LAMURIRI – Ce se intampla cu speta in care primarul Chereches trebuie sa dea statului 2,68 milioane...

CRONOLOGIA UNUI FAPT. In urma cu mai bine de 2 ani, respectiv in 1 iulie 2019, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a comunicat public ca a constatat ,,existenta unei diferente nejustificate in cuantum de 2.741.026,31 lei intre averea dobandita si veniturile realizate in perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017 de catre Chereches Catalin, primar al municipiului Baia Mare".

&

In consecinta, ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curtii de Apel Cluj, precum si Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare (pentru verificarea ,,indiciilor privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii in forma continuata" – pe considerent ca in declaratiile de avere din 2017 rectificata si din 2018 a declarat informatii false, respectiv un imprumut de 500.000 euro acordat in nume personal in anul 2016, pe care nu l-a inscris si in declaratia de avere initiala pe 2017).

&

In timpul evaluarii facute de ANI, primarul Chereches nu a trimis niciun punct de vedere, desi i-au fost trimise 6 (!) solicitari in acest sens. Dupa aceste fapte de arme, in primavara acestui an s-a facut mare tam-tam ca, gata!, Chereches trebuie sa scoata din buzunar si sa plateasca la Ministerul de Finante suma de 2,68 de milioane de lei, pe care instanta de judecata a considerat ca nu-i poate justifica.

&

Ce-i cu banii astia

&

Dupa decizia ANI, Chereches nu a mai asteptat sase solicitari de lamuriri si a reactionat rapid, spunand ca banii respectivi provin din "imprumuturi de la mama sa, pe parcursul unui an si ceva", imprumuturi care totalizeaza 1,5 milioane de euro (bani pe care mama sa i-ar avea din vanzarea unui imobil). Si ca in 2009 banii n-au mai fost considerati imprumut, ci donatie, fapt care ar fi mentionat intr-un document notarial.

&

Bine, dup-aia nu s-a mai auzit nimic, pana acum, cand aceasta scriere vine sa aduca lamuririle necesare. A platit Chereches 2,68 milioane de lei statului, banii considerati de instanta ca fiind obtinuti nejustificat? Nu. De ce? Urmeaza sa aflati aici. In principal pentru ca in Romania justitia se face mai asezat, asa, ca-n Ardeal. Adica lent. Magistrati putini, spete multe-n tara-n care toata lumea da-n judecata pe toata lumea.

&

Abia anul viitor sunt programate recursurile

&

In principal, primarul Chereches nu a platit acei bani pentru ca decizia nu era una definitiva. Si chiar daca unii analisti de conjunctura au zvonit ca primarul Baii Mari nu va face recurs si ca-i va plati (2,68 milioane de lei, un mizilic, ar spune el), pentru ca asta nu-mpieteaza asupra functiei sale administrative (instanta nu a judecat daca mai poate fi primar in cazul in care a dobandit nejustificat 2,68 milioane de lei si nici procurorii n-au spus ca e o problema asta si nu se sterge cu radiera, pe principiul "Te-am prins, da banii inapoi si esti curat ca dupa o detergentizare cu Dero"), Chereches a facut recurs (ultima cale pe care o are pentru a nu plati).

&

Numai ca procesele (sunt doua, de fapt – unul in care Chereches cere anularea raportului ANI, celalalt in care ANI a cerut sa se constate averea pe care primarul nu o poate justifica) fiind judecate la Curtea de Apel Cluj, recursurile trebuie judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie (instanta suprema in Romania). Iar acolo e-nghesuiala mare, cauza din care spetele in care primarul Chereches a facut recurs au fost programate (au primit termene) abia in… februarie, respectiv aprilie 2022.

&

Abia dupa judecarea recursurilor si doar daca instanta suprema va mentine hotararile de la Cluj-Napoca, primarul Chereches va trebui sa plateasca statului 2,68 milioane de lei, in 60 de zile de la decizie. Deci, deocamdata n-a platit nimic, se judeca. Probabil prin vara lui 2022, cand se vor implini 3 ani de la constatare… Mai jos, aveti o cronologie a celor intamplate, pe care am refacut-o si sintetizat-o pentru o mai buna perceptie.

&

Calendarul spetei

&

o 25 iunie 2019: ANI incheie Raportul de evaluare nr. 19042/G/II, conform caruia se inregistreaza ,,existenta unei diferente nejustificate in cuantum de 2.741.026,31 lei intre averea dobandita si veniturile realizate" in ceea ce-l priveste pe primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

o 22 iulie 2019: Primarul Chereches da in judecata ANI, cerand instantei anularea Raportului. Speta se judeca la Curtea de Apel Cluj.

o 30 septembrie 2019: Curtea de Apel Cluj respinge ca inadmisibila actiunea lui Chereches.

o 18 octombrie 2019: Primarul Chereches face recurs. Acesta se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

o 10 ianuarie 2020: ANI il da in judecata pe primarul Chereches cerand ca acesta sa fie obligat sa plateasca statului suma de 2,68 milioane de lei pe care nu o poate justifica. Speta se judeca la Curtea de Apel Cluj.

o 9 aprilie 2021: Dupa un an si jumatate si 17 termene de judecata si de procese, Curtea de Apel admite sesizarea ANI si "Constata ca dobandirea sumei de 2.685.708,31 lei nu are caracter justificat si dispune obligarea intimatului Chereches Catalin la plata acestei sume in favoarea Statului Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in termen de 60 de zile de la ramanerea definitiva a sentintei". Hotararea nu e definitiva.

o 2 iulie 2021: Primarul Chereches face recurs. Acesta se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

o 13 aprilie 2022: Este primul termen al recursului (ultima cale de atac). Recursul se va judeca de magistratii Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei. Inainte de acest recurs, tot acolo, in 1 februarie 2022, se va judeca recursul in care primarul Chereches cere anularea raportului de evaluare ANI (este ultima cale de atac a deciziei Curtii de Apel Cluj din 30 septembrie 2019).

&

Catalin VISCHI

Comments