LA NEGRU - Curg amenzile pentru munca fara forme legale

LA NEGRU - Curg amenzile pentru munca fara forme legale

LA NEGRU Muncă fără forme legale continuă să fie o practică la nivelul judeţului Maramureş. O arată inclusiv statisticile întocmite de oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru primele şase luni ale acestui an.
LA NEGRU Potrivit acestora de la 1 ianuarie şi până la 30 iunie inspectorii de muncă au controlat peste 1.000 de angajatori şi au sancţionat  aproximativ 20 la sută dintre aceştia  din cauza diverselor abateri de la lege.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei,  Mircea Onea, valoarea totală a amenzilor aplicate depăşeşte 358 mii lei, iar mai bine de jumătate din această sumă, respectiv 210 mii lei  o reprezintă amenzile acordate pentru munca fără forme legale. Purtătorul de cuvânt al ITM Maramureş mai spune că în perioada amintită au fost identificaţi un  număr de 14 agenţi economici care utilizau muncă fără forme legale şi că inspectorii au depistat câteva zeci de persoane care munceau fără să fi semnat vreun act în acest sens. Onea spune însă că la fel de des întâlnite sunt şi cazurile în care angajaţii muncesc pentru salarii mai mici decât salariul minim brut stabilit la nivelul  ţării şi că nu puţini sunt cei care nu beneficiază de plata corespunzătoare a orelor suplimentare efectuate.

Purtătorul de cuvânt al ITM mai arată că sunt cazuri în care nu se stă mai bine nici la capitolul muncă de noapte, dar şi cazuri în care  sub diferite motive angajaţilor nu li s-au înmânat contractele  individuale  de muncă.

Drept urmare susţine acesta pentru toate neregulile întâlnite inspectorii de muncă au aplicat peste 200 de sancţiuni, iar în cazul a mai bine de 1.500 de neconformităţi au dispus măsuri de remediere, urmând că în cel mai scurt timp să verifice dacă acestea au fost puse în practică.

Comments