitor, nu despre trecut", a adaugat premierul Ungariei.

Principalele puteri NATO, in frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obtine un acord privind un nou sef al aliantei pana la summitul de luna viitoare de la Washington.

Rutte - care in prezent ocupa functia de prim-ministru interimar al Olandei - urmeaza sa isi paraseasca pozitia in urmatoarele saptamani, odata ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Pentru desemnarea unui nou sef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai aliantei, iar Ungaria se numara printre putinele tari care au ridicat clar obiectii in legatura cu o candidatura a lui Mark Rutte.

Comments