Kovesi, despre achizitia masinilor BMW de catre MAI: Clasarea de catre DNA a dosarului va afecta anc...


Procurorul sef european Laura Codruta Kovesi a declarat intr-un interviu publicat sambata, 2 martie, de Spotmedia.ro, ca ancheta EPPO privind achizitionarea a 300 de masini BMW de catre MAI, in timpul mandatului fostului ministru Lucian Bode, nu a fost inca finalizata, dar nu exclus posibilitatea clasarii, asa cum a facut si DNA.


,,Este un dosar la EPPO in curs de investigare, nu a fost finalizat cu niciun fel de solutie. Colegii inca administreaza probe. Noi am vazut ca DNA a dat o solutie de clasare. Va trebui sa analizam cum afecteaza aceasta solutie de clasare dosarul pe care noi il instrumentam", a spus Kovesi.


Intrebata daca decizia DNA poate afecta si decizia EPPO, singura institutie care mai ancheteaza in prezent acest dosar, Kovesi a raspuns: ,,Cu siguranta va afecta ancheta noastra. Trebuie sa vedem cat de mult si ce mai putem face in dosar dupa ce s-a dat aceasta solutie".


Fosta sefa a DNA nu a exclus posibilitatea ca si Parchetul European sa dea o solutie de clasare. ,,N-as putea sa va spun acum concret, pentru ca trebuie sa facem aceasta analiza, dar cu siguranta sunt foarte multe implicatii pe care aceasta solutie a DNA o poate avea in dosarele noastre", a afirmat Kovesi.


De unde a plecat scandalul


USR a sustinut in septembrie 2022 ca 600 de masini BMW, care au costat ,,numai 32.000 de euro fara TVA" per bucata, vor ajunge la Politia Romana ,,printr-o licitatie aranjata, la firma prietenului presedintelui".


Politia Romana a replicat ca va cumpara ,,un minim de 300 si un maxim de 600 de autoturisme marca BMW" de la firma fondata de Michael Schmidt, ,,la un pret per unitate de numai 32.000 de euro, fara TVA", pentru ca pretul de catalog ,,este de peste 38.600 de euro, fara TVA" si ca la licitatie s-a prezentat un singur distribuitor.


Compania Automobile Bavaria a transmis pe 12 octombrie 2022 ca Michael Schmidt nu este implicat in activitatea comerciala si nici in luarea deciziilor companiilor din Romania, deci ,,nu se pot face legaturi intre viata personala" si ,,activitatea acestor companii".


Pe 24 septembrie 2022, presedintele Klaus Iohannis a spus ca ,,este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu si pozitia mea sa fie trasa intr-o chestiune care poate fi verificata tehnic" si ca ,,eu nu am nicio treaba cu aceasta achizitie".


Automobilele cumparate& au fost prezentate& publicului pe 25 martie 2023, in Parcul Herastrau.


Pe 31 octombrie 2023, presedintele USR, Catalin Drula, a prezentat documente de la Ministerul de Interne si de la Ministerul Transporturilor care arata, spunea el, nereguli. Drula a afirmat ca MAI nu cere rambursarea banilor de la UE de teama unei investigatii a Parchetului European: ,,Domnul Bode nu vrea sa ajunga pe mana doamnei Kovesi. Daca cere bani la rambursare, achizitia va fi investigata de Parchetul European. In acel moment, Lucian Bode devine pasibil de urmarirea penala a Parchetului European. Asa ca prefera sa pierdem 50 de milioane de lei din fonduri europene si sa plateasca suma cu bani de la bugetul national".


In acest moment, licitatia prin care Politia a cumparat masini BMW de la Automobile Bavaria nu mai este anchetata de DNA, care a clasat cazul, iar dosarul a ramas doar in atentia Parchetului European, condus de Laura Kovesi.


Comments